Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Jens Dolmer og Bouwe Bekking runder her Kap Horn i 2015. Foto: Volvo Ocean Race/Tomlinson

Sømandens Mount Everest opdaget for 400 år siden

Hollandsk navigatør Willem van Schouten var manden der for sit rederi opklarede rute syd om Sydamerika. Solo-sejler Christian Liebergreen forklarer om sin runding.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis |

Kap Horn runder 400 år. Så længe siden er det, at den hollandske navigatør Willem van Schouten blev sendt ud af sit rederi for at opklare, om der fandtes en rute syd om Sydamerika for større sejlskibe.

Den 29. januar 1616 var der hul igennem. Det forblæste klippeskær i verdens farligste farvand fik navn efter Willem van Schoutens hjemby - Hoorn, skriver fyens.dk

En af de forholdsvis få nulevende danskere, der har rundet Kap Horn i et sejlførende sejlskib, er den sydfynske nonstop solo-jordomsejler, Christian Liebergreen. I sin 35 fods sejlbåd Jonna rundede han Kap Horn ved nytårstid 2013:

- Det første jeg tænkte på, da jeg startede jordomsejlingen fra Skagen var, at om 20.000 sømil, ville jeg runde Kap Horn. Jeg vidste, at det var dernede, at jeg under hele turen ville føle mig allermindst.

Sådan husker Christian Liebergreen, Troense i dag startdagen på sin enestående bedrift, den 18. juli 2012. Præcis 260 dage senere passerede Christian Liebergreen jordomsejlingens mållinje i den Den Engelske Kanal. Dermed kunne den sydfynske sejler slutte sig til den eksklusive kreds, der har sejlet jorden rundt nonstop alene - og har rundet Kap Horn for sejl.

Det jeg frygtede mest

- Kap Horn var på en gang det, jeg frygtede mest og så mest frem til. Det var højdepunktet, fortæller Christian Liebergreen til Fyens.dk:

- Da jeg nærmede mig, kunne jeg mærke det på min vejrtrækning. Det hjalp ikke - tværtimod - at en ven nogle dage forinden havde sendt mig en mail om, at bølgerne dernede kunne blive 30 meter høje.

- Heldigvis var vejret nogenlunde, da jeg skulle passere. Det gav mig mulighed for at krydse helt tæt ind på klippen.

- Da jeg efter rundingen kunne sætte kursen mod nord, følte jeg en kæmpe lettelse. Nu vidste jeg, at det værste var overstået, siger Christian Liebergreen om sin Horn-runding på Jorden rundt-togtets dag 174.

10.000 søfolk omkommet

Gennem mere end 300 år var Kap Horn en vigtig mærkerunding for de store sejlskibes sejlads med fragt mellem Europa og den sydamerikanske vestkyst.

Under de ekstreme vejrforhold Kap Horn byder på med arktisk kulde, ofte orkan og storm og bølger på op til 30 meters højde, er der omkommet flere end 10.000 søfolk og forlist 800 sejlskibe. Kap Horn bliver ikke uden grund kaldt for sømandens Mount Everest.

Det sidste sejlførende fragtskib, Pamir, rundede Kap Horn i 1949.

Bortset fra nogle af de store, oceangående kapsejladser er der i dag så godt som ingen skibstrafik ved Kap Horn.

Kap Horn har været dyr at runde for mange søfolk.

Kilde: fyens.dk

Magellan kom vist aldrig sydligere, end at han fandt strædet gennem Ildlandet som fik hans navn, skriver Steen Guttknecht i sin seneste kommentar.

content-loader
content-loader
content-loader