Gå til hoved-indhold
Foto og video: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden i Fyns Amts AvisKort Nyt
Foto og video: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden i Fyns Amts Avis
Kort Nyt
Kort Nyt
Kort Nyt

Fritfaldsbåd er ikke for klaustrofobikere - se hvorfor

Se Svendborgs Søfartsskoles og Simacs fritfaldsbåd løsne sig fra rampen - og hør, hvordan 22 unge oplevede faldet.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis |

Den skrig-orange fritfaldsbåd i Svendborg kunne indgå i et sommerland for voksne.

- Det var skidesjovt, men vi håber at det aldrig bliver alvor, sagde flere unge maskinmesterelever til Søsiden, da de prøvede at falde frit med båden ned i havnebassinet ved Østre Kajgade.

Vartegn for søfarts-uddannelser

Ved indsejlingen til havnens østlige bassiner står fritfaldsbåden som et knejsende vartegn om styrbord. Fra sin høje rampe signalerer den, at Svendborg er en by med søfartsuddannelser. Ved kajerne nær fritfaldsbåden ses også andre fartøjer til træningsbrug for Svendborg Søfartsskole og Simac.

Denne dag skal fritfaldsbåden udløses bemandet med 22 elever fra maskinmesterskolen i Fredericia samt en instruktør fra Svendborg Søfartsskole. Under et ophold på skolen i Svendborg får de vordende maskinmestre undervisning i sikkerhed til søs. Det frie fald med båden er bogstaveligt taget tredages-kursets højdepunkt.

Trangt og uden vinduer

På denne gråsure tirsdag er tidspunktet for udløsning sat til kl. 15. En god halv time før står de studerende klar på regimentsrække og modtager befalende instruktioner fra skibsfører Kenneth Kreiberg fra Svendborg Søfartsskole:

- I skal gå ind i båden een ad gangen. Ellers kan I komme til at vælte rundt og ligge som en flok kegler ude foran, lød det fra Kenneth Kreiberg.

Fritfaldsbåden er ikke for klaustrofobikere. Der er trangt og ingen vinduer. Kun fra den hævede førerplads agterude er der lidt udkik.

Omkring en midtergang uden ståhøjde er fastgjort rækker af højryggede sæder i flystol-form. De 25 siddepladser vender ryggen til faldretningen.

Tre sekunders frit fald

Før båden udløses fra sin skråtstillede position skal føreren sikre, at alle ombordværende er spændt fast i seler. Redningsvest skal medtages og ligge klar i skødet, lyder instruktionen fra Kenneth Kreiberg og hans kollega, maskinchef Anders Ottzen.

Alt meldes klar om bord. Det er tid til, at fritfaldsbådens indgangsluge agter smækkes. Anders Ottzen har indtaget førerpladsen og kan nu kun kommunikere med Kenneth Kreiberg ude på rampen via bærbar radio.

Jeg tager sikringerne ...

- Jeg tager sikringerne, melder Kenneth Kreiberg over radioen og løsner nogle stålwirer fra pullerter på affyringsrampen. Fra sin førerplads inde om bord tænder Anders Ottzen fritfaldsbådens motor. Oppe på rampen får Fyens.dk's udsendte blæst udstødningen lige ind i næsen, mens ørerne fyldes af lyden som fra en gammel, hostende motorbåd.

Tidspunktet for udløsning af frit fald er derefter overladt til føreren inde i båden.

Nu trykker han! En låse-krog så stor som boksehandske åbner sig. Båden er sluppet løs. Fuldt frit fald ned ad rampen. Mindre end tre sekunder efter stikker båden sin stævn i Svendborgsund i et skumsprøjtende plask.

Mission completed. Alt meldes vel om bord.

Kilde. fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader