Gå til hoved-indhold
Jena og Katja fra Yachtklubben Furesøen og Hellerup Sejlklub ankommer i dag i lufthavnen i Kastrup klokken cirka 16. Minbaad.dk har en fotograf på stedet. Foto: World SailingKapsejlads
Jena og Katja fra Yachtklubben Furesøen og Hellerup Sejlklub ankommer i dag i lufthavnen i Kastrup klokken cirka 16. Minbaad.dk har en fotograf på stedet. Foto: World Sailing

Danske sejlerkvinder gjorde DIF og Team Danmark glade

Bundlinjen lyder på 15 OL-medaljer, fem medaljer mere end den danske målsætning på 10. Sejlerne gjorde det atter igen - altså kvinderne. Jena og Katja lander kl. 16 i Kastrup.

Af Troels Lykke |

I en dansk medaljeoptik er OL i Rio kun overgået af legene i London i 1948, hvor danske atleter vandt 20 medaljer. Med til historien hører dog, at flere lande ikke deltog ved OL i 1948, så i moderne dansk OL-historie vil OL i Rio for mange stå som det sportsligt bedste danske OL-resultat nogensinde.

Da DIF og Team Danmark meldte OL-medaljemålsætningen ud tilbage i marts, var der mange, der var skeptiske over, at den lød på 10 medaljer. Den skepsis er nu manet i jorden. 

”Det har været et formidabelt dansk OL i Rio. Vi havde en målsætning om at vinde 10 medaljer, og nogle af os drømte også om 12 medaljer. At vi nu står her på OL’s sidste dag med 15 medaljer er fuldstændig fantastisk. Vi overgår legene i London for fire år siden med hele seks medaljer. Det er svært at få armene ned over de mange medaljer. Og hvem kunne have ønsket sig et flottere dansk punktum end OL-guld til håndbolddrengene. Det er outstanding,” siger en stolt Morten Rodtwitt, der er chef de mission for det danske OL-hold.

Mangfoldigheden i medaljerne

I den oprindelige medaljemålsætning fra DIF og Team Danmark lød det, at medaljerne skulle vindes i otte specifikke sportsgrene. Alle otte sportsgrene har leveret medaljer, og suppleret med den flotte sølvmedalje til Sara Slott-Petersen i atletik har Danmark hentet medaljer i imponerende ni forskellige sportsgrene.

OL-medaljerne er vundet i atletik, badminton, brydning, cykling, håndbold, kajak, roning, sejlsport og svømning. New Zealand er den eneste nation med under 10 millioner indbyggere, der har vundet medaljer i lige så mange forskellige sportsgrene som Danmark.

Team Danmark har ansvaret for at udvikle og koordinere dansk eliteidræt, og at det er lykkes at vinde medaljer i ni sportsgrene mod fem i London er bemærkelsesværdigt, lyder det fra Lone Hansen, direktør i Team Danmark.

”15 OL-medaljer til Danmark er enestående. At vi tilmed vinder dem i hele ni forskellige sportsgrene er et unikt resultat i forhold til de lande, vi sammenligner os med. Et land som Ungarn henter eksempelvis alle deres 15 medaljer i fire sportsgrene. Den mangfoldighed, der findes i dansk eliteidræt kan vi være meget stolte af. Det viser, at dansk eliteidræt er i topform, og at mange forbund og landstrænere arbejder på højeste internationale niveau med deres talenter og eliteatleter. Det er virkelig imponerende taget i betragtning af, at konkurrenceniveauet konstant skærpes med mange både nye og ’gamle’ elitesportsnationer, der investerer massivt i eliteidræt,” siger Lone Hansen.

Mangfoldigheden giver sig ikke kun udslag i, at der er vundet danske OL-medaljer i ni sportsgrene. En tredjedel af de danske OL-atleter drager hjem til Danmark med minimum en medalje i bagagen – Pernille Blume og Lasse Norman Hansen har som de eneste danske OL-atleter hver to medaljer med i rygsækken.

”Jeg synes, atleterne på bedste vis har vist potentialet i den danske eliteidrætsmodel. Vi har knækket koden til at udvikle verdensklasseatleter, der også får en chance for at tage en uddannelse og forfølge en civil karriere,” siger Team Danmarks direktør.

Talenterne og kvinderne slår til

OL i Rio vil også blive husket for en lang række store præstationer fra mange af de yngste atleter. Eksempelvis er to af de danske medaljetagere, Frederik R. Madsen og Niklas Larsen, stadig teenagere og de to yngste baneryttere, der stiller op ved dette OL. Også Emma Jørgensen, Viktor Axelsen, Pernille Blume, Anne Dsane Andersen, Lærke Rasmussen med flere er i en alder, hvor de stadig kan udvikle sig yderligere de kommende år. Det viser, at talentarbejdet fungerer i Danmark, fortæller Lone Hansen.

”Det er altafgørende for dansk eliteidræts fremtid, at talentarbejdet fungerer. Derfor er det også et område, som kræver konstant fokus. Heldigvis er vi mange steder på rette spor, og det lover godt for de kommende år, at det talentarbejde, der foregår i Elitekommunerne, klubberne og i de forskellige kraftcentre rundt om i landet, er på et meget højt niveau,” siger Lone Hansen.

Ud over de mange talenter, der allerede leverer på højeste internationale niveau, har OL i Rio også vist, at kvinderne rykker. Otte ud af Danmarks 15 medaljer er vundet af kvinder. I London vandt Fie Udby sølv og Christinna Pedersen vandt bronze i mixdouble. Resten af de ni medaljer blev vundet af mænd.

”De kvindelige danske atleter har for alvor vist deres store styrke under OL i Rio. Over halvdelen af de danske OL-medaljer er vundet af kvinder. Det er en ny udvikling, hvis vi fx kigger tilbage på de seneste lege i Beijing og London. En god forklaring på kvindernes succes er, at de danske eliteidrætsmiljøer er blevet bedre til at forstå, hvordan man arbejder med kvindelige atleter. Det er flere års grundigt arbejde i Team Danmark og vores specialforbund, vi nu høster frugterne af,” siger DIF’s direktør Morten Mølholm.

Når ting går op i en højere enhed

Det er nærliggende at stille sig spørgsmålet: Hvorfor vandt danske atleter 15 medaljer ved netop dette OL? Svaret er ikke entydigt, men består af en kombination af flere ting.

”Når danske atleter klarer sig bedre ved dette OL sammenlignet med tidligere, så er forklaringen todelt. For det første har Team Danmark og vores olympiske specialforbund udført et ekstremt målrettet og professionelt stykke arbejde med det ultimative sigte at få medaljer på kontoen i Rio. For det andet har vi denne gang haft flere og større kommercielle olympiske partnere med i OL-projektet. Det har betydet flere penge og dermed eksempelvis bedre materiel, bedre træningsforhold og bedre vilkår under OL for flere atleter. En øget økonomisk ramme er uden tvivl den væsentligste årsag til de gode danske OL-resultater,” siger Morten Mølholm.

Lone Hansen, direktør i Team Danmark, er her til Nacra 17-sejlads i Rio: - 15 OL-medaljer til Danmark er enestående. At vi tilmed vinder dem i hele ni forskellige sportsgrene er et unikt resultat i forhold til de lande, vi sammenligner os med. Foto: Troels Lykke

Anne-Marie Rindom tog bronze i Laser Radial. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader