Gå til hoved-indhold
Reddet nr. 1000 var en afghansk mand på vej mod Grækenland. Foto: Svensk SøredningsselskabKort Nyt
Reddet nr. 1000 var en afghansk mand på vej mod Grækenland. Foto: Svensk Søredningsselskab

Frivillige har reddet over 1000 flygtninge i Middelhavet

Svensk Søredningsselskabs ”Gule Både” har netop reddet 38 mennesker i Det Ægæiske Hav ved to separate aktioner. I alt er over 1000 flygtninge reddet.

Af Sara Sulkjær |

En afghansk mand og seks venner forlader Tyrkiet en tidlig morgen i en lille båd. Planen er klar; uden motor skal årene findes frem, og kursen sættes mod Grækenland. Inden de når at forlade den tyrkiske kyst, overmander frygten dog de tre. De hopper af båden og svømmer mod det tyrkiske fastland. 

De fire tilbageværende fortsætter med at ro. Bølgerne bliver højere, og vinden tager til, eftersom distancen til Tyrkiet øges. Da de når græsk farvand, er den lille robåd virkelig i problemer. Heldigvis bliver de her opdaget af Det Svenske Søredningsselskab*.

 - Det var virkelig en lille båd, knap sødygtig i rolig sø. De var langt ude på havet, da vi fandt dem, og jeg tænker ikke, at båden kunne have holdt sig flydende meget længere. Store bølger stod ind over båden, de var i en sørgelig tilstand og meget bange, fortæller Kari Oikaranen, skipper på redningsbåden, i en pressemeddelelse. 

Donationer er nødvendige

Siden Svensk Søredningsselskab startede operation i Det Ægæiske Hav i slutningen af oktober har sådanne redningsaktioner næsten været en daglig begivenhed. I de tre måneder, der nu er gået, er over 1000 mennesker blevet reddet. 

Projektet, som går under navnet ”Yellow Boats”, er, ud over en række svenske virksomheder, sponsoreret af private donationer. For at projektet kan fortsætte er man dog afhængig af, at folk finder kort, pung eller mobiltelefonen frem.

- Flere mennesker vil flygte over Middelhavet i 2016 i forhold til sidste år, så indsatsen er absolut nødvendig. Jeg håber, at projektet vil have en lang levetid, men for at det er muligt, har vi brug for flere donationer, fortæller Magnus Ringman, projektmanager for ”Yellow Boats”. 

Du kan være med til at støtte projektet her

*Om Søredningsselskabet 

Søredningsselskabet er en nonprofit organisation, som redder liv til søs, helt uden statslig støtte. Foreningen har 2.100 frivillige søreddere langs den svenske kyst og i internationalt farvand, klar til at rykke ud i al slags vejr, alle årets dage. Foreningen arbejder også for at forebygge ulykker til søs ved formidling af information og viden om søsikkerhed. 
content-loader
content-loader
content-loader