Gå til hoved-indhold
55-årige Morten Lorenzen har gjort en stor indsats for at bringe Sjælland Rundt på sporet igen. Foto: PrivatfotoKapsejlads
55-årige Morten Lorenzen har gjort en stor indsats for at bringe Sjælland Rundt på sporet igen. Foto: Privatfoto

Frivillig: Sjælland Rundt - fra 8 til 100 både

- Det er vigtigt, at der er nogen, der siger; her er opgaven - nu er det også din forpligtelse at løse den. Snak er der nok af, specielt i vores lille sport, mener Morten Lorenzen.

Af Sara Sulkjær |

I serien om frivillige ildsjæle i sejlsporten er vi nu nået til minbaad.dk’s bestyrelsesformand Morten Lorenzen. I 2012, da Sjælland Rundt netop havde rundet lavpunktet med otte deltagende både, tog han arbejdshandsken på og fik sidste år hævet deltagerantallet til 100 både. 

Hvorfor startede du som frivillig i sejlsporten?

Jeg har egentlig været frivillig i rigtig mange år. Det startede tilbage i midten af 80’erne, hvor jeg var med til at bygge Match Race Centeret i Skovshoved op. Det var et kæmpe frivilligt arbejde, men rigtig sjovt. Der kom en masse gode matchrace sejlere ud af det, og det er jo stadig populært i dag. For fire år siden blev jeg så frivillig til Sjælland Rundt. Her står jeg for alt det forberedende arbejde op til selve sejladsen, hvor jeg også selv deltager.

At være frivillig er rigtig dejligt. Jeg mener, at hvis man har evnen, så har man også pligten. Jeg har selv en eller anden evne til at få få ting til at ske, og så er det bare dejligt at få lov til at bruge det. 

Hvad gør du for at være en god frivillig?

I de fem år, jeg var direktør for KDY, var min opgave blandt andet at gøre det godt for de frivillige. At sørge for, at det blev en leg og ikke en pligt. Min observation er, at man skal fortælle, hvad man gør og gøre det, man fortæller. Rigtig mange snakker, men der sker alligevel ikke noget. Det er vigtigt, at der er nogen, der siger; her er opgaven - nu er det også din forpligtelse at løse den. Snak er der nok af, specielt i vores lille sport. 

Hvad har I gjort for at gøre Sjælland Rundt attraktiv for flest mulige?

Sjælland Rundt er en sejlads, som har levet på godt og ondt i nu 70 år. Tilbage i 80’erne var det verdens største kapsejlads med mere end 2000 deltagende både. For fire år siden var der kun otte både, der gennemførte. Efter den sejlads, sagde jeg til klubben (Helsingør Sejlklub, red.), at; ”enten pakker vi sammen, og sejladsen ender på lokalhistorisk museum, eller også gør vi noget ved det. ”

Vi holdt derefter et strategimøde. Det er klart, at når man har oplevet nedtur på nedtur, er der ikke meget energi tilbage. Jeg fik derfor lov til at tage fat i den. Her kan det diskuteres, hvad man skal gøre. Vi valgte at fortælle historier om det. Jeg begynde at lave en masse interviews med erfarne og nye sejlere, som vi bragte på minbaad.dk og vores facebookside. Hver gang, der kom historier, var der flere, der gerne ville prøve det. Siden er det gået fremad, og vi forventer 150 både i år. 

Hvilke udfordringer ser du, at Sjælland Rundt møder i øjeblikket? 

Udfordringen er, at få folk til at sejle den. Det er ikke så populært med distancesejlads. Sjælland Rundt er ligesom et maraton. En lang tur, hvor man mindst kommer til at sejle i to nætter, hvilket fører en ekstra dimension til kapsejladsen. Det er lidt et udholdenhedsløb, men til gengæld er man stolt, når man har gennemført - og det er fuld berettiget. Bådene kan sagtens. Da der var flest både i feltet, var mange af dem H-både og Folkebåde. Folk tror, at man skal have en 50-fods båd. Det er en udfordring, og her skal vi tænke os om. 

Hvordan ser fremtidens Sjælland Rundt ud?

Jeg har svært ved at tro, at sejladsen stopper. Vi er på vej fremad igen og skal gerne op at ramme de 300 både. Deltagerantallet er sikkert stigende. Sidste år var vi 100 både, hvor alle havde en fed tur. De snakker med venner og bekendte i sejlklubben, som så melder sig til året efter. De nye deltagere gør det samme, og så er vi pludselig oppe på 200 deltagere. Derudover vil vi gerne få folk til at tilmelde sig tidligere, da det er rarest at have en fornemmelse af, hvor mange der kommer. 

Tilmeld dig Sjælland Rundt 2016 her

Blå Bog
Hvem: Morten Lorenzen

Alder: 56 år

Sejlerkarriere: Tidligere medejer af Nokia Sailing Team og har sejlet X99 og H-båd. Sejler i dag Swan 60, som ligger i Middelhavet og bliver derudover brugt som taktiker og trimmer til diverse kapsejladser over hele verden. 

Er du selv frivillig, eller kender du én, som gør et godt stykke arbejde i klubben? Så hører vi gerne fra dig. Tøv ikke med at sende mail med kort beskrivelse af arbejdet samt kontaktoplysninger til sara(at)minbaad.dk.  

content-loader
content-loader
content-loader