Gå til hoved-indhold
Langturssejler og forfatter Thomas Veber er født og opvokset på Ærø. Foto: Familien VeberKort Nyt
Langturssejler og forfatter Thomas Veber er født og opvokset på Ærø. Foto: Familien Veber

Søbyfærgen på Kap Verde

Langturssejler og forfatter Thomas Veber fra Ærø anløb øgruppen Kap Verde 700 km vest for Gambia i Afrika. Her skuede han noget bekendt

Af Søren stidsholt Nielsen, søsiden, fyns amts avis |

Langturssejler og forfatter Thomas Veber er født og opvokset på Ærø. Da han for nogle uger siden anløb øgruppen Kap Verde 700 km vest for Gambia i Afrika, skuede Thomas Veber noget bekendt: Langs kaj i Palmeira på øen Sal lå færgen, der i mere end 30 år betjente Ærøs rute til Faaborg. Dengang hed den Søbyfærgen.

Nu er navnet kogt ned til Soby. Heller ikke den påmalede hjemhavn er frås med bogstaver. "SV" står der under Soby. Det er forkortelse for øen Sâo Vicente i den anden ende af den atlantiske færgerute.

- Som med alt andet på Kap Verde tager også Søbyfærgen sig god tid. Den ligger i havn et par dage i både Mindelo på Sâo Vicente og i Palmeira på Sal, inden den vender og sejler den anden vej, fortæller Thomas Veber til Fyens.dk:

- Ruten, den sejler, er også noget længere end da den gik til og fra Ærø. Færgen sejler ca. 70 sømil mellem de to byer.

- Da vi selv sejlede samme strækning med vores båd, Anna Lisa, fangede vi en 60 centimers guldmakrel. En hollandsk båd vi kender sejlede på en hval i samme farvand. Men selvom Søbyfærgens nye rute måske er lidt mere udfordrende end den gamle, så kan udsigten fra soldækket alligevel ikke slå den sydfynske, lyder det fra Thomas Veber:

- Selvom Kap Verde er et ørige, er her meget anderledes end på min fødeø Ærø. Noget er dog også det samme. Som i min barndom hænger ungerne nede ved havnen. Når vi går op gennem gaderne i den lille by Palmeira, har man også tid til at tale med hinanden, fortæller Thomas Veber.

Er sejlet over Atlanten

Siden mødet med den 50 år gamle Ærø-færge er Thomas Veber smuttet over Atlanten. Fra den karibiske ø Tobago berettes om en fantastisk 17-dages sejltur vestover. Thomas, fru Margaretha og to børn stod distancen i familiens 30 fods Allegro-sejlbåd fra midten af 1980'erne.

Familien, der bor i Sverige, sejlede afsted den 1. maj sidste år. Fra den 10. januar indleder det svenske SVT serien "Familier på eventyr" om bl. a. sejleren fra Ærø.

Kilde. fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader