Gå til hoved-indhold
Starbåden er knap syv meter lang (23 fod) og stikker én meter. En ny Starbåd koster omkring 350.000, mens en god brugt fås fra 40.000 kr.  Foto: Star World ChampionshipKapsejlads
Starbåden er knap syv meter lang (23 fod) og stikker én meter. En ny Starbåd koster omkring 350.000, mens en god brugt fås fra 40.000 kr. Foto: Anders Lund

VM-optakt: Starbåden - de gamle drenges Bugatti

Sådan kalder Flemming Sørensen båden, der ofte kræver flere års sejlererfaring, hvis du vil vinde. Nu mødes de bedste Starbåds-sejlere til VM i Troense om en måned.

Af Johnni Balslev |

Starbåden kaldes også for kølbådenes Kongeklasse.

Den kan sammenlignes med en livlig kvinde, som tiltrækker sig opmærksomhed, men skræmmer samtidig den uøvede sejler med sin udfordrende krop og sit store sejlareal i forhold til størrelsen. Hun er ikke nem at tæmme og kræver en god fysik. 

- Det er ingen hemmelighed, at Starbåden mest er for de modne, erfarne sejlere. Jeg kalder selv Starbåden for de gamle drenges Bugatti, tilføjer sejler Flemming Sørensen med et smil.

- Man kaster sig over den, og den bliver en del af ens sjæl resten af sejlerlivet. Man kan simpelthen ikke slippe båden og samværet omkring den, forklarer han. 

Intimt miljø

Om en måned mødes verdens Starbåds-sejlere så i Troense til VM. Det kunne have været Monaco, St. Tropez eller Napoli. Men det blev den lille sejlerby på Tåsinge ved Svendborgsund, der løb med årets VM.

- Det var efterhånden ved at være Nordeuropas tur, mener Flemming Sørensen, der foruden selv at sejle Starbåd er VM's Race Manager og en af initiativtagerne bag udfordringen. 

- Vi kunne så også byde ind med et helt andet miljø end de seneste storbyer som Buenos Aires og Miami. Vi slog et slag for vores intime miljø i en af Danmarks smukkeste landsbyer. Troense er præget af mange velholdte bindingsværkshuse med stråtag, og bag husene i Grønnegade er der flere hundrede meter lange baghaver med æbletræer. 

Besætninger fra 12 lande

Sammen med sejlermakkeren og barndomsvennen Rune Schytt-Nielsen har Flemming Sørensen kæmpet for at få VM til Danmark. 

Rune Schytt-Nielsen, som selv kunne tage pokalen med hjem fra Miami efter at have deltaget i Bacardi Cup for en måneds tid siden, hvor Poul Elvstrøms navn er indgraveret med to guldmedaljer, det samme som Mr. America’s Cup, Dennis Conner.

Hjemme i Troense er der da også stor opbakning til projektet, hvor man regner med, at mere end 80 frivillige fra Troense Bådelaug og lokalområdet er klar til at betjene sejlerne under VM fra 29. juni til 9. juli. Her flytter de fleste fastliggende sejlere ligeledes ud af havnen for at give plads til VM-deltagerne. 

På selve havnen bliver der anlagt en "race village" på 300 kvadratmeter. Den bliver sejlernes samlingssted, når der ikke dystes på Lunkebugten øst for Tåsinge.

- Der er allerede tilmeldt både og besætninger fra 12 forskellige lande. Blandt dem nogle af de bedste som Lars Grael, Brasilien, Augie Diaz, USA og Diego Negri, Italien, oplyser Flemming Sørensen. Han regner med 80 deltagende både, når VM skydes igang.

Overskud ved 70 både 

Ud over deltagerbetalingen på 700 USD har en række sponsorer støttet op om budgettet på 1,3 mio kr. De største er Svendborg Kommune gennem "Svendborg løfter Svendborg", Sport Event Fyn, Sport Event Danmark, Udvikling Fyn samt Fynske Bank. 

Desuden er en række samarbejdspartnere. På indkomstsiden er begivenheden beregnet til at genere en omsætning på 6-8 mio kr  på Sydfyn.

- Med 70 deltagende både vil budgettet balancere. Men det ville ikke gøre noget, hvis vi kunne få et lille overskud. Til gavn for sejlsporten. Vi håber, at mange af de 15 danske Starbåde vil deltage. Det er der åbnet mulighed for, slutter Flemming Sørensen.

Læs mere om verdensmesterskabet her samt se billeder fra Troense herunder: 

VM's Race Manager, Flemming Sørensen. Foto: Star World Championship

Båden sejles af to mand. Foto: Anders Lund

Fastliggerne må flytte deres både under mesterskabet, da der ellers ikke er plads til Starbådene. Foto: Star World Championship

Blot 1.100 indbyggere findes i den hyggelige by Troense. Foto: Star World Championship

content-loader
content-loader
content-loader