Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

Starbåden: Manden og båden

Paul Elvstrøm er eneste dansker der har vundet VM i Starbåden. Her er portræt af klassen og en af dens ejere Flemming Sørensen fra Troense, der holder VM om få uger.

Af Troels Lykke |

Starbåden er in igen i Danmark. For få år siden var der to-tre aktive sejlere, da båden var olympisk op til OL i 2012, hvor bådtypen deltog for sidste gang.

I dag er der 13 aktive, ikke mindst efter at otte nye hold er kommet til i Hellerup Sejlklub.

Her har topsejlere i OK-klassen Bo Petersen, Jørgen Svendsen og Stefan Myralf også investeret i Starbåde, der kan købes kapsejladsduelige fra 40.000 kroner.

Drivkraften i klassen kommer imidlertid primært fra Troense, hvor de tre skippere Flemming Sørensen, Jan Pedersen og Rune Schytt har været særdeles aktive. Dette har ført til at der i år sejles VM i Troense, efter kamp mod byer som St. Tropez og Monaco blev slået.

Starbåde-klassen har åbnet op for at alle danske mandskaber må sejle med ved VM. Desværre lykkedes det ikke OL-sølvvinderen Jonas Høgh-Christensen at stille op, efter han gjorde en god figur ved Star Sailors League som blev sejlet på Bahamas i december. 

Paul Elvstrøm er dog eneste dansker, der har vundet VM i Starbåden. Det skete i 1966 og 1967.

Klassen har også haft besøg af endnu mere kendte sejlere, nemlig Kennedy-brødrene John F. Kennedy og Joseph Kennedy, der ejede flere Starbåde i 1930erne. I 1950erne sejlede også Robert Kennedy Starbåd. 

Krævende båd

Et kendt navn gør det dog slet ikke, hvis man vil vinde i den 671 kilo, overriggede Starbåd fra 1911. 

- Båden kræver at man har en god grundform. Den er krævende, man får man ondt i arme og ben af at hænge i hård luft, og fra 4 m/sek. er båden overpoweret. Den har alt for meget sejl på, især storsejlet, forklarer den 93 kilo tunge Star-sejler Flemming Sørensen, der i 25 år har sejlet med sin ven Niels Trysøe på 105 kilo.

Rorsmandens store udfordring er storsejlet, som virkelig er hårdt at hale ind, især de sidste 20 centimeter.

I vendingerne er der meget lidt plads under bommen til begge sejlere. Efter vendingerne skal sejlerne hænge med strakte ben for at bygge farten op. Derefter sætter gasten sig i en sele på siden af den firkantede båd, hvorefter bølgerne let kan gøre det vådt for gasten. 

Starbåden med den bløde mast er udfordrende at sejle i felter, der tæller den flerdobbelte OL-guldvinder Torben Grael fra Brasilien, han deltager dog ikke i det foreløbige 82 både store felt.

Til gengæld er følgende topnavne med ved VM på Sydfyn:  Poul Cayard, Lars Grael, George Sarbo, Diego Negri, Johannes Polker, Bruno Prada og Eivin Melleby

Er vild med mastetrim

- Der skal arbejdes meget med mastens trim, så det rigtige rortryk findes. En rigtrimmer er derfor vigtig, men vi deler vores viden meget i klassen, siger Flemming Sørensen, der købte sin første Starbåd i 2006 med Niels Trysøe.

Tidligere i 80erne havde Troense-sejleren i tretten år sejlet som professionel sejler og bådebygger på diverse Admiral’s Cup IOR-hold, som f.eks. Platon.

- Min ven Rune, som jeg startede virksomhed med, og jeg købte hver sin Starbåd efter alle årene på IOR-bådene. I Starbåden er alt nemt. Du kan rigge båden til på 30-40 minutter, det er nemt med kun en gast og man skal kun finde ét hotelværelse, når man er til stævner. Du kan slæbe båden lovligt efter en Berlingo, du får stærk konkurrence og på få år er klassen i Danmark vokset fra to til tretten både, forklarer Flemming Sørensen, der fortæller at sejlads på læns er en udfordring.

- Her skal man virkelig passe på at masten ikke knækker. Man skal sørge for at mastens bagstag sættes så masten ikke fortsætter forover, og hvis spilerbommen rammer vandet kan den tynde mast også knække.

Starbåden fra 1911

Længde6,9 m

Bredde1,7 m

Dybgang1,0 m

Vægt671 kilo

Sejlareal fok og storsejl  26,5 m2

Antal bygget i alt 8.522 både

Aktive i 38 lande2.300 både

Aktive i Danmark13 både

Nypris        400.000 kr.

Brugtpris i god stand  50.000 kr.

Starbådsklasse  www.starclass.org

Flemming Sørensen og gast. Foto: Anders Lund foto

content-loader
content-loader
content-loader