Gå til hoved-indhold
Prismodtagerne ved Tordenskjolds Sarkofag. Fra Venstre: Kontreadmiral Lars Kragelund, oversergent Carsten Lindgren, orlogskaptajn Lars Povl Jensen og kontreadmiral Torben Mikkelsen. Foto: Selskabet Danske Tordenskjold-Venner.Kort Nyt
Prismodtagerne ved Tordenskjolds Sarkofag. Fra Venstre: Kontreadmiral Lars Kragelund, oversergent Carsten Lindgren, orlogskaptajn Lars Povl Jensen og kontreadmiral Torben Mikkelsen. Foto: Selskabet Danske Tordenskjold-Venner.

Tordenskjolds-Pris gik til besætning på inspektionsfartøj

Tordenskjolds-Prisen 2017 gik til besætning på Inspektionsfartøjet 'Knud Rasmussen', som reddede trawler fra forlis i februar 2016. Tordenskjolds fødselsdag blev fejret med stort søslag i Københavns Havn.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Højdepunktet for fejringen af Tordenskjolds 327 års fødselsdag 28. oktober 2017 var overrækkelsen af Tordenskjold-Prisen til repræsentanter for besætningen på Inspektionsfartøjet 'Knud Rasmussen'.

Prisen gik til besætningen på Inspektionsfartøjet 'Knud Rasmussen', som i februar 2016 reddede en trawler der var kollideret med et isbjerg vest for Grønland og havde slået læk.

Redningsoperation varede over et døgn

I februar 2016 gennemførte inspektionsfartøjet P570 Knud Rasmussen en redningsoperation. Den canadiske trawler 'Saputi' var kollideret med et isbjerg og begyndt at slå læk. Der var overhængende fare for, at trawleren ville forlise i stormen og søen.

Inspektionsfartøjets chef, orlogskaptajn Lars Povl Jensen, og hele besætningen gennemførte en heltemodig indsats gennem mere end et døgn under meget vanskelige forhold.

Målrettet indsats og stærkt samarbejde

Et assistancehold blev overført til trawleren. Midt under operationen blev hovedparten af de ombordværende på 'Saputi' fanget, da gummibåden fra inspektionsfartøjet havarerede under et forsøg på at evakuere dele af trawlerbesætningen.

Det lykkedes at assistere og eskortere trawleren ind til kysten, med målrettet indsats og stærkt samarbejde i besltningen.

Redningsoperationen var et udtryk for stor professionalisme, vedholdenhed og omtanke for at redde de nødstede.

Tordenskjold genopstod i efterårsferien

Optakten til fejringen af Tordenskjolds fødselsdag var flot i år. Holmens Kirke holdt åben på Kulturnatten med over 3500 besøgende.

Selskabet, Danske Tordenskjold-Venner, informerede om Tordenskjold og uddelte flyers ved hans sarkofag i Kapelsalen.

Tøjhusmuseet genoplivede den berømte søhelt på Kulturnatten og i efterårsferien. Festivalen kulminerede med teaterforestillingen 'Legenden om Tordenskjold' i Tøjhusgården, og et spektakulært søslag med historiske skibe i Københavns Havn.

Tordenskjolds fødselsdag i Holmens Kirke

Tordenskjolds fødselsdag 28. oktober 2017, blev fejret af godt 250 fremmødte. Holmends Vokalensemle indledte højtideligheden med et musikprogram under organist og kantor Jakob Lorentzens ledelse.

Holmens orlogspræst, Peter Thyssen, holdt en maritimt inspireret tale. Tordenskjolds-Prisen 2017 blev overrakt, og til Prins Jørgens March blev Selskabets fane i spidsen for otte af Søværnets Tamburer ført gennem kirken til Kapelsalen.

Der blev lagt kranse ved Tordenskjolds sarkofag, hvorefter Søværnets Tamburkorps blæste sørgemarch.

Tordenskjold vinder søslaget i Københavns Havn 2017. Foto: Selskabet Danske Tordenskjold-Venner.

Selskabets formand,kontreadmiral Lars Kragelund, udtaler mindeord over afdøde medlemmer i 2017. Foto: Selskabet Danske Tordenskjold-Venner.

content-loader
content-loader
content-loader