Schultz Sejlmageri fylder 120: - Den stærkeste overlever ikke altid
Held og evnen til at tilpasse sig er vigtig i bådebranchen, fastslår Preben Schultz. Sejlmageren holdt med en fast hånd på roret kursen gennem krisen, og kan nu overdrage firmaet til sønnen Nicolai.
- Det er ikke altid den stærkeste, der overlever, men ofte den der er bedst til at tilpasse sig. For mig at se er det også et spørgsmål om held, det er ikke kun dygtighed, forklarer Preben Schultz, der siden 1980 har stået i spidsen for virksomheden.
Som at styre et skib i stormvejr
Et held, som fik afgørende betydning for den familieejede forretning, da man i 2000 skrev under på et større byggeprojekt til 3,5 mio. kr. Da finanskrisen otte år senere sendte chokbølger gennem såvel bådebranchen som resten af verden, var størstedelen af regningen betalt, og Kolding-sejlmageren kunne fokusere på at overleve de magre år.
Mens mange af de konkurrenter, der havde haft hånden dybt i pengepungen under finanskrisen, måtte trække stikket, kunne Schultz Sejlmageri dermed holde skruen i vandet gennem kriseårene:
- Vi var presset under krisen, det var vi helt sikkert. Det var som at styre et sejlskib i stormvejr. Man skal være lidt skarpere på priserne hele vejen igennem. Heldigvis havde vi så stort et kundegrundlag, at vi klarede os igennem, fortæller Preben Schultz til minbaad.dk.
I starten var sejlmageren ellers overbevist om, at markedet netop kunne samles op på de private kunder. Realiterne viste sig dog at ligge langt fra forventningerne, da flere sejlmagere valgte at kaste sig over produktion af kalecher, som ellers var og stadig er Schultz’ primære indtægtskilde.
Byggeheldet var hermed ikke længere nok for virksomheden. 2010 blev derfor året, hvor de første sejl fra Schultz Sejl kunne ses på havnen. Modsat flere konkurrenter fastholdt den nye spiller på sejlmarkedet sine priser, hvilket da også i sidste ende viste sig at være den rette beslutning, da flere af konkurrenterne siden har kæmpet med økonomien.
Det største pres er ledelsen
Det finansielle stormvejr bar dog også enkelte solskinstimer med sig. Til jobsamtalerne var humøret højt, og det var pludseligt langt lettere at lokke nye sejlmagere til virksomheden.
Et problem, som finanskrisens stormpust dog ikke formåede at blæse fuldstændigt væk. Efter krisen er sejlmagere atter blevet en efterspurgt vare i en branche, der grundet økonomisk pres ikke kan tilbyde overvældende lønninger til de ansatte:
- Vi skal finde nogle dygtige sejlmagere, og det er svært. I øjeblikket er det primært det manglende personale, der forhindrer os i at vokse i omsætning, forklarer en ærgerlig Preben Schultz, der med virksomheden de seneste år har omsat for omkring 5-6 mio. årligt.
Der er nemlig behov for flere end de 7-8 spillere, der i øjeblikket er på Schultz’ holdkort. Hvem, der fremover skal have sit navn på kortet, er dog heller ikke ligegyldigt. Det nytter ikke at have en spiller rendende, der ikke ved, i hvilken retning målet står, fastslår Preben Schultz, der trods alt ikke nyder at trække det røde kort op af lommen:
- At hyre og fyre personale er det, der er sværest. I det hele taget dét at have ansatte. For mig har det største pres klart været det ledelses- og personalemæssige, fortæller sejlmager-chefen, der ellers havde forventet, at udfordringen ville være at lære selve faget. Noget, der viste sig blot at tage et par år.
Gnisten er ved at forsvinde
I stedet kan 65-årige Schultz nu glæde sig over, at udfordringen med personalerekruttering snart er fortid. Ved 120 års jubilæet på fredag overtager sønnen Nicolai Schultz, der er uddannet tømrer og har været i virksomheden siden 2013, formelt roret. Til store glæde for sin far, der de sidste fem år så småt har sat kursen mod generationsskiftet:
- Jeg kan mærke, at gnisten er ved at forsvinde. Det er godt, at der kommer nye kræfter, og jeg kan mærke på ham, at han er klar og gerne vil have lov at bestemme nu, fortæller Preben Schultz og tilføjer:
- Han klarer det godt overfor personalet, og har gradvist overtaget det de sidste par år, efter at jeg i 2015 brækkede min hånd og var ude i nogle måneder. Der opdagede jeg, hvordan han tog over og kørte virksomheden videre uden problemer. Det har jeg glædet mig over siden, slutter den stolte far, der fremover vil kunne ses i kontorlokalerne på nedsat tid.
Jubilæet og generationsskiftet markeres ved en reception på Schultz Sejlmageri i Kolding fredag d. 3. november fra kl. 13-17.
Søn og far side om side. Som sønnen har Preben Schultz ligeledes en erhvervsfaglig uddannelse, dog som elektriker. Foto: Schultz Sejlmageri
Nybyggeriet i år 2000 står endnu som et højdepunkt for Preben Schultz, der nød at deltage i byggeprocessen og indrette lokalerne. Foto Schultz Sejlmageri
Det var Preben Schultz' farfar Anders Peter Schultz, nummer to fra venstre, der grundlagde familievirksomheden. Foto: Schultz Sejlmageri