Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Sømands-kultfilmen 'Martha' fylder 50 år

Filmen om det glade liv på den affældige fragtdamper havde premiere i 1967. Lørdag markeredes den runde dag med alle de festlige ritualer.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden Fyns Amts Avis |

I kommandobroens styrbord side på kongerigets fornemste fartøj, Dannebrog, står en 30 cm høj bronzefigur. Det er umiskendeligt Karl Stegger i rollen som kaptajnen i filmen "Martha".

At den folkekære skuespiller må trone på netop denne plads er godkendt af kongeskibets allerøverstbefalende, Dronning Margrethe.

Majestæten har i et interview med BilledBladet kaldt filmen "dødskæg", og dronningen har fortalt, at hun holder meget af sømændenes kultfilm. Den kongelige begejstring har banet vejen for placeringen af denne gave fra Svendborg.

- Det er vi selvfølgelig både glade for og beæret over, siger figurens giver, restauratør Launy Lindahl fra Gastropub Børsen i Svendborg. Eller mere præcist - fra Martha-stuen i samme søfartsby.

Maritimt fra første skridt

Siden 1994 har restaurations-komplekset i Gerritsgade kunne byde sine gæster på et lokale indrettet á la messen på sømands-kultfilmens affældige fragtdamper Martha.

Allerede ombordstigningen i den kultiske Martha-stue er maritim. Foran kælderlokalets bar fører en stål-lejder op i den nostalgiske verden.

Via et skibsdæk med liggestol og et kig ind i et blomstersmykket telegrafistrum, kommer man ind til Martha-stuens uimodståelige herligheder.

Bahs og Balling kom til Svendborg

Rummet med de brunlige, lakerede paneler er, hvad der til søs hedder en messe. Desuden er Martha-stuen et museum for det filmiske forbillede fyldt med rarieteter:

Buster af maskinchef Brovst og kaptajn Peter Nielsen, Tuborg-solskærmen, en flot model af Martha, tragten til maskinrummet, den legendariske lokumspumpe, filmplakaten, avisudklip og ikke mindst Launy Lindahls favorit, en personlig hilsen til Martha-stuen fra filmens skabere, Henning Bahs og Erik Balling.

Et foto viser de populære filmmagere til frokost i 1997 efter at have genset deres egen film i Svendborgs Scala-biograf. Bahs og Balling var målløse over al den jubel og virak, deres gamle film havde skabt.

Martha-stuens koøjer med digitalt, animeret bølgegang fuldender oplevelsen af at være til søs - for sjov. Skulle tørsten melde sig, har messen egen ølhane - helt i tråd med filmens ånd.

- Der kommer hele tiden nye ting til

I dag – den første lørdag i maj - var det så Store Martha-dag på Børsen og i omliggende farvand. I mere end tyve år har Svendborg-restauranten opbygget sit ry for at være et kultisk mekka for navnlig søfolks dyrkelse af den udødelige film.

- Vi byggede oprindelig stuen for at have et pusterum, men det har udviklet sig til et fantastisk sted. Der kommer hele tiden nye ting til, fortæller Launy Lindahl.

Kulten omkring stuen og filmen trives også blandt flere hundrede medlemmer af Martha-klubber i Danmark, Norge og Sverige. Medlemskab oprettes på restaurantens hjemmeside. Og selvfølgelig kan der serveres Martha-menuer med Brottsjø-sild og O.P. Anderson-snaps.

Inspektion af negle

Alle 260 billetter til Store Martha-dag blev revet væk på første salgsdag. Billetten til 150 kroner dækker tre fadøl og adgang til "Martha"-forevisningen i Scala. Kernepublikum er søfolk, men landkrabber slippes også om bord.

Afgangen fra gågade-krydset foran restauranten er et af dagens ritualer. Kl. 12.45 stiller Launy Lindahl sig op på en ølkasse af træ.

Sekunderet af sin datter, restauratør Mette Lindahl, inspicerer den tidligere maskinmester publikum for rene negle, og et vers af filmens "Gud signe dig, Norge" afsynges. Intetanende forbipasserende plejer at måbe af forundring.

Styrbord og bagbord i biografen

Så er der afgang til Scala. Som på filmen går kursen gennem "Strædet" - alias Gåsestræde.

Stakkels den, der sætter sig forkert biografen. Søfolk fra dæk og maskine skal sidde til bagbord. Navigatørerne skal holde styrbord. Før forestillingen lægger fra land, er der i reglen et festligt indslag med overrækkelse af kaptajnsfiguren.

Blandt publikum falder Martha-logen fra Helsingør i både øjne og ører. De store, glade drenge er udklædt som filmens medvirkende, og de er gradueret efter, hvor mange gange de har været til Store Martha-dag i Svendborg.

Scalas operatør behøver ikke at skrue op for biografens højtalere. Publikum kan det meste af lydsporet udenad. Replikkerne råbes punktligt ud fra begge sider i salen, mens både bro og maskine eftersmørres med fadøl.

Dagen igennem trutter festlige Bangsbostrand Byorkester. Repertoire er selvfølgelig melodierne fra "Martha".

- Det er jo 50 års fest. Så vi giver det hele en ekstra gang gas, hvis det ellers kan tåle mere, lyder det fra Mette Lindahl- opflasket med "Martha"-kulten.

Kilde: Fyens.dk

Se film fra Marta-stuen herunder: 

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/3WRHEIW1geI?ecver=2" width="600" height="423" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe>

content-loader
content-loader
content-loader