Gå til hoved-indhold
Claus Hamdrup sejler her Sjælland Rundt i 2014, men han er mest til Fyn Rundt, hvor han fra Korshavn og Kerteminde i alt har sejlet rundt 48 gange. Fotos: Troels LykkeKort Nyt
Claus Hamdrup sejler her Sjælland Rundt i 2014, men han er mest til Fyn Rundt, hvor han fra Korshavn og Kerteminde i alt har sejlet rundt 48 gange. Fotos: Troels Lykke

Portræt af hurtig Drabant 38 og ejeren

Claus Hamdrup fra Kerteminde har haft sin Drabant 38 siden 1990, og det er stadig hans drømmebåd. I år sejler han sit 48. Fyn Rundt. Båden bruges også til tursejlads med hustruen.

Af Troels Lykke |

Den slanke Drabant 38 kom til verden i 1984, designet af Gert Gerlach fra Lynæs. Designeren selv havde en Drabant 38er fra 1984 til 1995. Bådtypen er den sjette ud af de syv Drabant-modeller, der nåede at blive konstrueret.

Gert Gerlach var virkelig aktiv i den velsejlende båd, hvor han bl.a. vandt Gotland Rundt overalt efter handicap. Båden er også blevet sejlet over Atlanten af solo-sejleren Jens Als Andersen fra Holbæk.

500.000 kr. i indkøb

Drabant 38 er nemlig velsejlende, godmodig og robust, forklarer den erfarne sejler, Claus Hamdrup, der har sejlet i båden i 27 år.

Dengang betalte han 500.000 kroner for båden, der kun var fire år gammel. Apteret i teak af en sejler i Frederikshavn. Et bådkøb han aldrig har fortrudt.

- Det er en båd uden overraskelser, den er hverken over- eller underrigget. Den kan klare alt slags vejr. Først fra 8-9 m/sek. skifter vi fra genua til krydsfok, siger Claus Hamdrup, der aldrig har skånet båden. Den typisk sejler 6,6 knob og den skal styres præcist, forklarer han, ellers mister du hurtigt en halv til en hel knobs fart.

Surfede 23 knob

I år skal han sejle sin 48. tur rundt om Fyn i Classic Fyn Rundt. Derudover bliver det til tirsdags aftenkapsejladser og kapsejladsen Romsø Rundt i den fem tons tunge og tre meter brede båd. Sjælland Rundt har han dog kun sejlet seks gange.

Under kapsejladserne satser han stort, og den 100 kvadratmeter spiler kommer op i al slags vejr. Selv på en transportsejlads hjem fra Fyn Rundt fra Korshavn mod Kerteminde blev spileren sat i 20 m/sek. fra nordvest.

- Vi planede 23 knob med båden i en periode på 40 sekunder, viste gps’en. Det skete lige nord for Romsø i et kæmpe pust. Vi sad og spiste og drak kaffe, og båden kæntrede ikke. Det er sket før at vi er kæntret med spileren og masten har lagt sig ned langs vandet, men det går udramatisk for vandet ligger lige 15 centimeter fra nedgangen til kahytten, forklarer Claus Hamdrup.

Spiler røg Sjælland Rundt

Han ødelagde dog sin spiler under Sjælland Rundt i 2003.

- Spileren sprængte ved Sjællands Rev, men vi var fjerde båd i mål og tre over alt på DH. Der var kun cirka 15 både, der gennemførte, siger Claus Hamdrup, der ikke fristes så meget af Sjælland Rundt, hvorimod Classic Fyn Rundt stadig tænder den 68-årige sejler.

- Når jeg har sejlet Fyn Rundt for 50. gang, vil jeg overveje hvor meget jeg så skal sejle, da jeg til den tid er 70 år, forklarer den pensionerede sælger. Han er med til arrangere Classic Fyn Rundt og han tror på at der i år kommer 130 med til sejladsen, hvilket ville være femten mere end i 2016.

-Vi har især gjort en indsats for at få klassebåde som ScanKap 99, Albin Express, Spækhuggere og Ylvaer med. Jeg er glad for at hjælpe til i klubben og lægger også min båd til som dommerbåd i vores store pinsestævne SailExtreme. Det er godt at give noget tilbage, når man selv har sejlet meget kapsejlads, forklarer Claus Hamdrup.

Under sejladsen rundt om Fyn sejler han blandt andet med en af sine sønner, Nikolaj, og den trofaste fordæksgast John Nielsen.

-Vi skal helst være 6-7 personer under Fyn Rundt-sejladsen, siger den fynske sejler.

To kasser øl under navigationsbordet

Men det bliver også til tursejlads med hustruen Vibeke. De sejler typisk på tre ugers sommerferie i de danske farvande. Især Anholt er de vilde med på grund af øens særprægede natur, der indbyder til lange gåture, og på grund af gode muligheder for at købe friske fisk. Drabant 38eren egner sig da også til tur, mener han.

- Den er god at være i. Den har et stort cockpit og den er sikker at sejle i, og nede i kahytten er der syv sovepladser; to fremme, to i salonen og tre agter. Vi har også toilet, oliefyr og gaskomfur om bord. Vi laver altid selv maden, men der er intet bad om bord, så det tager vi i havnene. Særligt er det også at der kan stå to gammeldags kasser øl under navigationsbordet, forklarer den 1,96 meter høje sejler, der dog ikke har ståhøjde til sig selv, da båden kun byder på 1,87 meters ståhøjde.

Drabant 38 

Længde11,5 m 

Bredde3,03 m 

Dybgang1,85 m 

Vægt5 ton 

Kølvægt i bly  2 ton

Storsejl34 m2

Fok27 m2

Genua39 m2

Spiler100 m2

Motor  Yanmar, 3 cyl. 27 hk

Antal bygget 58 styk - fra 1984 til 1985

Brugt  250.000 til 350.000 kr.

Nypris oprindelig 635.000 kr.

 

Claus Hamdrup lægger hvert år båd til, når det lokale SailExtreme-stævne har brug for en dommerbåd.

Claus Hamdrup, 68, købte sin Drabant 38 i 1990 og betalte 500.000 kroner.

content-loader
content-loader
content-loader