Gå til hoved-indhold
Morten Leth-Jessen ses her under Palby Fyn Cup i 2016, hvor holdet tog 11. plads overalt efter DH. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Morten Leth-Jessen og besætning ses her under Palby Fyn Cup i 2016, hvor holdet tog 11. plads overalt efter DH. Foto: Troels Lykke

Matcher 31 kan det hele

Danskeren egner sig især til kapsejlads i let vind, mener ejer Morten Leth-Jessen fra Kolding Baadelaug. Båden fik ny mast efter den tidligere knækkede i en bomning.

Af Troels Lykke |

Køb dansk. Matcher 31 er designet i 1993 af Tage Jensen, og bygget i 1993 af bådebygger Jesper Skouenborg fra JS Danmark.

Båden blev særdeles vellykket, således har den gennem årene vundet adskillige kapsejladser i Danmark.

Det spottede den erfarne sejler Morten Leth-Jessen, da han i 2007, for 137.000 kroner købte sin blå Matcher 31. Han sejler let fra en X-99er, og især i let vind går den 2,5 tons båd godt. Båden lå dog langt væk da købet indtraf.

- Vi hentede den på Bodensee i Tyskland, og inden båden stod i Danmark stod den os i 270.000 kroner efter vi købte nye sejl, forklarer Morten Leth-Jessen, der er rorsmand og skipper på båden.

Den økonomiske byrde blev delt imellem sejlervennerne gennem 45 år; Peter Habekost og Torben Hass. Også Kim Fredslund  var med i købet, forklarer Kolding-sejleren, der i dag deler alle udgifter med sine venner. 

5000 kroner om året

Det koster hver sejler 5.000 kroner om året, der dækker udgifterne til havnepenge og forsikring. 

- Det går fint at eje båden sammen og, vi har ingen konflikter haft. Alle deltager én eller to weekender om året i forårsklargøringen, når der skal smøres Vc17 på, siger sejleren, der også har haft mere arbejde for at optimere båden. Holdet fik for få år siden sat smallere og dybere ror på.

-Vi ønskede mere rorkontrol på skæresider med spileren. Vi har derfor sat et ror på fra en Matcher 28er. Det er 15 centimeter dybere, men har 30 procent mindre overflade, da det er smallere end det originale ror fra 1993, fortæller 52-årige Morten Leth-Jessen, der til dagligt sælger værktøj og er produktchef.

Matcher 31eren er samtidig optimeret med en højere mast, og dermed mere sejl, end de 11 andre Matcher 31ere, der nåede at blive bygget. 

Mast knækkede

Masten er dog blevet mindre for tre år siden. Det gik galt i en bomning i 10 m/sek. da bakstaget satte sig rundt om det ene vant, så masten kollapsede.

-Masten knækkede, og den var ellers 1,8 meter højere end den originale, der hører til en Matcher 31. Da vi fik en ny fra forsikringen valgte vi dog en mast, der der var 80 centimeter lavere, så vi stadig har en overrigget båd i forhold til andre Matcher 31ere. Samtidig har vi fået en stor kappe i storsejlet, lyder forklaringen fra skipperen, der sidste år købte nyt storsejl og fok i eksklusiv laminatdug, 4T Forte, fra OneSails i Helsingør. En ny code på 50 kvadratmeter, der hæfter på et bovspryd 65 centimeter foran stævnen, blev det også til. Den bruges på skærende kurser fra 55 til 90 grader til vinden. 

Vandt Fyn Rundt overalt

Den er især god under Fyn Rundt, hvor båden typisk sejler rundt på 24 timer. Især i let vind er det gået godt for Matcher 31eren, der var 11 overalt på DH under Palby Fyn Cup i 2016.

Kolding-mandskabet har i det hele taget sejlet kapsejlads rundt om Fyn i 20 år og ud over Palby Fyn Cup, så overvejer de nu også at sejle Classic Fyn Rundt fra Kerteminde.

- Vi sejler for at vinde, men lige så meget for at hygge og fortælle vittigheder når vi sejler rundt om Fyn, eller når vi sejler Brandsø Rundt. Derudover sejler vi onsdagsejlads i Kolding, men ellers bruger vi ikke båden og slet ikke til tursejlads. Måske en enkelt søndagstur, men der er alt for mange sejl og ting vi skal flytte for at kunne sejle tur i den, forklarer sejleren, der bor i Søndersø på Fyn med hustru og to store døtre.

Matcher 31eren sejler især fra konkurrenterne i op til 5 m/sek. Båden sejler som regel fra en X-99. Foto: Troels Lykke

Ingen ståhøjde

Der er da også kun 1,6 meters ståhøjde i Matcher 31erens kahyt og der findes ikke et toilet, så man må bruge en spand i stedet. Håndvask er der på båden, men den virker dog ikke, da der ingen skroggennemføring er.

- Men vi har da to gasblus i kahytten og fire store køjer. De to stikkøjer agter kan der også, hvis man er glade for hinanden, ligge to i én køje. Jeg har faktisk altid elsket det primitive på en båd. Under en Fyn Rundt har vi da også grillet i cockpittet i totalt vindstille vejr. Den bedste indretning er faktisk i cockpittet. Det er funktionelt, og der er masser af plads til at bevæge sig på. Vi er tit sejlet afsted med en seks-syv mand om bord, forklarer Morten Leth-Jessen.

18 knob for spiler

Det er bådens sejlegenskaber, der tænder ham.

- Jeg har aldrig fundet en båd, som er så god allround. Det er en fantastisk båd, som vi alle har fundet fascinerende. Den er velsejlende, køn og praktisk. Ja, der er alt hvad man ønsker til hyggekapsejlads, forklarer sejleren.

Hårdt presset fortæller han, at båden kan være udfordrende.

- Fra 10 m/sek. er det en overrigget båd, så der kan det blive voldsomt. Den vil gerne skære op eller vælte til luv, når vi sætter den 100 kvadratmeter spiler i de vindstyrker. Vi har surfet op til 17-18 knob med båden, der kom ud af vandet ved Fænø Sund under Fænø Rundt fra Kolding. Men på kryds går det fint når vi reber. Den normale krydsfart ligger på 6,3 knob. Båden må ikke krænge for meget så går den hurtigt i stå. 

Matcher 31 fra 1993

Konstruktør: Tage Jensen og Jesper Skouenborg

Længde 9,50 m

Bredde 3,00 m

Dybgang 1,60 m

Vægt 2500 kg

Kølvægt 1005 kg

Storsejl 37 m2

Fok 23 m2

Genua 1 32 m2

Code zero52 m2

Spiler 100 m2

Gennaker 50 m2

Mandskab 6-7 stk. til ræs

Antal solgte  12 stk.

Brugtpriser fra 190.000 til 275.000 kr.

Nypris oprindelig  300.000 kr.

Værft: JS Denmark

52-årige Morten Leth-Jessen blev sidste år løbs- og gruppevinder under Palby Fyn Cup og 11 overalt efter DH. Foto: Troels Lykke

Tage Jensen, der er produktionschef hos Elvstrøm Sails i Aabenraa, har tegnet Matcher 31eren. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader