Gå til hoved-indhold
Havnebadet er inspireret af de små fyrhuse langs Svendborgsunds kyst. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts AvisHavne
Havnebadet er inspireret af de små fyrhuse langs Svendborgsunds kyst. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Små havnebade på vej i Svendborg Kommune

En prototype på et mindre havnebad er døbt på Frederiksøen ved Svendborg. Målet er 50 badeanlæg langs Svendborgsund.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Kristian Hansen fra Center for Maritim Arkitektur måtte affyre champagneflasken tre-fire gange, før den knustes mod en af de lidt mere specielle nybygninger fra Svendborgs værftsø: Et flydende havnebad med indbygget sauna.

Havnebadet blev døbt Jana inspireret af fornavnene på de to konstruktørers hustruer, Janneke Kold og Anna Als. Det skriver Fyens.dk. 

Ilden buldrer fristende

Det er Kristian Hansen og makkeren Keld Åbjørn, der har skabt det flytbare havnebad monteret på en ponton, der endnu blot er en prototype. 

Havnebadet, der blev holdt over dåben ved sidste weekends lysfest på Frederiksøen, er derfor ikke helt færdigt. En afspærret åbning på pontonens dæk skal eksempelvis udfyldes med et halvanden meter dybt badekar med ferskvand.

Karret skal benyttes, så baderne ikke drypper af havnevand, når de varmer sig i havnebadets sauna. Ved dåbshandlingen buldrede ilden allerede fristende i saunaens ovn.

Kan flyttes

Den lille træbygning med saunaen er holdt i - hvad designerne kalder - marstal-grøn.

- Husets farve og udformning kan tilpasses efter de lokale forhold, forklarer Kristian Hansen og oplyser, at der i løbet af næste år også vil dukke havnebade op i Vindeby og i Troense.

- Hellere flere små havnebade end et stort, centralt anlæg. De små havnebade har også den fordel, at de kan flyttes, hvis der fx er behov ved et sejlerstævne, siger Kristian Hansen.

Store ambitioner

Ambitionerne fejler da heller ikke noget. Drømmen er et Svendborgsund, der i langt de fleste havne kan byde på hyggelige havnebade: 

- Gå mod strømmen, Svendborg! Lad os få 50 små badeanlæg langs Svendborgsund i stedet for at samle alt i store centre, anbefaler Kristian Hansen, der i øvrigt har badeanstalten i Rudkøbing som sin personlige favorit:

- Den er fantastisk smuk, poetisk og uprætentiøs, fastslår han.

Projekt Verdens Mindste Havnebad er en del af Svendborg Kommunes Frederiksø-initiativ om at fremme leg på kajen. En række aktører aktiverer by- og havnerum på udrustningskajen. Temaet er kulturelt og maritimt.

Kilde: Fyens.dk

Ombord på havnebadet er de to navnemødre, Janneke Kold og Anna Als fra venstre, Skipper Åbjørn foruden initiativtagerne Keld Åbjørn og Kristan Hansen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

content-loader
content-loader
content-loader