Gå til hoved-indhold
LifeLadder er oplyst af LED-lys om natten for at gøre den mere synlig. Foto: Port Safety.Havne
LifeLadder er oplyst af LED-lys om natten for at gøre den mere synlig. Foto: Port Safety.

Aarhus Havn skal afprøve nye redningsstiger

LifeLadder, en ny dansk opfindelse, skal være med til at redde liv. Der er fokus på synlighed, hvorfor den er oplyst af LED-lys om natten. Stigen testes i Aarhus Havn.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Aarhus Havn er med i den endelige markedsmodningsfase, når ny dansk opfindelse til at øge sikkerheden i havne er på vej ud på verdensmarkedet.

Stigen er i en kraftig gul farve og er bygget i hårdført plast. Den er oplyst af solcelledrevet LED-lys om natten. Målet med stigen er at redde liv.

Størstedelen af alle drukneulykker sker i havnen

Baggrunden for den nye opfindelse, er at størstedelen af alle drukneulykker i Danmark sker i havnene. Nu skal LifeLadder vise sit værd i forskellige industrielle og bymæssige havnemiljøer. Aarhus Havn er med i denne fase som den ene af fire havne.

Anlægsingeniør i Aarhus Havn, Allan Ansberg Knudsen, fortæller:

- Med LifeLadder vil især synligheden få et løft og netop synligheden af stigerne har stor betydning, da hvert sekund tæller for den, som måtte være uheldig at falde i vandet en kold vinterdag, siger Allan Knudsen.

Test af 10 redningsstiger

- Der har været episoder i Aarhus Havn, hvor en person er faldet i vandet fra en kaj tæt på byen. Det sker især for folk, som ikke nødvendigvis er vant til at færdes i havnemiljøet. Oftest er det personer på vej hjem fra en bytur om natten. Her er det særligt vigtigt med stiger, som er synlige og nemme at komme op ad, siger Allan Ansberg Knudsen.

Aarhus Havn vil installere og teste 10 af de nye redningsstiger.

- Jeg håber, LifeLadder viser sig at være et fleksibelt system, så stigerne hurtigt kan installeres eller udskiftes, uanset hvordan kajen er udformet.

- Traditionelle redningsstiger skal ofte produceres efter individuelle mål – især på de gamle kajer – og der kræves det rette mandskab og grej til at håndtere de tunge stiger, siger Allan Ansberg Knudsen, som er glad for, at Aarhus Havn er med i udviklingen af nye og mere sikre redningsstiger.

Tre fokus punkter

- Aarhus Havn har tidligere deltaget i udvikling af redningsstiger, hvor det var lærerigt at få indblik i de overvejelser, der var gjort i udviklingen af en ny og mere sikker stige. Vores fokus har været synlighed, tilgængelighed og robusthed, siger Allan Knudsen.

- Udfordringen er, at der kan være modsætningsforhold mellem disse punkter – eksempelvis øger belysning synligheden, men det skal være en robust lyskilde, da der er hårde påvirkninger i havnemiljøet, siger Allan Ansberg Knudsen, anlægsingeniør i Aarhus Havn.

Fire havne har indgået aftale

LifeLadder går i produktion i starten af 2018, og bliver produceret i Danmark. Foruden Aarhus Havn har de tre havne, Svendborg Kommune, Helsingborg Hamm og det hollandske sluseserviceringsfirma Mourik, indgået aftale om levering af LifeLadder.

Firmaet Port-Safety står bag produktion og salg af LifeLadder. Afprøvning af LifeLadder er støttet af Markedsmodningsfonden.

content-loader
content-loader
content-loader