Gå til hoved-indhold
Hvis personen er afkræftet og ikke kan tage badestigen så kan man med storskødet hive personen op. PR-fotoKort Nyt
Hvis personen er afkræftet og ikke kan tage badestigen så kan man med storskødet hive personen op. PR-foto

Øv dig i mand over bord - hiv person op med storskøde

Det siger Søsportens Sikkerhedsråd. Fra 2009-2016 er der rapporteret 145 tilfælde af mand over bord herhjemme. Med rigtige udstyr og træning kan du reducere en ellers livstruende situation.

Af Troels Lykke |

Undgå ”mand over bord” 

Tusindvis af danskere vælger at holde sommerferie i de danske farvande, og er du en af dem, der holder ferie til søs, har du nok også bemærket, at vindstødene er hårdere, end de plejer, og at vandet stadig er rigtig koldt.

Falder du over bord på din sejltur, er der derfor skabt en rigtig farlig situation, advarer Søsportens Sikkerhedsråd.

En af de alvorligste uheld til søs er mand over bord, og det koster hvert år menneskeliv.

Fra 2009-2016 er der rapporteret omkring 145 tilfælde af mand over bord i de danske farvande. Med træning af mand over bord-manøvren og investering i det rette udstyr kan man forhindre, at en utilsigtet tur i vandet ender i en alvorlig ulykke.

- Når der er kraftig vind, og vandet er koldt, kan en uventet dukkert hurtigt blive forvandlet til en tragisk ulykke. Ingen sejlere bør derfor drage til søs uden at have taget stilling til og øvet sig i, hvad man skal gøre i en situation, hvor man selv eller en anden falder i vandet. Med det rigtige udstyr og træning kan du reducere en ellers livstruende situation til en uventet badetur, siger Jan Thorn, formand i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter:

- Er du først faldet i vandet, gælder det om at komme hurtigt tilbage i båden. Denne sommer ligger vandtemperaturerne på mellem 16 og 20 grader, og det er endnu koldere på dybt vand. Kroppen bliver hurtigt afkølet, og det er begrænset, hvor længe du kan opholde dig i vandet, før det bliver livstruende. Allerede efter kort tid mister du kræfterne i arme og ben, og så bliver det sværere at kravle ombord igen, siger Jan Thorn.

Man bør altid være mindst to ombord, der kan mand over bord-manøvren. Er der kun én, der kan, er det kritisk, hvis det er ham eller hende, der falder i vandet.

Alle ombord bør derfor få en kort introduktion, inden man forlader havnen, så alle på båden har kendskab til, hvordan man vender båden, hjælper en person ombord igen og slår alarm på VHF-radioen, hvis det skulle blive nødvendigt. Det bedste er naturligvis, at man har givet sig tid til at øve mand over bord-manøvren i godt vejr – eksempelvis ved at kaste en fender over bord.

Redningsvesten er din bedste ven til søs

Redningsvesten er den vigtigste forudsætning for at overleve en ufrivillig tur i vandet. Den kan i mange tilfælde betyde forskellen mellem liv og død, fordi redningsvesten giver dig mulighed for at ligge stille i vandet med frie luftveje.

- Hvis du falder over bord, så er det afgørende, at du har en redningsvest på. Den betyder, at du kan bruge de første 1-2 minutter i vandet på at få styr på åndedrættet og på at vænne kroppen til kuldechokket – uden at skulle bruge kræfter på at træde vande. Det er afgørende for, at man har energien til at klare de efterfølgende strabadser, siger Jan Thorn, og fortsætter:

- Det gælder selvfølgelig først og fremmest om at blive om bord, og her kan livliner være et effektivt hjælpemiddel. Livliner er liner, der hægter dig fast på båden, så du bliver bremset, før du falder over bord. Er en person alligevel faldet i vandet, er en badestige den hurtigste måde at komme ombord igen. Badestigen skal være monteret bag på båden og stikke mindst 50 cm ned under vandoverfladen, så den er nem at træde op på for personen i vandet. På en sejlbåd kan man ligeledes bruge storsejlsskødet eller et fald til at hive en person op af vandet. Dette kan være nødvendigt, hvis den overbordfaldne er afkræftet eller har mistet bevidstheden, siger Jan Thorn.

Mand over bord-manøvren

Når du sejler for motor: Sejler du i en motorbåd, skal du dreje båden og styre med vinden. Sejl 50 meter til 100 meter med vinden, drej båden skarpt rundt og tag gassen af motoren. Styr op mod vinden og læg båden på vindsiden tæt ved den overbordfaldne. Sæt motoren i frigear og lad vind og bølger standse båden. Du skal aldrig bruge propellen, når du er i nærheden af den overbordfaldne.

Når du sejler for sejl: I en sejlbåd skal du sejle med vinden 90 grader ind fra siden. Fortsæt til du er klar til at bjærge den, som er faldet over bord. Drej båden, til du har vinden ind fra modsat side. Stævnen skal pege mod vinden, så båden stopper, når du er tæt på den person, der er faldet over bord. I hård vind kan det være en fordel at manøvrere mod vinden.

Hold altid godt øje med den overbordfaldne, som kan være svær at finde igen, hvis der er store bølger.

Læs mere på www.sejlsikkert.dk

Hyppige årsager til mand over bord:

Overbalance pga. bølger eller andre pludselige bevægelser i båden

Snubler i rod på dørken eller dækket

Kæntring pga. reduceret stabilitet forårsaget af vand i bunden af båden

Alkohol

Sådan forebygger du mand over bord:

Sejl ikke ud i dårligt vejr

Hold orden

Brug egnet fodtøj

Vælg en egnet båd

Undgå vand i bunden af båden

Brug livline

Pas på med at lade vandet ud over siden

Gem alkoholen til at du er sikkert i havn
content-loader
content-loader
content-loader