Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Kort Nyt
Kort Nyt
Kort Nyt

Summerbird-direktør køber Galeasen Havet

Galeasen Havet fra Assens - og med en fortid i Svendborg - er solgt til direktør Mikael Grønlykke fra Summerbird.

Af Søren Stidsholt-Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Sidste sommer inviterede direktør Mikael Grønlykke sit personale på udflugt i Det Sydfynske Øhav. Under sejladsen med galeasen Havet fik Mikael Grønlykke sig en sludder med skipper i styrehuset. Den samtale fik følger.

Om få dage skifter det godt 60 år gamle sejlskib reder. Uden at være udbudt er Havet er solgt. Den nye ejer er Mikael Grønlykke og hans chokolade-virksomhed Summerbird.

Ved rattet den sommerdag sidste år stod Henning Breindahl. Som mange-årig charter-skipper er han vant til at få besøg af feststemte gæster i styrehuset. At folk spørger til, hvad sådan et gammelt sejlskib af træ mon koster og tilbyder at købe det, har han også hørt før.

- Med Mikael fornemmede jeg dog, at det bundede dybere. Derfor ringede jeg til ham en uges tid efter. Jeg tilbød simpelthen Mikael at købe vores skib, fortæller Henning Breindahl til fyens.dk

Tiden er til at gå i land

Sammen med sin kone, Alice Breindahl, har Henning Breindahl siden 2003 drevet charter-sejlads med Havet. I første omgang sejlede de fra Helsingør. Derefter udgik de i en periode fra Svendborg. De sidste par år har Assens været basen.

- Jeg er 68 år og kan mærke, at det er tiden at gå i land som skipper og reder, siger Henning Breindahl.

- Vi skiller os af med Havet med en blanding af vemod og glæde, supplerer Alice Breindahl:

- Havet har både været vores hjem og vores arbejdsplads i 14 år. Der er mange gode oplevelser og glade mennesker forbundet med den. Når vi selv også er glade nu, er det fordi vi har fundet en god køber og fordi skibet bliver i Danmark, betoner Alice Breindahl.

Fotos og video: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

Reklamefrit skib

Omkring det solide plankebord i Havets salon sidder Alice og Henning Breindahl og skibets nye ejer, Mikael Grønlykke. Der er formiddagskaffe i kopperne ledsaget af det selvfølgelige tilbehør denne dag: En æske chokolade frisk fra den juletravle virksomhed i Assens.

- Skibet skal ikke skifte navn til Summerbird, og der kommer ikke Summerbird-reklamer op overalt, fastslår Mikael Grønlykke.

Hans plan er at føre Havet videre i Alice og Henning Breindahls ånd og at afprøve nye ideer:

- Jeg ser mange muligheder. Jeg er opvokset i et kokke-miljø, og der kunne godt komme noget kulinarisk ind i billedet. Skibet er jo en flydende restaurant. Måske man kunne sejle rundt i Øhavet og købe lokale råvarer og tilberede dem om bord sammen med gæsterne, siger Mikael Grønlykke.

Med choladefabrikant-kasketten på kan Mikkel Grønlykke også se skibet anvendt til sejlads med forretningsforbindelser og for medlemmer af Summerbirds fan-klub.

- Det rykker i mig

Det er vigtigt for den nye reder at fremhæve, at Havet ikke er købt for at skabe overskud. En nul-løsning vil forham være tilfredsstillende:

- Jeg køber skibet, fordi jeg kan mærke, at det rykker i mig og fordi jeg er nysgerrig. Jeg synes, at det er sjovt, og jeg tror, at vi kan få noget positivt ud af det, forklarer Mikael Grønlykke.

Inden Alice og Henning Breindahl overgiver skibets nøgler til den nye reder, skal de klare en charter i Øresund.

Da agterkahytten på Havet også har været parrets private bolig, har de købt fast grund under fødderne i Torø Huse ved Assens. Det er ikke længere væk fra havnen, end at de kan tilkaldes for råd eller afløsning om bord.

- Vi er alle tilfredse, og vi vil lave en glidende overgang, lyder det i enighed omkring plankebordet.

Det er Mikael Grønlykkes plan at ansætte en skipper og en bedstemand i det nye Summerbird-ejede rederi Det Gode Skib Havet. Administration og opsøgende salgsarbejde klares fra chokoladefabrikken på Mandelalléen - og også gerne i samarbejde med fx Maritimt Center i Svendborg.

Frivillige giver en hånd med

Om nogle uger sejles Havet til rutinemæssig vinter-overhaling på værftet i Hvide Sande.

- Vi har nogle medarbejdere på fabrikken, der er meget optaget af skibskøbet. De har meldt sig til noget frivilligt slibe- og malearbejde. Når det bliver varmere i vejret, tager vi derover, fortæller Mikael Grønlykke.

I Mikael Grønlykkes køb af Havet ligger også, at han gerne vil fastholde noget positivt i Assens havn.

- Vi havde jo Fulton i byen i mange år. Nu bliver Havet her og skaber liv og oplevelser. Den kunne blive et vartegn for by og havn, siger Mikael Grønlykke.

Den nye fynske erhvervs-skibsreder indrømmer, at hans maritime baggrund er næsten blank. Som søn af Lene og Sven Grønlykke er han opvokset på godset Løgismose ved Haarby:

- Mine forældre havde en kutter, men jeg ville hellere ud og spille fodbold, husker Mikael Grønlykke. Men den maritime lyst fik næring på sommerens Fyn rundt med Havet:

- Det var en fed oplevelse.

Kilde: Fyens.dk 

content-loader
content-loader
content-loader