Gå til hoved-indhold
Alt tyder på at et vandscooterbevis snart bliver lovpligtigt. ArkivfotoKort Nyt
Alt tyder på at et vandscooterbevis snart bliver lovpligtigt. Arkivfoto

Søfartsstyrelsen: Speedbåds- og vandscooterbevis er ikke det samme

I et høringssvar gør Søfartsstyrelsen det klart, at de to beviser ikke er lig hinanden. En vandscooterfører kan derfor ikke nøjes med et speedbådsbevis, selvom den teoretiske del er ens.

Af Sara Sulkjær |

Søfartsstyrelsen udsendte i går et høringssvar i forbindelse med udkastet til tre bekendtgørelser om bevis- og prøvekrav til vandscooterførere og lignende. 

I alt 16 aktører i dansk sejlsport benyttede sig af muligheden og sendte et høringssvar til styrelsen, herunder Danske Tursejlere, Dansk Sejlunion og Duelighedsklubben

Bevis vil højne sikkerheden 

Sidstnævnte ønskede svar på, hvorvidt speedbådsbeviset kunne gøre det ud for det nye vandscooterbevis, som foreningen ikke mener vil forhindre fremtidige ulykker, som den der i maj kostede to amerikanere livet. 

Selvom Søfartsstyrelsen erkender, at ulykken i København kan have været et udtryk for ansvarsløs sejlads, er styrelsen ikke i tvivl om, at et decideret vandscooterbevis vil gøre det langt mere sikkert at færdes på vandet:

- Vi er dog også af den overbevisning, at kendskab til fartøjets særlige egenskaber vil kunne højne sikkerheden ved sejlads med vandscooter, skriver Søfartsstyrelsen i høringssvaret og fortsætter:

- Det er derfor Søfartsstyrelsens opfattelse, at der er behov for at indføre krav om et særligt bevis for sejlads med vandscooter, herunder et krav om en særlig praktisk prøve i sejlads med vandscooter for at opnå beviset, lyder forklaringen. 

Det er en praktisk prøve, der blandt andet skal give vandscooterføreren kendskab til en vandscooters særlige styreegenskaber i både høj og lav fart blandt andet ved opbremsning, standsning, sving og kontakt med vandoverfladen. 

Teorien er den samme

Søfartsstyrelsen erklærer sig dog enige med Duelighedsklubbens påstand om, at det nye vandscooterbevis på flere punkter minder om det allerede eksisterende speedbådsbevis. 

Netop derfor har styrelsen valgt en model, hvor den teoretiske del af de to beviser vil være den samme, og hvor det dermed blot er den praktiske del, der varierer afhængigt af, om man sejler speedbåd eller vandscooter. 

Dermed kan en sejler, der i forvejen har et bevis til speedbåd blot tage den praktiske del af vandscooterbeviset for at erhverve sidstnævnte. 

content-loader
content-loader
content-loader