Gå til hoved-indhold
Jena og Katja er sammen om Jenas Volvo-deltagelse, som Katja har bakket op om fra start. En opbakning, der betyder meget for Jena, har hun tidligere fortalt til minbaad.dk. Foto: Team Jena og Katja / FacebookKapsejlads
Jena og Katja er sammen om Jenas Volvo-deltagelse, som Katja har bakket op om fra start. En opbakning, der betyder meget for Jena, har hun tidligere fortalt til minbaad.dk. Foto: Team Jena og Katja / Facebook

Katja: - Jeg vil sindssygt gerne sejle med i Volvo

Men det fik VM-guldgasten i 49erFX ikke lov til. I stedet sejler Katja Salskov-Iversen med i M32-sejladserne i havn og støtter op om makkeren Jena Mai Hansen fra Vestas-holdet.

Af Sara Sulkjær |

Verdens bedste 49erFX-duo er splittet op - i hvert fald i store dele af denne sæson. Mens rorsmand Jena Mai Hansen kæmper med store bølger i Volvo Ocean Race, studerer Katja Salskov-Iversen på fuld tid. Men det er ikke med gastens gode vilje: 

- Jeg vil sindssygt gerne sejle med i Volvo, og har selvfølgelig prøvet at komme med, men det har desværre ikke været muligt, forklarer den 23-årige sejler, som tager en bachelor i strategisk analyse og systemdesign på DTU. 

Får insiderviden

Selvom Katja gerne havde set sig selv grinde på Vestas-båden, bakker hun fuldt ud op om Jena, og glæder sig over, at hun har taget imod den udfordring, som en deltagelse i én af verdens hårdeste kapsejladser uden tvivl kan betegnes som. 

Og selvom Jena og Katja har måttet se langt efter fælles træningstimer på vandet i efteråret, er der flere andre fordele ved at blive en del af den absolutte elite indenfor sejlsport:   

- Man har i mange år stået på sidelinjen og observeret, nu er man pludselig med i toppen og får insiderviden, fortæller Salskov-Iversen, der var med til at sige ’go’ for Jenas deltagelse i Volvo-sejladsen.  

Netop den hidtil utilgængelige viden og sejlernes praktiske erfaring fra sejlads i VO65’erne og M32’erne kan i sidste ende blive de faktorer, der gør det muligt at udskifte bronzemedaljerne fra Rio med medaljer af højeste karat ved de næste olympiske lege: 

- Dét, vi kom frem til efter OL, da vi snakkede om, hvad der skal til for at vinde det kommende OL i Tokyo, var, at vi gerne ville være mere dannede sejlere. Den her mulighed er med til at give noget af det, mener Katja Salskov-Iversen og fremhæver indblikket i en dybt professionel verden samt Jenas øgede viden om vind og vejr. 

VM på hjemmebane nedprioriteres

49erFX-pigerne havde ellers sat kursen mod en toppræstation ved den kommende sommers VM på hjemmebane, da Vestas-skipper Charlie Enright sendte bud efter Jena Mai Hansen.  

Et bud, der førte til en plads på den blå VO65’er. Samtidig betyder det, at pigerne blot får mulighed for at træne sammen hele januar samt on/off i løbet af efteråret, når Jena ikke sejler med på Vestas-båden. 

-  Nu har vi lige vundet VM, og det er jo kæmpe stort. Men vi ved også, at vi ikke kommer til at skulle vinde de tre næste VM-titler op til OL. Man kan ikke peake året rundt, i alle årene op til et OL, siger Katja Salskov-Iversen til minbaad.dk.  

En placering i top-8, der vil sikre Danmark en plads ved næste OL, er derfor sejlernes målsætning, når startskuddet lyder på Aarhusbugten i august. 

Verdensmestre orker heller ikke træning

Indtil da pakker Salskov-Iversen hver dag sportstasken og sætter kursen mod fitnesscenteret, hvor hun dagligt styrke- og konditionstræner i to timer for at holde formen ved lige. 

Men selvom man er forsvarende verdensmester, og der ligger et VM på hjemmebane lige om hjørnet, er det bestemt ikke altid med hurtige, utålmodige skridt, at Katja finder vej til træningscentret. Derfor betyder først VM- og senere OL-målet meget for sejleren:   

- Det er rigtig vigtigt, at der er et mål. Hvis jeg dropper træningen, er det tydeligt, at jeg bliver svagere, og så når jeg ikke målet. Hvis jeg ikke havde haft et mål, ja så ved jeg ikke, hvor min motivation skulle komme fra, slutter sejleren, der ser frem til at bytte det kolde vintervejr ud med det lidt varmere Portugal i januar. 

content-loader
content-loader
content-loader