Flakfortet efter møde med styrelsen: Chancen for overlevelse er fifty-fifty
Der arbejdes fortsat hårdt i kulissen efter Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse i april. En styrelse, der vil ikke afgive løfter, fortæller havnefoged, Bengt Svensson
Selvom militæret for længst har forladt Flakfortet til fordel for nysgerrige besøgende, kæmpes der fortsat en hård kamp på øen i Øresund.
En kamp, der fornylig udmøntede sig i et møde mellem Malmøkranen, der siden 2001 har ejet Flakfortet, og Slots- og Kulturstyrelsen, som i april besluttede at føre fortet tilbage til dets oprindelige stand:
- Selvfølgelig siger de, at de vil prøve at finde en løsning. Men selvom det måske ser lidt lysere ud, så vil de ikke afgive noget løfte, forklarer havnefoged på Flakfortet, Bengt Svensson.
Malmøkranen nægter at have brudt loven
Det er et løfte, der ikke blot for Malmøkranen, men også for de 50.000 årligt besøgende, er af afgørende betydning. Stadfæstes afgørelsen vil de mere tidssvarende faciliter, der i dag findes på øen, nemlig fjernes.
Faciliteter, der er det store stridspunkt i afgørelsen. Netop grænsen mellem vedligeholdelse og deciderede tilføjelser af faciliteter er således afgørende i museumsloven:
- Selvfølgelig har vi været opmærksomme på, at Flakfortet er et fortidsminde, og at vi derfor skal følge museumsloven. Siden vi overtog, har vi vedligeholdt efter lidt mere moderne standarder, men stadig kun malet og lavet andet, som vi mener er vedligehold, understreger Bengt Svensson overfor minbaad.dk.
Ifølge Malmøkranen er det derfor ikke dem, der står bag de nye faciliteter og større forbedringer, der i dag ses på Flakfortet.
I stedet er det sejlklubber og andre, der anvendte øen efter militærets exit i 1968, der ganske lovligt har gennemført tiltagene. Først i 1995 blev fortet nemlig gjort til fortidsminde og dermed underlagt museumslovens bud om udelukkende vedligehold.
Må lukke havneindsejlingen
En museumslov, der, som det ser ud nu, kommer til at spænde ben for fremtidige sejladser til Flakfortet. Foruden de faciliteter, der er på øen i dag, må nemlig også restauranten slå døren i.
Dermed går afgørende indtægter tabt. Havnepenge fra sejlerne er nemlig ikke nok til at dække udgifterne til en opsynsmand, der er nødvendig for at sikre øens stand:
- Det betyder, at vi bliver nødt til at lukke helt ned og spænde en låst kæde over havneindsejlingen. Så får Slots- og Kulturstyrelsen dét, de vil have, til glæde og gavn for ingen, fortæller en ærgerlig Bengt Svensson, der i øjeblikket anser chancen for overlevelsen som værende fifty-fifty.
Flakfortet har indtil videre anket afgørelsen og forventer først at få svar i løbet af et års tid.
Under behandlingen flyttes fristen for tilbageførelsen af fortet, som i øjeblikket er fastsat til den 1. juni 2019.