Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
En cirka 4,5 meter lang og 300 kilo tung rævehaj var gået i nettet cirka 10 kilometer ud for kysten ved Hvide Sande. Privatfoto

Fisker ved Hvide Sande fanger 300 kilo farlig rævehaj

Rævehajen slår sit bytte ihjel ved at slå med halen som et sværd ind i fiskestimen. Bliver en dykker fx ramt af halen kan det være farligt, siger ekspert.

Af Troels Lykke |

Fiskeskipper Bo Nielsen var egentlig ude at fiske efter brislinger, men han fik en yderst usædvanlig fangst i nettet.

Jeg troede, den vejede 150 kilo, men så vejede den dobbelt så meget. Det overraskede mig, at den var så stor.

Til dr.dk Midt/Vest (se flere fotos) forklarer han.

- Jeg troede, den vejede 150 kilo, men så vejede den dobbelt så meget. Det overraskede mig, at den var så stor, siger Bo Nielsen, der har fisket i næsten 40 år.

Han var godt klar over, at det var en sjælden fangst, og efter at have snakket med Dansk Fiskeriforening lagde de hajen på køl, så den kunne komme på Zoologisk Museum i København.

Bruges til forskning

- Vi gemmer den hel, så den kan vises frem og bruges til forskning i hundredvis af år frem, siger Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder ved Zoologisk Museum i København.

At Bo Nielsen netop fik hajen i nettet, da han fangede brislinger, overrasker ikke folkene på museet.

- Vi har mange brislinger, og de strejfer omkring, hvor der er føde, så det er ikke underligt, at den dykker op. Den her skal svømme hele tiden, for hvis den står stille, dør den. Den svømmer altid. Den kan tilbagelægge tusindvis af kilometer, siger Henrik Carl.

Kan være farlige for mennesker

Rævehajen spiser små fisk, og dermed ser den ikke mennesker som føde. Alligevel er den potentielt farlig at møde i vandet, fortæller Henrik Carl.

- Det er ikke en fisk, man skal komme i nærheden af. Den slår sit bytte ihjel ved at slå med halen som et sværd ind i fiskestimen. Bliver man ramt af halen - eksempelvis hvis man dykker med hajen - kan det være farligt.

Kilde. dr.dk

content-loader
content-loader
content-loader