Gå til hoved-indhold
Volvo Ocean Race-sejlere som Nicolai Sehested ville være et oplagt bud på en OL-sejler i mixed oceansejlads. Her ses Brunel i Volvo Ocean Race.Kapsejlads
Volvo Ocean Race-sejlere som Nicolai Sehested ville være et oplagt bud på en OL-sejler i mixed oceansejlads. Her ses Brunel i Volvo Ocean Race.

Ny OL-disciplin åbner muligheder for skarpe danske kølbådsejlere

- Oceansejlads (ved OL i 2024) vil betyde, at en stor gruppe af professionelle og ekstremt dygtige sejlere vil få OL som et nyt mål, siger sportschef Thomas Jacobsen.

Af Troels Lykke |

Finnjollen er stemt ud af det olympiske program fra 2024 til fordel for havkapsejlads i kølbåde. Ændringen kan åbne nye perspektiver for Danmark, vurderer Dansk Sejlunion sportschef.

Også kitesurfing bliver OL-disciplin fra 2024.

Sejlsportens verdensforbund World Sailing har besluttet at ændre sammensætningen af de olympiske bådklasser med virkning fra OL i Paris 2024.

Det skriver Dansk Sejlunion til pressen.

Ved afstemningen på World Sailings generalforsamling i Florida mistede Finnjollen sin olympiske status til fordel for en ny topersoners kølbådsdisciplin, hvor der skal sejles langdistance på åbent hav.

Trods tabet af Finnjollen - som historisk har været succesfuld for Danmark med tre OL-guld til Paul Elvstrøm og senest OL-sølv til Jonas Høgh-Christensen i 2012 - er Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen, åben over for ændringerne.

Oceansejlads står stærkt

"Ja, vi mister en klassisk OL-båd, og der vil være mandlige sejlere på 90 kg og derover, som med rette nu kan føle sig lidt hjemløse i olympisk sejlsport. Omvendt ser jeg også muligheder. Oceansejlads er i dag en stærk, global sejlsportsdisciplin med stor kommerciel gennemslagskraft - tænk blot på Volvo Ocean Race."

"Oceansejlads vil betyde, at en stor gruppe af professionelle og ekstremt dygtige sejlere vil få OL som et nyt mål. Det bliver en disciplin, hvor andre sejladsfærdigheder kommer i spil, og hvor man ikke vil være underlagt de stramme vægtintervaller, som vi arbejder med i de øvrige OL-klasser," siger Thomas Jacobsen, der tror på, at dansk sejlsport har gode muligheder for at gøre sig gældende i en mixet oceankølbåd.  

Mixsejlads fungerer i Danmark 

"I Danmark har vi lang tradition for at udvikle dygtige distancesejlere. Og endnu vigtigere, så er vi gode til at få mixede hold til at samarbejde - det er noget, som mange andre lande kæmper med."

OL-sejladserne skal afvikles i en endnu ukendt kølbåd med en længde på 6-10 meter.

Farvel til Elvstrøms guldjolle

Finnjollen er stadig på OL-programmet ved legene i Tokyo 2020. Men derefter er det slut for den store enpersonsjolle, som historisk fylder meget i dansk sejlsport.

Finnjollen var med ved OL første gang i 1952 - med Paul Elvstrøm som guldvinder. En præstation, han gentog ved legene i både 1956 og 1960.

I 1980'erne vandt Lasse Hjortnæs og Stig Vestergaard henholdsvis tre og to VM-titler. Seneste store danske Finn-sejler er Jonas Høgh-Christensen med to VM-titler og OL-sølv i 2012.

I dag er Finnjollen ikke blandt de fire-fem bådklasser, som Danmark satser på i OL-sammenhæng.

Kitesurfing som mix-event

Den anden nyskabelse, som World Sailing har valgt ind på OL-programmet fra 2024, er kitesurfing som mix-disciplin. Konkurrencen vil blive afviklet som en slags stafet med en mandlig og en kvindelig kitesurfer i hvert team.

"I Danmark har vi gode kiteforhold langs kysterne, så principielt bør vi kunne skabe kitesurfere, der kan gøre sig gældende i OL-sammenhæng. Også her vil vi have fordel af, at det er en mix-disciplin. Men lige nu har vi kun et meget begrænset elitemiljø i kitesurfing, derfor er det for tidligt at vurdere, om det med tiden kan blive en disciplin, vi skal satse på," siger Thomas Jacobsen.

I dag har 470-jollen OL-felter for både kvinder og mænd. Fra 2024 samles de to til én mix-event, hvilket baner vej for kitesurfing.

Samlet set indebærer ændringerne, at World Sailing opfylder IOC's krav om ligelig kønsfordeling blandt deltagerne ved OL.

content-loader
content-loader
content-loader