Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Iker Martinez og Olga Maslivets kom aldrig ud og sejle til VM og torsdag blev de udelukkede og mistede deres akkreditering. Foto: Jesus Renado

Målere smed sig på OL-guldvinders køler ved hotel i Aarhus

Iker Martinez forsøgte ifølge minbaad.dks kilder at stikke af med Nacra 17, da målere kom forbi. Paragraf 69-høring onsdag udelukker nu spanieren fra VM fra i dag, efter fusk med sværdkiste. Opdateret kl. 14.32.

 

Af Troels Lykke, aarhus |

Den dobbelte olympiske medaljevinder og tidligere Volvo Ocean Race-skipper på Mapfre, Iker Martinez, slipper billigt i første omgang efter den internationale jury ved VM i Aarhus mener han har snydt med sine sværdkister, hvor foils kører.

Juryen havde derfor en paragraf 69-høring onsdag, en regel hvor fairplay spiller ind.

Her blev sejleren dømt ude af stævnet fra i dag den 9. august, viser dette notat fra juryen. Det handler om dårlig opførsel og om at lyve overfor juryen.

Flere olympiske Nacra 17-sejlere mener, ved minbaad.dk positivt, at den slags snyd kan tangeres som doping og at det derfor skal koste den spanske sejler dyrt med op til to års udelukkelse fra sejlsport.

Det er nu op til World Sailing om det skal ske.

Konkurrenter har ikke noget til overs for materialesnyd i en bådtype, som Nacra 17 One Design-klassen, hvor alle både skal være ens.

Nacra 17-sejlere ønsker mere konsekvens

Om dommen siger en kilde i Nacra 17-miløet.

- Alle i klassen håber at World Sailing vil slå hårdt ned på denne sag, så man kan undgå den slags snyd i fremtiden. Der må komme et efterspil.

Og det skulle der netop gøre, da juryen har rapporteret sagen videre til World Sailing, der kan straffe Iker Martinez yderligere med en paragraf 69 straf.

Sådan var snyderiet

Iker Martinez, der før har fået en dom i Volvo Ocean Race for snyd med ændringer på VO 70er, skulle ifølge juryen have målt at begge foils kunne vandre over 7,9 centimeter, mens det tilladte kun er 7,5 centimeter.

Det lyder måske ikke af meget, men det betyder at Nacra 17eren ville få bedre mulighed for at foile tidligere i let vejr, da vinklen på foils er større.

- Den øget vinkel ville helt være en klar fordel med en fire millimeter længere sværdåbning, da et Z-foils er omtrent 1,5 meter lange, forklarer en OL-sejler i dag til minbaad.dk.

Fabrikkens bolthuller passede ikke på spansk båd

Ifølge vores oplysninger fra kilder på havnen i Aarhus, så har målerne taget styrbord sværdkiste ud af båden og sat en original en i fra en af de andre 45 både ved VM i Aarhus og der konstaterede man at heller ikke bolthuller ikke passede.

Og da Nacra 17-fabrikanten borer med skabeloner, har man konstateret at fejlen ikke kan have været fra fabrikantens side. Nacra-bådene bygges i østen, men samles i Holland.

Det paradoksale er imidlertid, at den spanske sejlerstjerne, Iker Martinez, er testsejler for Nacra, i hvert fald inden denne episode i Aarhus.

Båd forlod området 

Martinez ønskede tid til at forberede sit svar overfor den internationale jury, en uge eller ti dage, ifølge mediet Sailing World, men han fik kun to dage til at få styr på at læse papirer og skaffe en advokat.

Om Martinez mødte op til høringen i går er uvist, men det ser ikke sådan ud, ifølge papirene på VM-siden, hvor afgørelsen står fra juryen, hvor også danske Jan Stage sidder.

Sagen er ekstra speget da den spanske besætning skulle have fjernet deres båd i et karantæneområde, efter de vidste at målerne havde afsløret snyd med den for lange sværdkiste.

Båden kom derfor i karantæne, men blev pludselig fjernet af den spanske besætning, til stor undren for flere sejlere på havnen.

Båden blev derefter kørt til et hotel i Aarhus, hvor de spanske sejlere og trænere holder til.

Målere smidt sig på køler

Her skulle to målere, ifølge vores kilde på havnen, møde op og have smidt sig på Iker Martinez køler for at stoppe bilen. Episoden er imidlertid ubekræftet, men kilden går for at være troværdigheden selv.

- Målerne skulle sikre sig billeder af bådens sværdkiste og måle på den. De ville sikre sig bevismateriale til den senere høring, derfor kørte de ud til hotellet, hvor de møder Iker, der er på vej væk med båden, derfor smider de sig på køleren, indtil han stopper bilen, siger vores kilde.

Iker Martinez har et blakket ry i 49er-klassen, hvor han kommer fra. Nu har han det også i Nacra 17-klassen. Iker Martinez var også manden, der lagde protest mod Warrer og Kirketerp under OL i 49er i 2008 i Kina. Foto: Volvo Ocean Race

Det skriver juryen bl.a. i nat om Regel 69-afgørelse, om misconduct (dårlig opførsel)

Considering the level of the misconduct, a significant penalty is appropriate. However, given the severely limited range of penalties available to the jury in this case, the International Jury has decided the following:

The International Jury excludes Mr. Iker Martinez from the venue of the event from Thursday, August 9 at noon, and directs the organizing authority to revoke his accreditation from that point in time.

Since Mr. Iker Martinez’s entry was rejected by the organizing authority before he sailed any races in the event, the International Jury cannot impose scoring penalties.

This decision will be reported to World Sailing under RRS 69.2(j)(2) and WS Regulation 35.4.7. 

content-loader
content-loader
content-loader