Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Her et foto af S/Y Fairwinds fra en tidligere ekspedition. Foto: S/Y Fairwinds

Ung dansker fra S/Y Fairwinds fandt plastik hver dag i Nordatlanten

22-årige Tobias Dyøe Madsen har sammen med syv andre unge brugt seks måneder af i Nordatlanten på ’S/Y Fairwinds’ for at trawle efter mikroplastik. Forbud mod engangsplastik kommer i 2021.

Af Troels Lykke |

70 procent af alt affald i havet er engangsplastik og tabte fiskeredskaber.

Plastikken ryger primært med ud fra turiststrande, når folk efterlader skrald. EU’s ønske om et forbud mod engangsplastik, der skal træde i kraft i 2021, kan stoppe tilvæksten i verdenshavene.

Verdenshavene skal ikke være en stor skraldespand

Verdenshavene skal ikke være en stor skraldespand for plastik, og der er brug for at gøre en ekstra indsats for at mindske mængden af plastikaffald i havene, 

Det var meldingen, da et flertal i EU-Parlamentet i slutningen af oktober stemte for at forbyde en række af de plastikprodukter, som oftest ender i havet og på Europas strande.

Det gælder blandt andet engangsplastik som bestik, tallerkener, sugerør og ballonpinde, det skriver Politiken i en længere artikel.

500.000 tons plastik hvert år i Europa

Ifølge EU-Kommissionen er 70 procent af alt affald i havet engangsplastik og efterladte fiskeredskaber. Bare i Europas have og strande ender der omkring 500.000 ton plastik hvert år. 

Plastikken ryger primært med ud fra strandene, når folk glemmer skraldet – især ved Middelhavet, hvor over 200 millioner turister hvert år besøger de nærliggende strande.

Forslaget fra EU vækker stor glæde hos miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden, hvor biolog og plastikekspert Malene Møhl forklarer, at forbuddet vil sikre hele det europæiske havmiljø, da plastikforurening er grænseoverskridende.

22-årig kæmper for mindre plastik i havene

22-årige Tobias Dyøe Madsen har taget kampen op mod plastik i havene. Han har sammen med syv andre unge brugt seks måneder af sit sabbatår i Nordatlanten på sejlbåden ’S/Y Fairwinds’ for at trawle efter mikroplastik.

Deres Arctic Expedition 2018 begyndte på Bahamas, og siden har de sejlet til Bermuda, Canada, rundt om den canadiske ø Newfoundland, Grønland, Island, Færøerne, Shetlandsøerne og sluttede i september i norske Stavanger.

- Vi er meget overraskede over at finde mikroplast i havet hver eneste dag. Vi har oplevet flere gange at have opsamlet over 70 stykker plastik på blot et par timer, siger han til politiken.dk.

Følg Y/F Fairwinds på facebook

Kilde. Politiken

Med en specialdesignet trawl har Tobias Dyøe Madsen og holdet indsamlet plastik fra havet, mens de sejlede. Foto: S/Y Fairwinds Se video fra tidligere ekspedition:

 

<iframe width="600" height="423" src="https://www.youtube.com/embed/xkd9Gbo_Jgg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
content-loader
content-loader
content-loader