Gå til hoved-indhold
Henrik Beha Pedersen og Plastic Change er stævnet ud ved Bermuda med en særligt udviklet trawl, som skal indfange omfanget af plastikforurening.Kort Nyt
Henrik Beha Pedersen og Plastic Change er stævnet ud ved Bermuda med en særligt udviklet trawl, som skal indfange omfanget af plastikforurening. PR-foto

Danskledet ekspedition kæmper mod plastic i havet

Fem store plastiksupper i verdenshavene udgør et areal på størrelse med hele Afrikas kontinent. Se DR-indslag fra Bermuda med sejler Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change.

Af Troels Lykke |

Mange forveksler de enorme supper med egentlige øer i havene. Men det er ikke tilfældet. Der er tale om helt små fragmenter af plastik, som er nedbrudt af sol, vejr og vind. De flyder rundt i tætte koncentrationer fem steder i verden.

- Det er som en stor kværn, der bryder det ned til mikroplastik. Det er små stykker, der kan blive så små, de ikke er synlige for det blotte øje, men problemet er så, at det bliver mere tilgængeligt i fødekæden, siger Henrik Beha Pedersen til 21 Søndag.

Han er stifter af foreningen Plastic Change, som kæmper for øget fokus og bedre anvendelse af de enorme mængder plastik, som hvert år smides ud.

Han er stævnet ud ved Bermuda med en særligt udviklet trawl, som skal indfange omfanget af plastikforurening. Danske forskere skal bruge oplysningerne fra sejlture til plastiksupperne til at kortlægge omfanget af plastik i verdenshavene.

DR er med på turen ud til Bermuda-trekanten, midt i en stor plastiksuppe.

- Der er rigtigt meget plastik her, siger Kristian Syberg, som er en del af ekspeditionen.

Se DR-indslag

Verdens plasticøer

En enorm ø af plastic blev første gang opdaget af sejleren Charles Moore i 1997 under en kapsejlads mellem Los Angeles og Hawaii. I en uge var han omgivet af affaldsmængder, som han anslog til at udgøre 100 millioner ton.

Fem plasticøer er fundet i verdenshavene og har skabt ny interesse om plasticaffaldet, der ifølge FN’s beskyttelsesprogram UNEP årligt koster mindst 100.000 pattedyr og over en million havfugle livet.

Cigaretfiltre: 1-5 årPlasticposer: 10-30 årFlamingo: 80 årDåser: 80-500 årPlastflasker: 450 årFiskesnøre og garn: 600 år

Ing.dk

content-loader
content-loader
content-loader