Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Under baldakinen ved den agterste mast vinker dronningen til paraden af roere ved Tåsinge-kysten. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

Kongeskibet fik flydende velkomst under passage af Svendborgsundbroen

Mange mennesker fulgte Dannebrogs passage under Svendborgsundbroen i torsdags. Flere havde taget opstilling på broen, mens både lystsejlere og roere fulgte med til havs.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Torsdag formiddag havde mange forventningsfulde mennesker taget opstilling på Svendborgsundbroen for at opleve kongeskibet passere under fødderne.

Forinden havde flere, som Fyns Amts Avis talte med, fulgt Dannebrog på mobilens sejlads-app, så de i rette tid kunne være klar til et kongeligt fugleperspektiv.

Langsom kørsel over broen

Forberedelserne blev belønnet klokken 09.36, da Dannebrog elegant gled under Svendborgsundbroen. I bilerne og en flagsmykket bus blev der gearet ned og strakt hals for at få et glimt af den royale jagt. I bussen så Fyns Amts Avis også en smilende kvinde iført en krone af guldskinnende pap.

Ældre hjulpet af personale på det nærliggende plejehjem nåede også lige at få skimtet Dannebrog før den svajede ud for Skansen på Tåsinge.

Nattur ned langs Ærø

Op til Svendborg-anløbet omfattede Dannebrogs besøg i det sydfynske farvand også en lille, uofficiel øhavs-rundfart. Efter nogle timers ankerligning ud for Lyø onsdag formiddag og aften tog Dannebrog sig en natlig tur frem og tilbage langs Ærøs sydvest-kyst.

Kort før klokken 09 torsdag tog Dannebrog lods om bord, da den nybyggede Danpilot Echo gled op langt kongeskibet syd for Ballen.

Efterhånden som den royale jagt nærmede sig Svendborgsundbroen, fik den også eskorte af adskillige lokale sejlere.

Fra Ærøfærgens soldæk var passagerernes blikke også rettet mod Dannebrog, og nogle fik en kongelig souvenir med hjem på foto-chip'en.

Ind gennem Svendborgsund blev Dannebrog også ledsaget af Svendborgs marinehjemmeværnsfartøj MHV 810 Luna.

Dronningen hilste på roere

Efter passage under broen trådte dronningen frem under en baldakin på agterdækket og vinkede til en parade af roere fra Svendborg Roklub linet op nær Tåsinge-kysten. På den anden side af Sundet fik dronningen en pagaj-hilsen fra roere i Svendborg Kajakklub.

På kongeskibets agterdæk havde en værnepligtig travlt med at kippe kvitterende med det store Dannebrogs-splitflag.

Medbringer egen bugserbåd

Ved Dannebrogs anløb i Det Sydfynske Øhav har den i de senere år trukket på bugserkraft leveret af Langeland Kommunes Rudskallen og af Ring-Andersen-værftets Jumse.

Ved dette besøg havde Dannebrog medbragt Søværnest bugserfartøj Alsin med base på flådestationen i Korsør. Alsin overnatter ved Frederiksøen og er til rådighed, når kongeskibet skal vende i havnebassinet ved afgang fredag.

Kongeskibet sejlede fra Svendborg og vest ud af Sundet klokken godt halv fire fredag eftermiddag.

Med Svendborg-besøget sluttede dronningens officielle sommertogt, der har omfattet to kommuner. Tidligere på ugen lagde kongeskibet til i Horsens, da dronningen besøgte Silkeborg.

Roere fra Svendborg Roklub hilste på dronningen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

Lokale lystfartøjer fulgte Dannebrog det meste af vejen ind til kajen ved Maritimt Center. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

content-loader
content-loader
content-loader