Gå til hoved-indhold
En 30-fods Albin Ballad har bragt det unge kærestepar til Nordnorge. Foto: PrivatfotoTur
En 30-fods Albin Ballad har bragt det unge kærestepar til Nordnorge. Foto: Privatfoto

Sejl med preventer i Nordnorge - og seks andre gode råd

Pludselige faldvinde er hverdag i det norske, hvor flere anderledes udfordringer venter. Langturssejlerne Astrid Rosa Klitgaard og Theis Bæk Nielsen giver gode råd, inden stævnen vendes mod nord.

Af Sara Sulkjær |

Knejsende fjelde og hyggelige landsbysamfund med farverige huse helt ned til vandkanten. Nordnorge byder på en ganske unik natur, som ikke fås lignende i hverken Middelhavet, Caribien eller Stillehavet. 

I sommer satte kæresteparret Astrid Rosa Klitgaard og Theis Bæk Nielsen, der begge er 22 år, derfor kurs mod Lofoten, hvor de i deres Albin Ballad nyder det stille liv uden fyldte ankerbugter og dyre havnepenge.

Et liv, der bestemt er en anbefaling værd, lyder det fra parret, som her giver syv gode råd til andre, der drømmer om at følge i deres kølvandsstribe: 

1. Fyld lageret op

- Et godt råd, som vi gjorde, var at kigge efter gode tilbud på dåsemad, inden vi tog afsted. Så behøver man ikke handle i hver havn, man kommer til - også selvom priserne i Norge ikke er så høje, som man kunne frygte. 

2. Preventer

- Den største udfordring i Nordnorge er nok faldvindene i fjordene, der uden varsel rammer med vindstød af stormstyrke. For at undgå ufrivillige bomninger i forbindelse med stødene er en preventer en stor hjælp. Du kan eksempelvis lave en med en spændestrop fra Biltema. 

3. Affugter er alfa og omega

- Der bliver skabt meget kondens, fordi det er så koldt. Derfor er affugteren alfa og omega, og den gør det samtidig hurtigt at tørre tøj. 

4. Hold båden varm

- Et dieselfyr er optimalt, men er du lidt frisk, kan du varme båden op med en gasvarmer fra Biltema til 200 kr. eller måske endda med et par stearinlys. 

5. Regntæt tøj 

- Det regner en del heroppe, så godt regntøj og gummistøvler eller lignende er et must. Theis havde købt en ny sejlerjakke, inden vi sejlede afsted, men imprægneringen var færdig før Bergen, fordi det var så vådt. 

6. Husk fiskestænger

- Der er rigtig godt fiskeri i Nordnorge. Vi spiser stort set fisk hver dag, hvilket gør det langt billigere at sejle rundt. Fra januar til april er det skreisæson, mens det resten af året er godt at fiske torsk, sej, helleflynder og hyse. 

7. Spørg nordmændene

- Planlæg kun i grove træk. Nordmændene vil hjertens gerne pege gode ankersteder og havne ud på et kort, og de kan vise steder, som du aldrig selv ville finde. De flotteste steder har vi fundet på den måde. 

Theis Nielsen og Astrid Klitgaard droppede i sommer planerne om sejlads til Caribien til fordel for det noget koldere Nordnorge. Foto: Privatfoto

content-loader
content-loader
content-loader