Gå til hoved-indhold
Marsvinet kan blive op til 1,7 meter langt. ArkivfotoKort Nyt
Marsvinet kan blive op til 1,7 meter langt. Arkivfoto

Skibsstøj forstyrrer Danmarks mindste hval

Kraftige lyde fra skibspropeller får marsvinet til at søge mod bunden, hvor det stopper med at spise. Omfanget af problemet er endnu ikke belyst.

Af sara sulkjær |

Lyden af en hårdtarbejdende propel i havoverfladen er bestemt ikke marsvinets favorit. Faktisk viser nye danske studier, at Danmarks mindste hval i visse tilfælde søger direkte væk fra støjen: 

- Vi har længe haft et åbent spørgsmål om, hvorvidt støj fra skibstrafik påvirker marsvinene, og nu kan vi for første gang vise, at det gør den, fortæller en af forskerne bag det nye studie, professor Peter Teglberg Madsen fra Aarhus Institute of Advanced Studies ved Aarhus Universitet, til videnskab.dk. 

Mangler basislinje 

Ved at montere mikrofoner på hvalerne er forskerne nået frem til, at de i omkring én procent af tiden er udsat for så kraftig en støj, at marsvinene sætter kursen direkte mod havbunden. 

Her stopper de med at lave de kliklyde, som indikerer, at de jager føde. Alligevel er det endnu svært at fastslå i hvilket omfang, dyrene lider skade - og om hvorvidt der bør gøres noget for at afhjælpe problemet. 

Der mangler nemlig, ifølge forskerne, fortsat en basislinje, der kan indikerer, hvordan marsvinene ville agere, hvis støjen ikke var omkring dem.

Kilde: Videnskab.dk

content-loader
content-loader
content-loader