Gå til hoved-indhold
Omkranset af svenske skove og flotte klippeformationer findes et utal af hyggelige ankerpladser. Foto: Bo LarsenTur
Omkranset af svenske skove og flotte klippeformationer findes et utal af hyggelige ankerpladser. Foto: Bo Larsen

Den svenske skærgård lokker med smukke ankerpladser

Unik natur og øde bugter venter hos vores svenske naboer. Bo Larsen satte første gang kursen mod skærgården sidste sommer, hvor særligt de gode afmærkninger overraskede.

Af Sara Sulkjær |

I tyve år har Bo Larsen turneret rundt i de danske lystbådehavne. Også Polen har han aflagt et visit i sin OE 32. Sidste år kom turen så endelig til den populære svenske skærgård, der med klipper både over og under vandoverfladen fascinerer mange lystsejlere: 

- Jeg har hørt meget om, at det er svært at navigere i skærgården. Jeg var måske ikke nervøs, men i hvert fald spændt, forklarer den 44-årige sejler, der til dagligt bor i Roskilde. 

På eventyr i naturen

Den spænding blev dog gjort til skamme. Afmærkningerne viste sig at være overraskende gode, og også de omfangsrige havnelodser guidede Bo Larsen og konen på rette kurs.

I alt tilbragte parret fire uger i den svenske skærgård, hvor de idylliske holme og ubeboede øer blev undersøgt. For selvom fire uger omgivet af grålige klipper måske vil virke en smule ensformigt på nogle, nød sejlerne turen i fulde drag. 

- Der er jo altid et eller andet at lave på båden. Man planlægger næste dags sejlads og holder øje med vejrudsigten. Fisker lidt, og sejler en tur i jollen, forklarer Bo Larsen til minbaad.dk. 

Derudover må provianteringen ombord ligeledes planlægges, da det langtfra er hver dag, man får muligheden for at handle. 

Nyt ankerudstyr 

Også måden, hvorpå man lægger til med båden er anderledes hos vores svenske naboer. Det sjællandske sejlerpar måtte derfor på indkøbsjagt efter andet ankerudstyr, da man oftest anvender hækankre i Sverige. 

Samtidig må ankerudstyret, ifølge Bo Larsen, ikke være for tungt, da det ellers bliver besværligt at arbejde med. 

Med ovennævnte på plads kan man dog roligt kaste sig ud i det svenske skærgårdseventyr, der grundet dens gode placering byder på mange gode sejldage. 

- Skærgården er godt beskyttet for søen, så på den måde kan man sejle i mere vind, uden at det bliver for voldsomt. Man er ikke låst fast i, at det skal være godt vejr, fortæller Bo Larsen. 

Vender gerne tilbage 

Det er da heller ikke usandsynligt, at parret igen vender stævnen mod Sverige på fremtidige sommerferier. Særligt Båtsholmen imponerede med gode ankermuligheder og en smuk natur. 

- Det er noget helt andet, og man er hele tiden tæt på kysten på en særlig måde. Det er en anderledes natur og anderledes ting, man ser, slutter en begejstret Bo Larsen.

Se billeder fra sejlturen herunder: 

Undervejs lavede parret blandt andet bål i de svenske skove. Foto: Bo Larsen

Den anderledes, rå natur får hvert år danske sejlere til svensk farvand. Foto: Bo Larsen

Husene er flere steder placeret helt nede ved vandkanten. Foto: Bo Larsen

Der var fisk at fange i skærgården, viser Bo Larsen, der her har fået to på krogen. Foto: Privatfoto

Bo Larsen og konen sejler i en fin OE 32, som i skærgården kunne fortøjers op ad klippevæggen. Foto: Bo Larsen

content-loader
content-loader
content-loader