Gå til hoved-indhold
Der er i alt ni ansatte, men da vi kom forbi en morgen var der kun disse medarbejdere. Fra venstre ses Kim Randa-Boldt, Kurt Johansen, Henrik Nielsen, Daniel Kuld og Marchel Sørensen. Fotos: Troels LykkeKort Nyt
Der er i alt ni ansatte, men da vi kom forbi en morgen var der kun disse medarbejdere. Fra venstre ses Kim Randa-Boldt, Kurt Johansen, Henrik Nielsen, Daniel Kuld og Marchel Sørensen. Fotos: Troels Lykke

Columbus Marine jagter ikke de billige varer til sejlerne

Vi besøgte grossisten syd for Roskilde. Her sender ni mand ud til butikker. Varer som fx Hempel, Harken, Spinlock, Wichard og Fusion Stereo.

Af Troels Lykke |

Grossisten Columbus Marine har næsten 20.000 varenumre på hylderne. Her sender ni mand produkter ud til hele bådbranchen, som f.eks. Harken, Hempel, Spinlock, Wichard, Johnson Pump, SesStar, Bainbridge, Orbitrade og Fusion Stereo. 

På forsiden af Columbus Marines 452 siders produktkatalog, der trykkes hvert år i 20.000 eksemplarer, ses blandt andet fotos af Harken-blokke, oppustelig Spinlock-veste, Johnston pumper, Wichard-sjækler, Hempel-maling, motor-reservedele, Seastar hydraulik-styring og Fusion musikanlæg.

Forsøger ikke at være størst

Hos firmaet i Gadstrup i Roskilde Syd går man nemlig især efter de kendte og lidt dyrere mærker.

- Vi forsøger ikke at blive den største maritime grossist, men vi har i stedet i over 30 år satset på den gode kvalitet. Derfor har vi ikke import fra Kina, men holder os til leverandører i Europa, USA og Canada. Vi går nødvendigvis ikke efter at have de billigste produkter, vi vil sælge grej til sejlerne, der er lækkert, og det fornemmer vi, at sejlerne i højere og højere grad går op i. Hvis vores produkter var biler, ville det svare til, at vi har alle de fede mærker under samme tag, fortæller 55-årige Henrik Nielsen, der giver en rundvisning på Columbus Marines 1.700 kvadratmeter kontor, lager og showroom. 

55-årige sejler Henrik Nielsen er indehaver og direktør for firmaet, der sidste år flyttede til Gadstrup, syd for Roskilde. - Der skal være orden i penalhuset, siger han.

Ikke vækst hvert år

Et firma, der også har et lille riggerværksted og laver kataloget inhouse. En af årsagerne til at firmaet har de store, eftertragtede mærker som Harken, Hempel og Spinlock blandt andet skyldes udholdenhed og en ærlig og ligefrem måde at drive forretning på.

- Vi har meget lange relationer med de fleste leverandører, hvor begge sider går op i ærlighed, tillid og åbenhed. Vores vigtigste partnere ved godt, at det ikke er muligt i et lille marked, som vi arbejder i, at vi kan præstere vækstrater hvert år, fortæller Henrik Nielsen, der hiver kasser ud med de mange produkter, der også tæller et hav af reservedele til motorer og motorbåde.

Ni ansatte

I alt er ni ansatte på firmaet, én af dem er Kim Randa-Boldt, der har været ansat i 24 år og er Hempel bundmaling-specialist. En mand, der er meget driftsikker.

- Hvis Kim var en motor, var han en Volvo Penta. Han er driftsikker og stabil, siger en smilende Henrik Nielsen, der selv startede som selvstændig allerede, da han var 22 år. 

- Som 18-årig fik jeg i 1981 læreplads i en mindre engrosvirksomhed, der solgte tilbehør til lystbåde. Tit hører man, at en fritidsinteresse fører til en erhvervskarriere, men her var det omvendt. Jeg havde ikke sejlet, før jeg kom ind i branchen. Men lige siden har jeg været ude på vandet i min Larsen 28 i Roskilde Fjord, når det har været muligt, siger Henrik Nielsen, der i dag er blandt de gamle drenge i branchen og har drevet virksomhed med samme CVR-nummer i knap 32 år.

Orden i penalhuset

Om opskriften på at drive virksomhed på den gode måde, lyder det.

- For nylig blev jeg introduceret for begrebet ’orden i penalhuset’. Det dækker supergodt, hvordan jeg vil drive min virksomhed. Der skal være styr på sagerne, personalet skal have gode arbejdsforhold og have meget ansvar, og leverandører og samarbejdspartnere skal behandles med respekt og have deres penge til tiden.

Firmaet har i dag ca. 400 kunder, der hovedsageligt findes blandt sejlmagere, mekanikere, maritime butikker og bådværfter.

Columbus Marine har ikke noget direkte salg til sejlerne. Firmaet har med ganske få undtagelser haft overskud, og i øjeblikket går det godt, trods en usædvanlig kold sommer.

- Lystsejlads og sejlsport er jo meget påvirket af folks rådighedsbeløb. For de fleste kommer båden jo i sidste række sammen med dyre ferierejser og andre luksusprodukter. Så det går op og ned. Men jeg vil sige, at for tiden peger pilen den rette vej for os, forklarer indehaver Henrik Nielsen.

Op og ned

- Gennem tiden er det gået op og ned, som Henrik Nielsen siger det.

- Der har da været adskillige kriser med forskellige navne i løbet af de knap 32 år, som vi har haft virksomheden. Men forsigtighed og flid har ført virksomheden forholdsvis sikkert gennem diverse kriser, fortæller Henrik Nielsen. Hæder er det også blevet til.

Priser

Columbus Marine har i løbet af årene modtaget en del forskellige hædersbevisninger fra leverandører, bl.a. for særligt bemærkelsesværdigt godt salg af Harken-produkter i 2005 og 2007 og senest i 2015, hvor Columbus Marine modtog Spinlocks ”Golden Clutch Award”. 

- Det varmer uendeligt meget, når man får en sådan erkendelse overrakt på udstyrsmessen METS i Amsterdam, foran kolleger og sejlsportspressen fra hele verden.

Columbus Marine A/S – det begyndte i 1986

1986: Brødrene Preben Nielsen på 32 år og Henrik Nielsen på 22 år etablerer Nimarc Yacht Equipment I/S  - firmaet starter op i billige lokaler i en nedlagt staldbygning på en gård i Gadstrup, 10 km. syd for Roskilde. Her bygger brødrene en virksomhed op fra ”scratch”.

Produktsortimentet er redningsveste, lanterner, fendere, el-artikler, tovværk, pumper, dæksluger, styretøj, gas og gear systemer m.v. 

1988: Virksomhedsformen ændres til A/S med 50 procent til hver af brødrene. Få år senere bliver Nimarc grossist for skibsmalingsproducenten Hempel, en stor styrkelse i sortimentet og et stort løft i omsætningen.

1999:  Ejeren af Columbus Marine (Asger Tufvesson, kaldet TUFF) sælger Columbus Marine.  En sammenlægning af Nimarc og Columbus Marine vil efter Henrik Nielsens  mening kunne resultere i branchens måske stærkeste sortiment. Men ambitionsniveauet hos brødrene Nielsen var ikke helt på samme niveau, og resultatet blev, at nuværende ejer Henrik Nielsen købte broderen ud på afbetaling og tog et ”seriøst” stort lån i Jyske Bank. Columbus Marine repræsenterede på det tidspunkt stærke brands som Harken, Wichard, Spinlock, Suunto og mange flere andre gode leverandrer. Det fortsættende firmanavn blev Columbus Marine A/S – fra januar 2000 som i dag er ejes af Henrik Nielsen, via selskabet H.H. Nielsen Holding ApS.

2005: Efter 19 år i landlige omgivelser flytter Columbus Marine til industrikvarteret i Karlslunde, hvilket fører til en stor opgradering i kvaliteten af faciliteterne.

2016: 11 år senere rykker Columbus Marine A/S ”tilbage” til Gadstrup, også kaldet Roskilde Syd. Denne gang dog ikke i landlige omgivelser, men i en nyere, praktisk bygning med gode personalefaciliteter og rummelige lagerlokaler. Firmaet råder nu over ca. 20.000 varenumre.

2017: Henrik Nielsen køber Mobri Marine i Lyngby af Britt og René Dupont. Købet betyder nu, at de velkendte Mobri radarreflektorer bliver produceret hos Columbus Marine, der i dag eksporterer radarreflektorer til hele verden.

Sådan ser Harken-spillene ud, når de er monteret på den nye X43 og X49 fra X-Yachts.

Hempel-lageret er stort hos Columbus Marine. Der findes næsten 20.000 varenumre, hvor varerne er sat i orden, så de let findes.

Firmaet købte sidste år Mobri Marine i Lyngby af Britt- og René Dupont og stifter til formålet Mobri Marine ApS. Overtagelsen betyder nu af de velkendte Mobri radarreflektorer bliver produceret af Daniel Kuld og andre hos Columbus Marine. 

Lette Spinlock-veste er populære, så meget at også OL-sejlere bruger dem under træning.

Poly Ropes sælges også fra grossisten.
content-loader
content-loader
content-loader