Gå til hoved-indhold
Tur
Jakob Bütow og Mikkel Nordsäter bruger utallige timer på havnen i Skive, hvor deres Luffe 54 i øjeblikket står på land. Foto: Sara Sulkjær

Projekt Luffe 54: Harpunjagt og solceller skal gøre den 10-15 år lange jordomsejling økonomisk mulig

Én million kroner forventer Mikkel Nordsäter og Jakob Bütow at bruge inden afgang, alt imens de månedlige udgifter undervejs forventes at løbe op i flere tusinde kroner. Sejlernes opsparing, en håndfuld jobs og køjepenge fra gaster skal føre Luffen jorden rundt.

Af Sara Sulkjær |

10-15 år på verdenshavene. En drøm, der for de fleste kan synes utopisk. 

Ikke blot vil afsavnet til familie, venner og det danske samfund med alt, hvad det indebærer af uddannelsesinstitutioner, gratis lægebesøg og anden velfærd, få mange til at foretrække det trygge job i klinisk rene kontorlokaler og de velkendte besøg hos den lokale købmand.

Også det økonomiske aspekt af så lang en sejlads vil for mange blive en naturlig stopklods.

Arbejde undervejs

En stopklods, som de kommende langturssejlere, 22-årige Mikkel Nordsäter og den ét år yngre Jakob Bütow, i øjeblikket forsøger at navigere udenom. 

At 10-15 år på verdenshavene koster, er de to unge mænd fuldt bevidste om. Hvor mange udgifter sejlerne og deres øvrige besætning på Luffe 54’eren Sailing Togetherness reelt kommer til at skrive på listen hver måned, er dog vanskeligt for de to at besvare.

- Det skal kunne løbe rundt økonomisk, også hvis noget går i stykker. Derfor er vores primære mål at gøre det billigt, understreger makkerparret, der månedligt forventer at bruge alt mellem 10. og 20.000 kr.

Fire-fem medsejlende gaster, der hver må slippe 6.-7.000 for en køjeplads foruden eventuelle omkostninger til mad- og drikkevarer, bliver afgørende for bankbogen, ligesom Bütow og Nordsäter undervejs håber at kunne gøre sig som henholdsvis dykkerinstruktør og -assistent på alverdens eksotiske turistmål.

Harpunjagt på havbunden og en fiskesnøre i Luffens kølvand er desuden blandt tiltagene, der skal sænke leveomkostningerne ombord, mens en vindmølle, solceller og en hydrogenerator sender elregningen i bund. 

Billige destinationer

De traditionelle langtursbilleder fra kanalsejlads i Panama og smukke naturoplevelser på Galapagos kommer hverken skippere eller gaster nødvendigvis til at sende ud i internettets i forvejen overbebyrdede skønhedsunivers.

- Vi bliver nødt til at gå efter de billige steder, ellers vælter vores økonomi, forklarer de to sejlere ærligt.

Før nye kyster – kendte såvel som ukendte - kan kortlægges, må Luffe 54’eren gennemgå en omfattende make-over, og sejlernes bankkonto fyldes op. 

230.000 kroner gav makkerparret i december for den grundstødte sejlbåd, ligesom 300.000 er reserveret til bådens udstyr – dertil følger omkostningerne til de omfattende reparationer ombord. 

Endnu står båden nemlig på land i Skive, hvorfor de samlede udgifter til jordomsejlingen forventes at lande på omkring én million kroner inden afgang.

Et stort beløb for de to unge mænd, der efter gymnasiet mødte hinanden i beredskabsstyrelsen, hvor drømmen om den lange sejlads hurtigt tog form. 

25.000 kr. til side i måneden

Hele fem jobs i blandt andet den lokale skole i Skive, i Hjemmeplejen og i brandvæsenet kan Bütow skrive på CV’et i jagten på langturen, ligesom Nordsäter foruden arbejdet som brandmand bruger utallige timer som lærer på Ranum Efterskole.

- Hvis vi kan give gas to mand i to år og lægge 25.000 kroner til side hver måned til reparationer og andet forbundet med jordomsejlingen, så er det gennemført, forklarer sejlerne, der allerede ved projektets start rådede over en større opsparing på 450.000 kr.

Den fyldte sparegris har for længst vist sit værd, ligesom den i fremtiden vil gøre det, når indtægter ikke matcher udgifter og målet om den månedlige 25.000 kroners forøgelse på kontoen, som det eksempelvis har været tilfældet før sommerferien.

Efter at have rykket teltpælene op og sat sig til leje i Skive har det i en periode blot været muligt at føre 20.000 kr. til opsparingskontoen fra de mange jobs, eventyrerne varetager ved siden af det mangesidige bådarbejde.

Et arbejde, der gerne skal stå færdigt i januar 2021, hvor de kommende langturssejlere håber at kunne stævne ud med 150.000 kroner på bankkontoen til uforudsete udgifter undervejs.

Det overordnede regnskab over opsparingen

 AntalBeløb
Ny opsparing (20.-25.000 kr. mdr.)12 mdr. x 2 årCa. 550.000,00 kr.
Tidligere opsparing (450.000 kr.)1450.000,00 kr.
I alt 1.000.000,00 kr.

Følg løbende de unges mænds forberedelser frem mod jordomsejlingen på Facebook og Instagram.

content-loader
content-loader
content-loader