Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
I Veddelev Strand Bådelaug arbejdes der i øjeblikket hårdt på, at klubben kan stå i spidsen for Finnjollernes Flæske Cup i oktober. Foto: Søren Kjær
Sejlklubber
Et udsnit af Veddelev-sejlerne. Fra venstre ses Henrik Juhl, Michael Kjær, Frank Høyer Rasmussen, Søren Kjær, Karsten Hartelius og Peter Nielsen. Foto: Dorte Nielsen

Frank og Peter køber ekstra joller for at hjælpe nye sejlere

De to Veddelev-sejlere er ikke bange for at bruge af egen lomme, når nye skal introduceres til jollesejladsen. Sejlerne har investeret i lånejoller og oplevet, hvordan Veddelevs Finn-afdeling er gået fra 0 til 13 både på halvandet år.

Af Sara Sulkjær |

Mens flere klubber må kigge langt efter velvoksne jollesejlere, har Veddelev Strands Bådelaug i Roskilde Fjord fundet vejen til de voksne sejlerhjerter.

Frank Høyer Rasmussen og Peter Nielsen fortæller her i et interview til Finnjolleklubben, hvordan de og deres medsejlere har styrket jollesejladsen i området.

Hvor længe siden er det, at Finnjollen holdt sit indtog i Veddelev Strands Bådelaug, og hvor mange er I nu?

Peter: - Efter at have sejlet OK-jolle i nogle år ville jeg prøve at sejle Finn og fik fat i nogle joller til en overkommelig pris. Jeg har tidligere sejlet en del med Frank i hans Grinde, og det var derfor oplagt at invitere ham på en prøvetur i en af mine joller.

Frank: - Kun to dage senere var vi på vandet i frisk vind, og jeg var solgt med det samme.  Jeg valgte hurtigt at købe en af Peters joller for at komme i gang med det samme og lære, hvad det handler om. Efterfølgende købte jeg endnu en ældre jolle, så vi havde noget at låne ud af til andre interesserede, for der har ikke været meget jollesejlads hos os i en del år.

Peter: - Det har faktisk været vores fremgangsmåde siden. Vi har begge sejlet i mange år og har derfor et stort netværk af sejlere, som vi har kontaktet for at få flere med.

Frank: - Siden min prøvetur i juni 2017 er vi nu vokset til 13 joller, og vi har en liste med sejlere, der gerne vil prøve, når det bliver forår. Det skulle ikke undre mig, hvis vi er omkring 20 Finnjoller i Veddelev ved udgangen af 2019.

Hvad er det, I tilbyder, som indenfor kort tid har fået så mange til at købe en Finnjolle?

Frank: - Vi har gjort det let at komme ud og prøve - gerne flere gange i forskellige vejrforhold. Og der bliver fulgt op med SMS, mail og telefon, så alle er på omgangshøjde. Finnjolleklubben har også været meget hjælpsomme med instruktion og anvisning af, hvor der var brugte joller og grej til salg. Man kan faktisk komme på vandet i en ældre velholdt jolle for kun kr. 20.000,-, lidt efter hvad der er med af grej.

Er det erfarne jollesejlere, der vender tilbage til Finnjollen?

Frank: - Hovedparten af sejlerne har sejlet jolle på et tidspunkt, men typisk sejlet kølbåd i mange år. Når de kommer ud i en Finnjolle, er de hurtigt solgt.

Peter: - Vi har også fået nogen med, som ikke har så stor sejladserfaring, men altid gerne har villet prøve, og dem hjælper vi så godt, vi kan. Grundlæggende er Finnjollen stabil og let at sejle.

Frank: - Personligt tror jeg, at der er mange tidligere jollesejlere, som savner at sejle jolle. Imidlertid har de i årevis set jollepladserne i mange sejlklubber sygne hen og dø ud. Det er dem, vi skal have fat i. Når de opdager, at her er en gruppe aktive sejlere, så er de hurtigt med, for det er meget sjovere, når man er flere på vandet samtidig.

Hvor stort er aldersspændet i jeres gruppe af sejlere? Og hvor stærke/store er de?

Frank: - Jeg er med mine 68 år og 72 kilo den ældste og mindste Finnjollesejler i Veddelev. Aldersmæssigt spænder vi fra primo 40 år og opefter. Jeg tror dog, at vi får et par yngre sejlere med i løbet af i år?

Peter: - Vægtmæssigt ligger de fleste mellem 80 og 95 kilo. I hård vind gør det en forskel, men i let vind og mellemluft er det indtil videre vores erfaring, at det ikke betyder så meget.

Frank: - Når man bliver ældre, er det vigtigt, at man holder sig i gang med noget, man synes er sjovt. For mig er Finnjollesejlads sjovt, og så er der et godt kammeratskab mellem Finnjollesejlere, som man mærker med det samme. Det er bare super. Finnjollesejladsen har faktisk motiveret mig til at træne regelmæssigt for at holde formen nogenlunde.

Hvis I skal komme med et råd til andre sejlklubber og sejlere, hvad skal det så være?

Peter: - Det er godt med stor åbenhed, når der er nysgerrige tilskuere på havnen. Vi fortæller om jollen, og hvor sjovt vi har det. Vi erfarne jollesejlere giver os tid til instruktion og undervisning i håndtering af jollen.

De nye Finn-sejlere Søren og Anders: - Der er potentiale til at få flere som os selv, der er ved at forlade kølbådssegmentet, men gerne vil fortsætte med at sejle. Det er også en god mulighed for at sejle hele året.  Det betyder meget, at der er nogle ildsjæle, der brænder for det samtidigt med Facebook og SMS-beskeder. Man bliver holdt til ilden. Lånebådene er geniale. 
 

content-loader
content-loader
content-loader