Gå til hoved-indhold
Tur
Nye eventyr venter, hvis stævnen rettes mod Europas niende største land, Polen. Foto: Privatfoto
Tur
De smukke områder langs vandet er ofte smukt vedligeholdt. Foto: Privatfoto
Tur
Langs kysten opleves flere steder ældre kraner, der forlængst er udskiftet på dansk grund. Foto: Privatfoto
Tur
31-årige Anette Pedersen bruger sin barsel på en sejltur med manden Jens og parrets datter. Foto: Privatfoto
Tur
Opvasken forsvinder ikke af sig selv - heller ikke på langturssejlads. Jens Krogsmose står klar med viskestykker og børste. Foto: Privatfoto
Tur
Sejlerne har taget turen til Polen i deres 42 fod lange SunCoat. Foto: Privatfoto

Polen – en undervurderet sejlerdestination

Spis sushi fra sejlende miniaturebåde og glid langsomt forbi gamle værfter og aldrende kraner fra 60’erne. Polen har det hele, fortæller Jens Krogsmose og Anette Pedersen, der netop har tilbragt en måned i landet.

Af Sara Sulkjær |

Hvordan er kulturen? Havnene? Kan vi tale med de lokale? 

Spørgsmålene stod i kø, da kæresteparret Jens Krogsmose og Anette Pedersen samt deres blot ti måneder gamle datter i slutningen af maj krydsede grænsen til Polen i deres hollandske SunCoast 42.

Back to the 80’s

Et land, der i mange år har været omgivet af en tyk mur af fordomme om underbetalte arbejdere, fattigdom og trange levevilkår, men som de seneste år har formået at slå revner i de mursten, der har adskilt staten fra resten af Europa. 

Således drager tusindvis af ferieglade turister årligt mod det folkerige land, alt imens flere sejlere følger trop fra vandsiden.

- Som mange andre havde jeg egentlig forestillet mig, at det var lidt som Danmark i 80’erne, men det har ofte vist sig langt fra at være tilfældet, forklarer 31-årige Jens Krogsmose, der modsat sin jævnaldrende kæreste ikke før sejlturen havde stiftet bekendtskab med den centraleuropæiske stat.

Store og flotte strandpromenader, moderne butikker og fine restauranter ventede i stedet sejlerne, der blev mødt med åbne arme af havnemedarbejdere såvel som de lokale polakker:

- De var meget service-mindede og løsningsorienterede. Opstod et problem, sørgede de for, at det blev løst. De stiller sig på ingen måde på hælene, understreger sejlerparret fra Lundeborg, der ynder at kalde landet for en undervurderet sejlerdestination.

Strømledningerne var den lokale havnefoged således ikke bleg for at tage i hånden, ligesom haveslangen ofte blev koblet til havnens hane af den selvsamme mand.

Et måltid til 30,00 kr.

En service, der sjældent ses i de danske marinaer, og som i diverse hjemlige butikker hurtigt kan sende priserne på himmelflugt. Alligevel måtte sejlerne i Polen blot slippe den halve pris af en typisk gæsteplads i dansk farvand.

- Generelt gælder det, at hvor der er timeløn involveret, er priserne markant billigere end herhjemme, forklarer Anette Pedersen, der sammen med manden blandt andet nød at skifte gryder og forklæde ud med restaurantbesøg på helt ned til 30,00 kr. pr. måltid. 

Når maden er sunket, og båden atter kalder, venter nye eventyr. Eventyr, der helst opleves med tørre fødder, selvom temperaturen i sommerperioden gerne sniger sig over de tredive grader:

- Man må være forberedt på, at der flere steder, i hvert fald indenlands, sejles i brunt plumrevand. Du kan i hvert fald ikke regne med at kaste ankeret og hoppe i, understreger Jens Krogsmose.

Kontrasternes land

Mens vandet næppe får en inkarneret miljøforkæmper til at klappe i hænderne, imponerer naturen og bygningerne gang på gang.

Særligt sejladsen på Oderfloden, hvor det flere steder ses, hvordan de ældre kraner fra 60’erne fortsat forsyner fragtskibe med varer fra nær og fjern, høster stjerner.  

- Dét, der blev ødelagt i Danmark med store boligblokke, er her stadig. Det er de store kraner og gamle værfter, der er en kontrast til det mere kliniske ydre, der præger både de danske, men også flere polske havne, påpeger de unge sejlere. 

De udprægede kontraster er til sammen med til at forme dét land, der favner såvel den moderne som historiesøgende og kulturbevidste sejlerturist. 

Mens de større byer fører sig frem med store shoppingcentre og gennemførte restauranter, der har erstattet det klassiske sushi-bånd med sejlende både, lader de mindre samfund gæsterne gå ombord i en tidsmaskine, der bringer minder om sort/hvid-film og dansk 80’er-miljø til overfladen:

- Besøger man de små landsbyer, er det som at komme til en tidslomme. Her er det ikke alle, der taler engelsk, men det er kun sjovt og lidt eksotisk, påstår fynboerne.

Polen i fremgang

Om de samme unikke og på dansk jord udviskede landsbymiljøer kan opsnuses, hvis tiden skrues ti-tyve år frem, er tvivlsomt: 

- Det er et land i fremgang. Der er sket rigtig meget de senere år, hvilket har betydet, at Polen på flere områder er fremme i skoen. Fortsætter det, er det sandsynligvis ikke den samme oplevelse at rejse her om bare få år, forudser Krogsmose. 

Opfordringen fra sejlerfamilien er derfor klar: Ret stævnen mod sejlerdestinationen Polen inden de slidte kraner og gråtonede bygninger erstattes af arkitekttegnende boligblokke med store altaner og femstjernet havudsigt.  

Læs mere om sejlads i Polen, når det unge par om få dage deler deres bedste råd til et ferietogt i landet.

content-loader
content-loader
content-loader