Gå til hoved-indhold
Mange sejlere deltager i de forskellige kultur- og aktivitetstilbud langs Göta kanal.Tur
Mange sejlere deltager i de forskellige kultur- og aktivitetstilbud langs Göta kanal.

Danskerne er vilde med Sveriges Göta Kanal

Af de hundredvis af udenlandske både, der passerer Göta kanal hvert år, er der flest danske både. Læs alt om at sejle på den 190 km lange kanal med 58 sluser. Dansk båd nr. 100 får præmie i år.

Af Troels Lykke |

Hvad enten de kommer ad søvejen rundt om Sydsverige og sejler rundturen gennem kanalerne eller kommer ad landevejen som cykel- eller campingturister, er danskerne blevet kærkomne gæster på en af Sveriges mest populære turistattraktioner.

Mere end 200 danske både sejlede på Göta kanal i fjor; et antal, der i hele 2010-sæsonen kun blev slået af tyskerne. Det siger lidt om, hvor populære kanalferier faktisk er i Danmark.

– Danskerne er dygtige sejlere og trives lige så godt på kanalene som ude på åbent hav. De allerfleste klarer sluserne uden problemer og synes at trives i 5-knobs-takt, siger marketing- og kommunikationsdirektør i AB Göta kanalbolag Anna Meyer.

Kanalen passer danskerne

Hvorfor danskerne rejser til Göta kanal år efter år, er nok et spørgsmål med flere svar.

Kanalen er et rejsemål for mange uanset alder, livssituation og budget, og der er et væld af tilbud som for eksempel kanalcruise, cykelture langs vandvejen, kajakroning og camping.

Mange deltager i de forskellige kultur- og aktivitetstilbud langs kanalen, eller kommer langvejs fra bare for at se og blive fascineret af slusernes gamle, men velfungerende mekanik.

– Danskerne er utrolig glade for naturen og impulsive opdagelsesrejsende med sans for aktivitetsferier. Fokus på familien er almindeligt i Danmark, så det er meget vigtigt med aktiviteter, der egner sig for børn. Dermed er kanalrejsen som koncept en ferieform, der egner sig godt til de fleste danskere, mener Anna Meyer.

Dansk prisuddeling

I år ønsker Göta kanal at hædre de danske bådturister på kanalen. Mandskabet i båd nummer 100, der passerer kanalen ved Motala, får champagne og en gave fra kanalselskabet. Så det gælder bare om at have et vejende Dannebrog i agterstavnen.

– Vi ved, at størstedelen af den danske lystsejlerflåde ligger ved Øresund. Det er derfor overkommeligt for mange at nå os med egen båd, hvad enten de tager turen gennem Trollhätte kanal eller gør som de fleste, nemlig vælger at sejle den flotte tur rundt om Sveriges sydkyst og tage kanalen tilbage.Et godt alternativ er at køre båden til kanalen på en trailer, afslutter marketing- og informationschef i AB Göta kanalbolag Anna Meyer.

Fakta om Göta kanal

Göta kanal er en af Sveriges mest kendte og mest populære turistattraktioner. Kanalen har i snart 200 år været et mødested for mennesker fra hele verden og bliver besøgt af omkring 3 millioner turister årligt. Omkring 3.000 både besejler kanalen i løbet af en sæson.www.gotakanal.se kan du finde alle oplysninger om Göta kanal.

Småfakta
Göta kanal, rute vest-øst: Vänern (Sjötorp) – Østersøen (Mem)

Længde: 190 km
Antal sluser: 58
Maks. mål for både:
Længde: 30 m, bredde: 7 m, dybde: 2,82 m
Mastehøjde: 22 m.

Maksimal hastighed: 5 knob.

Højeste punkt:            Tåtorp-Forsvik (91,8 Moh.)

Søkort:            Svenska Sjöfartsverket “Båtsportkart Göta kanal”
Åben i perioden: 2/5 – 2/10, 2011
Trollhätte kanal: Göteborg-Vänern, 80 km, 6 sluser, åben hele året rundt, besejles
af handelsfartøjer.

Historie

Göta kanal regnes for et af de mest omfattende svenske anlægsarbejder gennem tiderne.

Kanalen blev planlagt som et resultat af, at danskerne opkrævede told på al skibstrafik gennem Øresund, og dermed ville der være meget at spare ved at lægge trafikken på vandveje igennem det centrale Sverige.

Allerede i 1516 blev idéen om kanalen fremsat, men først 300 år senere blev projektet påbegyndt.

Greven og marineofficeren Baltzar von Platen tilskrives æren som initiativtageren, der fik myndighederne til at påbegynde udgravningen. I gennemsnit arbejdede der 58.000 mand i 22 år, før kanalen stod færdig til brug den 26. september 1832.

Nogle højdepunkter langs kanalen sommeren 2011

Norsholm Comedy Theatre spiller Mandragola af Nicola Machiavelli – premiere den 28. juli.

Brunneby Musteri er Sveriges mindste udendørsshow og åbner den 14. maj. I løbet af sommeren er der jordbærdage og æbledage.

Vättern Aquarium – Sveriges største ferskvandsakvarium – åbner i Motala havn i midten af juni, se www.motala.se/turister.

”Mat och möten” – madfestival med lokalproduceret mad i Västgötadelen af kanalen, 8. til 10. juli i Norrqvarn.

Karlsborgs fæstning – "Jagten på den svenske guldreserve" – ​​en ny oplevelse med 3D-film og spil på en 180-graders skærm. Premiere efter midsommer, www.karlsborgsturism.se

Teater i Forsvik – William Shakespeares samlede værker på 97 min.

Veteranbiltræf i Hajstorp – onsdage i sommerperioden, 1/6, 15/6, 29/6, 13/7, 3/8, 17/8.

Middelalderens dyr: Eksperimenter, opgaver og spil for alle børn – Visitor Center i Söderköpings kanalhavn.

Museihuset ved Göta kanal huser en stor udstilling af veteranbåde og i alt 2.500 legetøjsbiler samt en række modeltog fra starten af 1900-tallet, www.museihuset.se

– En kanalferie passer danskerne utrolig godt, siger marketing- og informationschef i AB Göta kanalbolag Anna Meyer.

content-loader
content-loader
content-loader