Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Magnus Heegaard skal kæmpe mere end andre på grund af nedsat lungekapacitet. Foto: Jens Thaysen

Magnus Heegaard med kronisk nedsat lungekapacitet skifter fra Opti til Laser 4.7

Landets bedste Opti-sejler Magnus Heegaard fra Egå Sejklub, har en kronisk lungesygdom som gør at han kun har 24 procents lungekapacitet. Nu går det kæmpe talent op i en større bådklasse. Få her historien om det sejleren, der kæmper.

Af Troels lykke |

Magnus Heegaard havde lagt en plan for et par måneder siden efter han havde prøvet en Laser 4.7.

Han besluttede sig for, at han først ville fortælle hans sejlervenner, træner og andre, at han ville stoppe i optimistjollen efter Aarhus Mesterskaberne som skulle afholdes på hans egen hjemmebane i Egå Sejlklub.

Magnus som er 14 år har sejlet optimistjolle siden han var 6 år og dermed sejlet optimistjolle i 8 år.

Det hele startede med at hans forældre mente, at netop denne sportsgren ville være god for Magnus, da han har en kronisk lungesygdom som gør at han kun har ca. 24% lungekapacitet.

Magnus som har et stort sports- og konkurrencegen havde igennem hans barndom fundet ud af, at han ikke kunne dyrke de traditionelle sportsgrene som fodbold, håndbold og havde også forsøgt sig med dans og bordtennis uden at hans helbred kunne holde til det.

Han begyndte som sagt 6-årig med optimistjolle sejlads som han hurtigt fandt ud af passede ham bedre end de andre sportsgrene som han havde prøvet.

Sejladsen betød at hans forældre måtte hjælpe ham med blandt andet til rigning og afrigning mv. da dette kunne være for hårdt for ham, når alle kræfter skulle bruges på vandet.

Det viste sig hurtigt at Magnus havde talent for optimistjolle sejlads og allerede som 9-årig blev han A-sejler. Hele hans hverdag er bygget op om at forholde sig til den begrænsede mængde energi han har tilstede på grund af hans lungesygdom, hvorfor han heller ikke har alle timer i skolen.

Skal hjem fra skole kl. 12 for at hvile sig

Typisk skal Magnus hvile sig når han kommer hjem fra skolen omkring kl. 12 for at kunne holde til at komme til sejlads senere på eftermiddagen.

Mange af de timer han hviler sig i hjemmet benytter han på at studere youtube videoer med sejlads og det har betydet, at han er kendt for at være perfektionist mht. grej og trim.

Således har optimist sejladsen hjulpet Magnus igennem svære tider med en alvorlig kronisk lungesygdom som desværre ikke med tiden bliver bedre.

Magnus´s store talent har blandt andet medført, at han allerede som 11 årig vandt ranglisten som den yngste nogensinde og siden da har Magnus fortsat på et højt niveau og vandt igen i år ranglisten ud over mange andre kapsejladser.

Sluttede af med førstepladser

Hans ønske var således at slutte af med Aarhus Mesterskaberne som blev afviklet af Egå Sejlklub den 26. – 27. oktober. Han sluttede af i suveræn stil med en serie bestående af: 1, 1, 2, 1, 1, 1, 1.

Med sejren satte han et punktum for optimist-karrieren og med endnu en sejr ved Aarhus Mesterskaberne skrev han sig endnu engang ind i historien da ingen nogensinde har vundet denne titel 4 gange og selvfølgelig heller 4 gange i træk.

Fremtiden ser særdeles spændende ud for Magnus og han glæder sig enormt til at lære sin Laser 4.7 jolle at kende og miljøet omkring Laser sejlerne, lyder det fra hans forældre.

Det betød, at han i weekenden 2. – 3. november 2019 deltog blandt ca. 30 andre sejlere i den efterhånden traditionsrige Laser Camp i Egå Sejlklub.

Det er spændende at se hvad hans lungesygdom betyder når han skal sejle den noget mere fysiske jolle. Med hans passion for sejlsporten håber vi på at han kan fortsætte den positive sejlerudvikling.

Kontakt med Santiago Lange

Magnus har allerede mange venner og bekendt fra sejler verden i og udenfor optimist verden. En af disse er Santiago Lange fra Argentina som vandt OL guld i 2016 i Nacra 17.

Kontakten blev skabt da også Santiago inden OL blev opereret efter kræft i lungen. Således har de en historie omkring lunge problemer og en passion for sejlsport som binder dem sammen.

Magnus har i forbindelse med hans skift af jolle type haft et ønske om blive Team rider for Magic Marine som også blandt Santiago Lange hvorfor netop Santiago har haft en hånd med i spillet så Magnus fremover bliver støttet af Magic Marine og Aarhus Seashop med lækkert sejlertøj.

content-loader
content-loader
content-loader