Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Samkas 63 år gamle løftegrej var i brug, da der for en sjælden gangs skyld blev lastet gods i Svendborg havn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Veteran-coasteren Samka brugte 63 år gammelt, originalt løftegrej

Veteran-coasteren Samka ældre løftegrej til at laste maleripavilloner fra Svendborg, Tåsinge og Ærøskøbing hjem til Marstal.

Af Troels lykke |

Det er langtfra hverdagskost, at Svendborg Havn bruges til omladning af gods. Endnu sjældnere er det, at arbejdet udføres med over 60 år gammelt laste- og lossegrej.

Begge dele forekom tidligere på ugen, da Marstals veteran-coaster Samka anløb Frederiksøen. Ærindet for den 63 år gamle caroliner var at fragte tre af de såkaldte maleri-pavilloner til vinteropbevaring i Marstal. Undervejs hjemover anløb Samka også Ærøskøbing for lastning af en fjerde pavillon, skriver Fyns Amts Avis.

Vinteropbevaringen af Birkholms pavillon har øens fiskerbrødre, Morten og Frede Mortensen lovet at tage sig af.

Den sjette pavillon er opstillet i Marstal. På initiativ af museumsleder Erik Kromann, Marstal Søfartsmuseum og maritim arkitekt Kristian Hansen, Svendborg blev de nye pavilloner i foråret positioneret på lokaliteter, hvor maleren Jens Erik Carl Rasmussen fra Marstal havde set og malet maritime motiver.

- Enhver har kunne sætte sig ind og nyde udsigten og få en lille historie fra planchen, så vi ved ikke hvor mange der har været. Men målt på antal udleverede foldere må vi sige, at det har været en succes, fastslår Erik Kromann.

Næste sommer sættes pavillonerne ud igen. De nye placeringer rundt i Øhavet vil blive inspireret af , hvor bl. a. maleren Chr. Blache har udset sig sine motiver. Ved lastningen af pavillonerne i Svendborg og Ærøskøbing kom historisk løftegrej bogstaveligt talt i spil.

Samkas forreste lastebom og det tilhørende spil er intakt og kan håndtere op til to ton. Det var rigeligt til formålet.

Se foto-serie på Fyns Amts Avis

content-loader
content-loader
content-loader