Gå til hoved-indhold
Lystfiskeri
Herning Trailer- og Bådcenter viste en række blink frem på messen i Fredericia. Priserne lå typisk mellem 50,00 og 70,00 kr. Foto: Sara Sulkjær

Ekspert: Brug blink i UV-farver til fiskeri i dybden

UV-farverne ses tydeligere på dybt vand, hvor farverne let absorberes. Mads Simonsen fra Herning Trailer- og Bådcenter rådgiver nye lystfiskere inden sommersæsonen.

Af Sara Sulkjær |

Få sekunder. Mere tid går der sjældent, førend fiskeblinket sløres for senere helt at forsvinde i det dybe blå, efter at krogen er kastet ud.

Det er ikke blot menneskets begrænsede synsevner, der dermed tvinger den ivrige fisker til at rette øjnene mod fiskelinen over vand fremfor selve krogen under vandlinjen. 

I dybden begrænses solens lysindtrænging drastisk, og det bliver dermed vanskeligere at spotte konturer, ligesom farverne absorberes. Alligevel besidder langt de fleste benfisk evnen til at skelne mellem farver. En faktor, der er afgørende at udnytte under fiskeri på store vanddybder:

- Med UV-farver reflekteres blinkene bedre i dybden, så derfor anbefaler vi typisk at købe blink med netop denne egenskab, forklarer Mads Simonsen fra Herning Trailer- og Bådcenter.

Pattedyr går efter agn

Kastes blinket mod Østersøens dybder er det særligt laks, som finder vej til krogen, mens der i Lillebælt er god chance for at hive havørreder ombord. To skabninger, der begge kan betegnes som en form for pattedyr. 

- Derfor går de efter agn. For lystfiskeren handler det dermed om at få udstyret til at ligne disse agn, fortæller Simonsen. 

Agn, som Herning Trailer- og Bådcenter de seneste år selv har produceret til kunderne. På Boat Show i Fredericia var det den nye 2019-kollektion, der var på hylderne og fristede de besøgende med blink i alle kulører og afstøbninger.

Pas på farten

Selv hvis båden fyldes med de mest farvestrålende blink og de nyeste stænger lover midtjyderne dog ingen fangstgaranti til kunderne. Viden om de enkelte fiskearter og ikke mindst bådens fart under trolling har nemlig en altafgørende betydning for fiskekurvens vægt, når dagen er omme:

- Blinkets størrelse, fiskens art og meget andet spiller ind, for du må hverken sejle for langsomt eller for hurtigt. Grundreglen er dog, at jo større blink du har, med jo større fart bør du sejle. Typisk sejles der med omkring 2-3 knob, rådgiver den blot 21-årige Mads Simonsen. 

Midtjyden er i øjeblikket er i lære hos faderen Lars Simonsen, der står i spidsen for forretningen i Sunds ved Herning.

content-loader
content-loader
content-loader