Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Melder blot fire-fem både deres ankomst på startlinjen, forventer arrangørerne at skyde sejladsen rundt om Samsø i gang. Foto: Samsø Rundt

Ny event fra Juelsminde: Sejl rundt om Samsø med hund og børn om natten

Tur- og kapsejlere mødes i Samsø Rundt, hvor deltagerne må sejle størstedelen af de 70 sømil i mørke. SAR og Marinehjemmeværnet skal skabe tryghed for nye natsejlere.

Af Sara Sulkjær |

Juni 2018. De lynhurtige Volvo Ocean Race-både lægger vejen forbi Aarhus. Tusindvis af nysgerrige danskere kigger på. 

Herunder også ejerne af en række Skærgårdskrydsere. Alle sammen har de den samme drøm: De vil skabe et stævne for de skæve både.

Stævnet får navnet DH-DM for kølbåde. Men planerne stopper ikke her - der skal også være en event for de sejlere, der ikke fantaserer om at deltage i en hardcore kapsejlads på målerbrev. 

Sikker natsejlads

En tanke, der nu får Juelsminde Sejlklub til at søsætte distancesejladsen Samsø Rundt:

- Alt, der kan sejle, skal med. Vi vil skabe en sejlads for både tur- og kapsejlere, hvor du sejler med alt det grej ombord, du har lyst til – også hund og børn, fremhæver Allan Jensen, formand for sejlklubbens kap-udvalg. 

Omkring 70 sømil skal deltagerne tilbagelægge for at runde Samsø med start- og mållinje i Juelsminde. En længere distance, der kompliceres yderligere af det nøje valgte starttidspunkt. 

Klokken 18.30 må de første både krydse linjen, hvorefter deres besætninger kan forberede sig på en lang nat i Kattegat. En udfordring, der utvivlsomt kan få uprøvede mørke-sejlere til at spærre øjnene op: 

- Der bliver holdt godt øje med deltagerne. Blandt andet forventer vi, at Marinehjemmeværnet og SAR vil sejle med rundt om Samsø. Det kan næsten ikke gå galt, understreger Allan Jensen overfor Minbaad.dk. 

Noget for alle

De trygge rammer kan forhåbentligt give de tursejlere, som endnu ikke har prøvet kræfter med natsejladsen, det sidste skub ud i mørket.

Her, efter mørkets frembrud, vil samtlige deltagere bære livline og sejle efter de internationale søvejsregler, mens bådene, der er meldt ind i det mere kapsejladsprægede DH-felt, springer over til de almene kap-regler i dagslys.

De øvrige felter for singlehand-, tur- og motorsejlere fortsætter efter nattens regler, når solen atter får lov at sprede varme i cockpittet. 

 - Der er noget for alle. De, der foretrækker at sejle kapsejlads, kan det, mens andre kan udfordre sig selv i tur- og singlehand-løbet. Det er blandt andet en oplagt mulighed, hvis man overvejer at deltage i Silverrudder eller en af Fyn Rundt-sejladserne, forklarer Allan Jensen. 

Festival på havnen

Når lørdagens nat forvandles til dag, forventes de første sejlere at gå i mål i Juelsminde, hvor sejlerfesten fortsætter.

Selvom arrangørerne ikke har en fælles præmieoverrækkelse eller lignende på programmet, vælter tilbuddene ned over deltagerne.

Den årlige festival ’Fest i Hvalen’ løber af stablen på havnen med livemusik og pælesidnings-konkurrence, ligesom sejlerne kan fylde maddepoterne i en lang række boder.

Læs mere og tilmeld dig Samsø Rundt, der sejles den 16.-18. august, her.

content-loader
content-loader
content-loader