Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anne-Marie Rindom vandt for andet år i træk ved Trofeo Princesa Sofia i weekenden. Foto: Peter Brøgger

Guldvinder Rindom var tæt på at opgive sejladsen på Mallorca

En virus havde når slået Anne-Marie Rindom ud af kurs ved Trofeo Princesa Sofia. Alligevel kæmpede sejleren sig på vandet efter en nat, hvor hun med egne ord følte sig så hjælpeløs som en baby. Mentale værktøjer og støtte fra landsholdet blev afgørende, fortæller Rindom i minbaad.dk-interview.

Af Sara Sulkjær |

Laser Radial-sejlerne strømmer ind på havneområdet i Palma. Heriblandt er Anne-Marie Rindom. Sejleren, der lagde hårdt ud med fire prikker i fire sejladser må gå i land på tredjedagen med en 5-7-serie i bagagen.

Bestemt ikke et dårligt resultat af danskeren, men alligevel under det ekstremt høje niveau, Rindom indledte Trofeo Princesa Sofia med. 

Den førende sejlers ellers altid skarpe fokus er dog langtfra på placeringer og mærkerundinger, da hun endelig når havnekanten. I stedet har mavesmerterne overtaget, og Rindom vil blot ned at ligge hurtigst muligt.

Hjælpeløs

Efter en nat med opkast, begrænset søvn og sejlerkollegaen Anna Munch ved sin side, er det en afkræftet Rindom, der torsdag slår øjnene op på Mallorca:

- Den nat følte jeg mig nærmest som en baby, man bliver så hjælpeløs. Da jeg vågner, er jeg ret sikker på, at jeg ikke skal ud og sejle. Det var megahårdt at tænke på, når jeg nu førte stævnet, forklarer sejleren til Minbaad.dk.

Alligevel kæmper Rindom sig ud af sengen, og efter en snak med træner Piotr Wojewski er planen klar: Danskeren skal blot gennemføre én af dagens to sejladser, hvorefter den sidste sejlads kan bruges som fratrækker. 

Her lykkes det Rindom at fighte sig til en 13. plads i en sejlads, der i en nordlig, kraftig vind i forvejen er langt hårdere end de foregående. 

- Da starten på anden sejlads nærmer sig, er jeg meget i tvivl, om jeg skal deltage. Det ender med, at jeg får et gult flag og derfor ikke må starte, hvilket måske er heldigt nok, fortæller bronzevinderen fra VM i Aarhus.

Ét step af gangen

Trods fratrækkeren og fortsatte mavesmerter formår Rindom at holde kursen fredag. Hun tager ét step af gangen, og tænker ikke længere end til tilrigningen af båden, da hun først når havnen:

- Det hjælper at tænke på den måde, for det gør dagen mere overskuelig, forklarer Rindom, der med en 16. og 24. plads går ind til lørdagens afgørende medal race som étter.

Trods en svær start kæmper Rindom sig over mållinjen på tredjepladsen. Få sekunder senere rækker hun hænderne i vejret som samlet vinder af den prestigefyldte cup.

En placering, som ikke kommer bag på danskeren, der i øjeblikket sejler på fuld tid og derfor har kunnet forberede sig grundigt op til stævnet. Også Rindoms akilleshæl, hendes sejlads i modgang, spiller nu en mindre rolle:

- Det går meget bedre. Jeg har fået nogle værktøjer, eksempelvis har jeg igennem mange år skrevet de tanker ned, jeg gør mig i løbet af en sejlads. På den måde opdager jeg hurtigt, når de negative tanker kommer og kan fokusere på mine aftaler med træneren i stedet, fortæller Rindom, som tabte 4-5 kg under stævnet.

Vigtig læring trods skuffelse

En cocktail af disse mentale værktøjer og et opbakkende dansk landshold var afgørende for, at den 27-årige Horsens-sejler kunne hive guldmedaljen i hus trods mavesmerterne.

Sygdom, der tilsyneladende har det med at opstå på ubelejlige tidspunkter. Til de helt store mesterskaber som VM og OL gives derfor heller ingen garanti for sygdomsfrie sejladser, hvad enten man er ny i gamet, eller man, som Rindom, i forvejen har flotte sejre på CV'et:

- Så længe man kan komme ud af sengen, sejler man jo. Derfor er det også vigtigt at vide, hvor meget man rent faktisk kan presse sig selv. Det blev vigtig læring, selvom jeg egentlig er mere skuffet over, at jeg ikke kunne præstere bedre torsdag og fredag, indrømmer Anne-Marie Rindom, der fortsat mærker virussen i kroppen. 

På mandag venter endnu en udfordring for Rindom og resten af sejlerlandsholdet, når World Cup-stævnet i italienske Genova skydes i gang.

content-loader
content-loader
content-loader