Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
At forældrene engagerer sig i deres børns sejlads har stor betydning for såvel sejlerne selv som for landets ungdomsafdelinger. Foto: Skærbæk Sejlklub
Sejlklubber
De anderledes, sociale oplevelser vægtes højt i både Faaborg og Skærbæk. Her er de unge Faaborg-sejlere til natsejlads i klubben, mens forældrene ser med fra følgebådene. Foto: Marianne Bløcher
Sejlklubber
Én gang ugentligt mødes sejlere og forældre til fællesspisning i Faaborg, mens Skærbæk-sejlerne fire gange i løbet af sæsonen samles om aftensmaden. Foto: Skærbæk Sejlklub

Stærke forældrekræfter er alfa og omega for sejlklubbens ungdomsafdelinger

Ung i sejlsport: Uden ressourcestærke forældre er det uhyre svært at skabe gode træningsoplevelser for unge sejlere. Det fortæller ungdomsformænd i Faaborg og Skærbæk, der med forældrenes opbakning har flerdoblet deres medlemstal.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk dykker i en artikelserie ned i dét, der af mange anses som sejlsportens største udfordring: De manglende unge sejlere. Sejlere, der sjældent fastholdes uden en stærk forældreopbakning på havnen. Det mener to succesrige ungdomsformænd.

En sportstaske over skulderen, et lift til hallen og afhentning halvanden time senere. Forældrekutymen i flere gængse sportsgrene, hvor de voksnes rolle i foreningerne ofte er begrænsede.

Men ikke i sejlsport. Her er det altafgørende, at forældrene bakker barnet op, giver en hånd ved tilrigning af jollen og agerer brovagt under træningen på vandet.

Det mener både Marianne Blöcher og Merete Bülow Ravens, formænd for ungdomsafdelingerne i henholdsvis Faaborg og Skærbæk Sejlklub. To klubber, der i den grad har vind i ungdomsejlene. 

I fynske Faaborg er ti unge sejlere forvandlet til tres på blot otte år, mens ungdomsafdelingen i Skærbæk på fire år er tredoblet til de nuværende tredive sejlere.

Netværk er vigtigt

Halvtreds procent af fremgangen er man ikke bleg for at tilskrive forældrene i Faaborg, hvor sejlernes fædre og mødre blandt andet trækker i forklædet forud for den ugentlige fællesspisning i klubhuset.

- Mange ildsjæle er med til at løfte arbejdet, og det gør, at man har lyst til at blive ved. For mig at se er det afgørende med kontinuitet blandt trænerne i klubben, hvis arbejdet skal fungere, og sejlerne skal være trygge, forklarer Faaborg-formand Marianne Blöcher til Minbaad.dk.

En tryghed, der for de yngste ligeledes er stærkt forbundet med forældrene. Et glas rødvin og venskabelig snak på land skal derfor prioriteres, således at også de voksne oplever glæden ved at komme på havnen uge efter uge:

- Det sociale moment og dét, at man som familie får et netværk på havnen, er med til at give forældrene lysten til at engagere sig – og dermed fastholdes ungdomssejlerne ofte i klubben, påpeger Merete Bülow Ravens fra østjyske Skærbæk. 

Grønne sejlerforældre har det svært

For ikke alle forældre er engagementet let. Har man ikke tidligere haft sin gang i sejlsportsmiljøet, kan det være uhyre vanskeligt at gennemskue, hvorledes jollen rigges til og følgebåden sættes i vandet:

En problemstilling, som bestemt ikke er gået de to formænds næse forbi.

- Som bekendt med sejlsport bemærker man det måske ikke, men det er udfordrende at komme ind som forældre udefra. Man kan hurtigt føle sig utilstrækkelig, fordi man ikke ved, hvad man skal gøre. Det kræver meget benarbejde af klubben, understreger Merete Bülow Ravens.

I Skærbæk prioriterer formanden derfor at blive på land under træningerne for derigennem at guide de grønne sejlerforældre, mens de voksne i Faaborg inviteres til en informationsdag, hvor de grundlæggende principper omkring jollesejlads nøje gennemgås.

Ærlig snak

Et dækkende og reelt billede af sejlsportens omfang forsøger klubbens trænere på dagen ligeledes at optegne for de nybagte sejlerforældre, der desuden får fremvist en cirkel med tre farver – grøn, gul og rød.

Viden om, at sejlerne før eller siden vil ramme den røde cirkel – hvor de eksempelvis i pludseligt hårdt vejr udfordres udenfor deres comfortzone og ikke har lyst til at vende retur til havnen næste tirsdag – er trænerne ikke blege for at lade gå videre til forældrene. 

Ærlighed er således den røde tråd, der strækker sig fra børnene i jollerne, til trænerne for til sidst at slutte hos forældrene på det nordfynske havneområde – et område, der tilsyneladende fortsat må kigge langt efter overbeskyttende curlingforældre:

- Nogle forældre bliver selvfølgelig overraskede over omfanget af deres rolle og sejladsens udfordringer, men når de først kommer i gang, vender mange tilbage og siger, at de er utroligt glade for det. De nyder de mange timer og oplevelser, de får sammen med deres børn, slutter Marianne Blöcher.

content-loader
content-loader
content-loader