Gå til hoved-indhold
Tur
At opleve verden fra havsiden er blevet populært i de senere år. Foto: Maria Ravn Jürgensen.
Tur
Foto: Maria Ravn Jürgensen.
Tur
Foto: Maria Ravn Jürgensen.

Gast på en langtursbåd: Hvordan finde den rette plads?

I en ny serie om langturssejlads vil minbaad.dk's journalistelever, Sara og Maria, komme med deres gode råd til, hvordan man kommer i gang med drømmen om at blive gast ombord på en båd. De guider til, hvad man skal være opmærksom på, både før og under sejladsen.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Unge som ældre, sejlere som ikke-sejlere, går rundt med en drøm om at opleve verden. Og at være ombord på en båd er en helt fantastisk måde at opleve verden på. Men hvordan finder man lige hoved og hale i det hele, for når man sidder hjemme i kolde Danmark kan det virke uoverskueligt.

Minbaad.dk's to journalistelever, Sara Sulkjær og Maria Jürgensen, vendte i starten af 2019 hjem fra hver deres langturssejlads med en masse erfaringer i bagagen.

Nu giver de deres råd videre om, hvordan man eventuelt kan komme i gang med langturssejlads.

Først og fremmest skal man bestemme sig for at ville være og bo ombord på en båd i en periode. Det kræver tålmodighed, samarbejde og respekt for andre at bo så tæt med mennesker, man måske aldrig har mødt før. Det var én af de ting jeg, Maria, gjorde grundige overvejelser om, inden jeg besluttede at skulle på langtur.

Sjældent som planlagt

Det kan være svært at beslutte sig for, hvor man starter sin søgen efter en gasteplads. Nogen har præferencer til placering i verden, mens andre har krav til den resterende besætning.

Èn ting skal man være klar på: Eventyret er sjældent, som man planlægger det. Det kan både Sara og jeg skrive under på.

En måned inde i mit langturseventyr valgte jeg at skifte båd. En beslutning, der krævede mange tanker og overvejelser, og som jeg måske kunne have været foruden, hvis jeg vidste nogle ting på forhånd.

Og selvom det i starten kan virke uoverskueligt, er det vigtigt at slå koldt vand i blodet. Det kan være, at besætningen ikke er, som du forventede, eller at båden bare er den forkerte. I sådanne situationer er det en god idé at give det tid og se situationen an.

Et klik væk

Et godt skridt på vejen er at melde sig ind i Foreningen til Langtursejladsens Fremme, FTLF. Foreningen stiller krav til de danske skippere og deres både samt sikkerhedsudstyr, når de sejler rundt ude i verden. Der er derfor en vis sikkerhed forbundet med at finde en båd herigennem.

For et beløb bliver man medlem og kommer i deres medlemsblad, som udgives et par gange om året. Her vil man, efter eget ønske, stå i 'Gastebørsen'. Her kan skippere kontakte dig, hvis de tænker, du ville passe godt til deres skib, men du kan også se hvilke både, der søger gaster.

Mange skippere søger også gaster via de internationale sider som crewseekers.net og findacrew.net, hvilket jeg, Maria, dog ikke har gjort mig erfaringer indenfor.

Til gengæld har Sara anvendt disse sites under sin søgen. Utallige profiler er dog en del af hjemmesiderne, hvorfor det kræver en god portion tålmodighed at få overblikket over, hvilke både der kan være relevante for din tur. Samtidig må du være forberedt på at modtage en række henvendelser fra skippere, som næppe kan opfylde dine langturssejlerdrømme.

Brug Facebook

En anden mulighed for at finde en båd at påmønstre er via Facebook. Rigtig mange danske både slår ugentligt opslag op om, at de søger gaster. Det sker både i grupperne 'Tursejlads og Sejlsport' og 'Langturssejlads'.

Også de udenlandske både er hoppet på Facebookbølgen. Er du på udkig efter en gasteplads på en ikke-dansktalende båd, er her derfor gode muligheder.

Grupper som 'Kids4Sail', 'Women Who Sail' og 'Sailing and Cruising' er alle platforme, der kan bane vejen til din kommende langtur, da medlemmerne her er utroligt imødekommende - hvad enten de selv søger gaster, kender nogle der gør, eller blot er villige til at bringe rygtet videre.

Samtidig har rigtig mange både en Facebookside, hvor de opdaterer om deres tur, hvis de allerede er afsted, eller om klargøringen hvis de snart tager afsted.

Afgørende troværdighed

Der er mange ting, man skal være opmærksom på, inden man vælger båd, én af dem er troværdighed.

Det kan være en god idé at tjekke skippers referencer, inden man beslutter sig. Tag kontakt til tidligere gaster og hør om deres oplevelser på lige netop den båd du tænker at påmønstre. Det giver ofte et godt billede af skippers forventninger og troværdighed samt båden sikkerhed- og vedligeholdelsesstand.

Samtidig kan det være relevant at sætte en videosamtale med din kommende skipper op, inden du beslutter at gå ombord.

Gennem samtalen får du hurtigt et indtryk af din potientielt kommende sejlmakker, ligesom du kan stille spørgsmål til turen, hverdagen ombord og få overblikket over, hvordan han foretrækker at rejse og opleve verden.

Opsummering

Der er mange ting, man skal have i baghovedet, når man skal på langtur, og derfor kommer lige en opsummering her:

1. Gør op med dig selv om du kan bo tæt med folk, du ikke kender 24/7 i en bestemt periode

2. Vær klar på, at det sjældent går som du planlægger, men tag tingene med et smil og slå koldt vand i blodet

3. Søg på FTLF, crewseekers, findacrew eller Facebook for at finde en båd

4. Tal med tidligere gaster eller skipper

I den næste artikel kigger vi nærmere på de økonomiske issues, der er forbundet med at sejle som gast på langturssejlads.

content-loader
content-loader
content-loader