Gå til hoved-indhold
World Magnetic Model er afgørende for både den kommercielle og civile navigation. Foto: Sara SulkjærKort Nyt
World Magnetic Model er afgørende for både den kommercielle og civile navigation.

Den magnetiske nordpol rykker sig mere end ventet

Uforudsigelige ændringer i jordens magnetfelt betyder, at forskere nu må opdatere World Magnetic Model. Modellen ligger blandt andet til grund for navigationen til søs.

Af Sara Sulkjær |

28 sømil eller dét, der svarer til 50 kilometer. De sidste år har den magnetiske nordpol, der ligger på den nordlige halvkugle, men reelt set bør betegnes sydpolen, da den netop tiltrækker kompasnålens nordpol, i den grad haft fart over feltet. 

- Den bevægede sig ikke meget mellem 1900 og 1980, men det er virkelig accelereret i de sidste 40 år, forklarer ekspert Ciaran Beggan fra Edinburgh ifølge Maritime Danmark.

Det betyder, at den det sidste århundrede, uforudsigeligt for eksperterne, har bevæget sig fra Canadas kyst og nu har kurs mod det russiske Siberien. 

Efterspurgt ændring

En bevægelse, der hænger nøje sammen med bevægelserne omkring jordens ydre kerne, der er dannet af jern og netop er med til at skabe det omtalte magnetfelt.

De store ændringer har fået de offentlige instanser op af stolen. Således har både USA, NATO og flere efterspurgt en opdatering af World Magnetic Model. 

Modellen beskriver jordens magnetfelt og ligger til grund for såvel navigationen til søs som Google Maps og lignende. Det skriver Nature.

Amerikansk regeringskrise bremser

Selvom det netop var USA, der i første omgang var med til at efterspørge en snarlig opdatering af World Magnetic Model, er det nu de selvsamme amerikanere, der står i vejen for udgivelsen.

Den øjeblikkelige regeringskrise betyder nemlig, at de ansatte i landets kystvagt ikke kan forvente at få udbetalt deres løn den 15. januar, hvilket netop var dagen for opdateringen. 

Det forventes, at opdateringen i stedet udgives den 30. januar.

Solrød Strand-familier søger opti-grej donation til cubansk sejlerskole

2 sejlerfamilier fra Solrød Strand lejede i vinter en stor katamaran i en måned Cuba. Et møde med en cubansk sejlskoler med unge opti-sejlere efterlod et stort indtryk, og nu samler familierne grej ind til de cubanske sejlere. Læs flot beretning og se fotos.

Afstemning

Hvor tit træner du din fysik?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Sejlsportsligaen skydes i gang under vandsportsfestivalen Lyn-X Open

Lørdag den 25. maj åbner Sejlsportsligaens sæson, og Lynæs Sejl- og Kajakklub inviterer til en masse aktiviteter på havnen, herunder kite-boarding, saunagus og forskellige opvisninger, mens 1. divisions-sejlerne kæmper om guldet ved årets første stævne i Sejlsportsligaen.

Links til andre sites