Quantcast
Gå til hoved-indhold
Selvom solen står højt på himlen, bør sejlerne tjekke havets temperatur, når tøjet hives frem fra skabet. Foto: Arkivfoto

Sejlsæsonen er i gang - klæd dig på efter vandets temperatur

Sejlersæsonen er officielt startet, men havtemperaturen er stadig i den lave ende. Derfor er det vigtigt at klæde sig ordentligt på, hvis uheldet skulle være ude, og man faldt over bord.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Der har været standerhejsning i de fleste havne, og sejlsæsonen er dermed officielt i gang. Men selvom sæsonen er skudt i gang og temperaturerne bliver højere, er vandet stadig koldt.

Søsport.dk minder derfor om, at man skal klæde sig på efter vandets og ikke luftens temperatur.

Selvom vejret på land er varmt og solrigt, er vandtemperaturen det ikke. Da vi stadig er først på sæsonen, er vandt endnu meget koldt, og skulle uheldet være ude og man faldt over bord, er det ekstra farligt, hvis man ikke har klædt sig rigtigt på.

Koldt lang tid endnu

Vandtemperaturen ligger på 5-10 grader, og det kan man ikke opholde sig i særlig lang tid af gangen.

- Ligesom man prioriterer en sikker båd, skal man prioritere den rigtige beklædning. Der er ingen sejlere, som regner med at falde i vandet, men det er en risiko, som du er nødt til at tænke ind, når du klæder dig på, udtaler Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

- Vandets temperatur stiger væsentligt langsommere end luftens, så vandet vil være rigtig koldt langt ind i sejlsæsonen. Og er du uheldig at falde i, bliver du meget hurtigt afkølet, hvis du ikke er klædt godt på, fortæller han.

Sørg for opdrift

En tørdragt eller flydedragt vil holde dig varm og tør, og dragterne vil sikre dig opdrift sammen med en redningsvest, indtil dine sejlmakkere kan hjælpe dig ombord.

Er du alene og falder i vandet, kan en dragt og en redningsvest sammen med en VHF-radio eller en vandtæt mobil i din brystlomme være det, som redder dig.

- Hvis du ligger i vandet og ikke kan komme tilbage til båden, skal du krybe sammen i 'fosterstilling' og ligge stille, så du afgiver mindst muligt kropsvarme, afslutter sten Emborg.

Kilde: Søsport.dk

content-loader
content-loader
content-loader