Gå til hoved-indhold
Tur
Der er en række praktiske spørgsmål at tage hensyn til, inden du kan nyde smukke solnedgange over øde ankerpladser langt fra den danske forårskulde. Foto: Sara Sulkjær

Gast på langtur: Tjek økonomien - køjepengene er vidt forskellige

Hvor meget du som gast må smide i skibskassen, og hvad der er inkluderet i dette beløb, er afgørende at undersøge, inden aftalen med langtursskipperen kommer i hus. Minbaad.dk's Maria Ravn og Sara Sulkjær deler ud af deres erfaringer.

Af Maria Ravn og Sara Sulkjær |

Når det kommer til økonomi, er der stor forskel på priser på køjepladser, og hvordan de enkelte skibe håndterer udgifterne. Oftest betaler man et bestemt beløb pr. dag for køjepladsen, det kan være alt fra 150 kroner til 300 kroner om dagen.

Dette beløb kan være en god idé enten at betale af én omgang eller af flere større omgange, da man slipper for at skulle tænke på det, mens man er afsted - beslutter du at tage før hjem undervejs, er det dog en fordel ikke at have betalt det fulde beløb.

Fra 40 til 300 kr. i døgnet

For mit, Marias, vedkommende betalte jeg på den første båd 175 kroner om dagen for køjen. Pengene gik til vedligeholdelse, men udover køjepengene kom udgifter til mad, havnepenge, penge til de lokale som hjalp med bøjer samt til immigrationskontorerne.

På den anden båd betalte jeg 300 kroner om dagen. De penge gik ligeledes til vedligeholdelse, havnepenge, penge til de lokale samt immigrationskontorerne.

Udover dette delte vi udgifterne til mad mellem os. Der er derfor stor forskel på, hvordan de enkelte både vælger at gøre tingene på, men i sidste ende løb det op i samme sum, for mit vedkommende.

Samtidig skulle Sara blot slippe omkring 1.200 kr. i måneden, svarende til omkring 40 kr. i døgnet, for sin gasteplads. Her var alt inklusiv - som i virkelig alt. Mad, havneplads, diesel, restaurants- og museumsbesøg, ja sågar visum til Mexico.

Til gengæld skulle hun tage del i pasningen af børnene ombord, hvilket dog i gennemsnit næppe bestod af mere end halvanden times arbejde dagligt.

Forsikring og vaccine

Noget især mine, Marias, forældre var opmærksomme på var forsikring. Med en almindelig forsikring er man kun dækket indenfor Europas grænser, så hvis man planlægger at tage længere væk, er det en rigtig god idé at tilkøbe en speciel forsikring, som dækker hele verden.

Man ved aldrig, hvornår uheldet er ude, og det ville være træls, hvis man stod og skulle betale en hel masse penge lige pludselig.

Vaccinationer er lige så vigtige. Tag en snak med din læge om, hvilke vaccinationer du skal have for at være i de områder, du planlægger at skulle rejse i. Og vær ude i god tid, for med nogle vacciner skal der gå en bestemt rum tid mellem dem, for at de virker.

Men hvor?

Verden er stor, og der er ingen begrænsninger for, hvor man kan sejle hen. Derfor sejler der også både rundt i hele verden pt. fra Caribien til Svalbard til Indonesien. Men hvor skal man lige påmønstre henne, og hvad bliver prisen i så fald for billetterne?

Personligt havde jeg, Maria, ingen præferencer for, hvorhen turen skulle gå, andet end det skulle være et varmt sted, da jeg skulle rejse vinteren over. Det viste sig ikke at være svært at finde, for turen går for mange langturssejlere mod eksotiske Caribien, hvor jeg startede min tur.

I Caribien slutter orkansæsonen omkring novembermåned, og det er derfor sikkert at sejle der i vintermånederne hvad angår vejret.

Find billige billetter

Dog kan man også vende stævnen mod knap så befærdede kyster. Sara valgte eksempelvis at bruge en stor del af sin sejlads i Mexico, hvilket for mange europæiske sejlere er ukendt farvand.

Flybilletter til destinationen er en anden sag. Selv fløj jeg, Maria, fra Danmark til London og videre mod de caribiske øer, da billetterne, hvis man bestiller dem i god tid, er ok billige.

Nogle af mine medgaster havde dog købt såkaldte 'sømandsbilletter' gennem Jysk Rejsebureau. Billetterne er fleksible, hvis der skulle opstå problemer i forbindelse med på- eller afmønstring.

En anden mulighed er at planlægge sin ankomst efter skippers kalender. For Sara betød det, at hun kunne tage flyveren til Los Angeles, hvor der altid er forholdsvis billige billetter at finde.

Opsummering

1. Hav styr på hvad køjepengene går til, og hvad der skal betales ud over køjepengene.

2. Tilkøb en forsikring, der dækker området du skal sejle i, og få vacciner.

3. Beslut dig for, om destinationen skal spille en rolle - og undersøg billetpriserne

I næste afsnit af serien guider vi til en pakkeliste samt giver gode råd inden ankomsten til et nyt land i forbindelse med langturssejlads.

content-loader
content-loader
content-loader