Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Mange skeptikere, især lokale, mente at centeret kun var for eliten, men siden har det vist sig, at lokale sejlklubber, foreninger og andre ikke OL-sejlere har sin daglig gang i Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Fotos: Troels Lykke
Sejlklubber
Thomas Capitani er daglig leder af det kæmpe sejlsportscenter. Her ses han i VIP-loungen, hvor sejlere også hænger ud. Foto: Troels Lykke
Sejlklubber
Sejlklubber
Nacra 17-sejler Lin Cenholt havde travlt.
Sejlklubber
Sejlklubber
Sejlklubber
Sejlklubber
Sejlklubber
Sportschef Thomas Jacobsen for OL-landsholdet arbejder i sejlsportscenteret indimellem.
Sejlklubber
Sejlklubber
Sejlklubber
Sejlklubber

Aarhus Internationale Sejlsportscenter vil være Sejlsportens forsamlingshus

- Skoler, klubber, foreninger, erhvervsliv og selvfølgelig elitesejlere bruger centeret, forklarer Thomas Capitani, der gør status, et år efter at Kronprinsen og Kronprinsessen indviede det roste Aarhus Internationale Sejlsportscenter.

Af Troels lykke |

Jeg ankom i går til Aarhus Internationale Sejlsportscenter ved Aarhus Lystbådehavn. Den store bygning til 83,6 mio. kroner stod der stadig i beton og med en masse glas, især ud mod vandet.

Man går bare ind. Ingen lukkede døre midt på dagen. En masse elever fra skoler møder mig.

De havde været aktive i Den Blå Skole, hvor nogle af elitesejlerne havde undervist og tjent lidt til deres alt for dyre grej- og rejsesport.

Solbrændt, stresset EM-bronzevinder

Længere inde står der omkring 30 joller, med rejste master. Det regner og det nyder sejlerne godt af, også den nylige EM-bronzevinder i Nacra 17, solbrændte Lin Cenholt, der var ved at pakke grej. Hendes gast er CP var også i centeret.

De skulle ud og rejse igen. Lin var stresset, hun skulle nå Molslinjen mod Sjælland.

På første sal møder jeg en masse mennesker, der lige kigger op. Herunder sportschef Thomas Jacobsen, men også medarbejdere fra DK Sejlsport, der arrangerer VIP-sejladser med erhvervsfolk, Sailing Aarhus-medarbejdere er der også og selvfølgelig de tre ansatte i Aarhus Internationale Sejlsportscenter, hvor centerchef Thomas Capitani tager imod.

Vader i ros efter VM i Aarhus

Vi går rundt i det 3.100 kvadratmeter store sejlsportscenter, der har høstet ekstrem ros siden det startede nu for mere end år siden. Det kulminerede med det lige så roste VM for OL-klasserne sidste år, hvor huset kom til eksamen og mere end bestod.

Vi møder også den vellidte træner Per Baagø, der er vendt hjem fra Tyskland, hvor han trænede tyske OL-sejlere. Nu assisterer han den ældre kulttræner Finn ’Beton’ i Elite og Talentcenter Aarhus, som Dansk Sejlunion nu finansierer.

Om økonomien i centeret, siger den 55-årige Thomas Capitani, kort.

-Driften før afskrivninger er i plus, siger centerchefen, der har lejeindtægter fra Dansk Sejlunion, Team Danmark, Aarhus Stand Up Padle, Aarhus Windsurfingklub, DK Sejlsport, Sailing Aarhus, Aarhus Sejlklub, Kaløvig Sejlklub og andre.

Klubber har joller i hallen

I den kæmpe hal med mastehøjde til en Nacra 17er blandt andet, er der sejl fra 49ere, Laser-joller, men også sejl fra ikke olympiske joller, som Optimistjoller, Europajoller, 29ere fra Aarhus Sejlklub og Kaløvig Sejlklub.

Man betaler 500 kroner per jolle om året i hallen, hvor der før har været op til 60 joller placeret.

Stand Up paddle klub og windsurfing-klub er der også, og udenfor står en trailer med udstyr til skoleelever, der går på den Blå Skole, hvor flere hundrede elever får lov til at prøve kræfter med sejlsporten.

- Forhåbentlig begynder de at sejle senere. Det er jo det som sejlsportscenteret kan, vise sejlsporten overfor omverdenen. Sådan er det også når erhvervsfolk kommer til VIP-sejlads, så bliver de nødt til at høre på mig om hvad sejlsportscenteret bliver brugt til. Og alle gæster får lov til at gå rundt blandt sejlerne, forklarer Capitani.

Sejlsportscenteret har også været brugt til stævner for en del jolleklasser.

Sejlsportens forsamlingshus

Sejlsportscenteret og fonden bag går højt op i at åbne dørene for andre en elite- og talentsejlerne. Aarhus Sejlklub har indgået en lejeaftale med at have fem pladser for opti-sejlerne. Lige som at 29erne fra Aarhus Sejlklub også er at finde, det samme gælder også for Europajolle-sejlere fra Kaløvig Bådelaug.

- Vi vil gerne være sejlsportens forsamlingshus. Aarhus Sejlklubs sejlerskole har fx haft introdag for deres nye sejlere, og vi tager typisk 20 kroner per sejler, der dækker driftsudgifter når man er til møde eller foredrag. Der har også været Opti-stævne i det tidlige forår, hvor sejlerne var glade for at kunne have deres joller inde i hallen.  Albin Vega Klubben har også holdt arrangement, og det samme med 125 langturssejlere, der var til foredrag og høre om Jens Erik Hansens tur, forklarer Thomas Capitani.

Det er lidt dyre at holde et stævne for sejlerne.

- Her tager vi 30 kroner per sejler. Det er da mega fedt at folk vil bruge centeret. Så mange forskellige som muligt er godt. Vi har holdt Aarhus Festuge Stævne og gør det igen. I år er der også Guldpokal-stævne for Folkebådene her og DM for Spækhuggere og Express-sejlerne, forklarer Capitani, der er godt tilfreds med centeret.

- Måske kunne vi godt bruge lidt flere senge til overnattende gæster, udover de 10 sengelpladser vi har på de fem værelser, men til gengæld er der et godt værksted, sauna, vægttræning og masser af plads til de mange joller, slutter en tilfreds Capitani.

content-loader
content-loader
content-loader