Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Det er komiteens vurdering, at projektet tilfører en ny dimension til stedet, og at det lykkes at skabe en bygning, der tilfører stedet en ny stolthed, ved at anerkende det stedsspecifikke og historiske afsæt. Her foto fra åbning i 2018. Foto: Peter Brøgger

Aarhus Internationale Sejlsportscenter i beton og glas vinder Aarhus Kommunes arkitektpris

- Der er tale om en helstøbt arkitektur i beton og glas, hvor eksteriør og interiør hænger smukt sammen. Huset indskriver sig i den nordiske tradition, hvor enkelthed i form, funktion, materialer og konstruktion sammentænkes i en helstøbt kunstnerisk idé, fortæller dommerkomitéen.

Af Troels Lykke |

Aarhus Internationale Sejlsportscenter ligger prominent placeret ved den yderste mole ved indsejlingen til Aarhus Lystbådehavn med en flot udsigt mod Risskov.

Huset indskriver sig i overgangen mellem byen og havnen via en promenade, der på smukkeste vis strækker sig hele vejen rundt om Aarhus Ø, lyder det fra Aarhus Kommunes arkitektpris.

Huset og stedet hænger uløseligt sammen

Huset spiller samtidig godt sammen med sin nærmeste nabo, bebyggelsen Ship. Som resultatet af en international inviteret arkitekturkonkurrence udgør Aarhus Internationale Sejlsportscenter en arkitektur, der matcher ambitionsniveauet.

Uddrag fra dommerkomitéens betænkning:

- Det er dommerkomitéens opfattelse, at bygningen er placeret i et byudviklingsområde, der allerede bærer præg af stor mangfoldighed og variation i de arkitektoniske udtryk. Det er komitéens vurdering, at projektet tilfører en ny dimension til stedet, og at det lykkes at skabe en bygning, der tilfører stedet en ny stolthed ved at anerkende det stedsspecifikke og historiske afsæt.

Der er tale om en helstøbt arkitektur i beton og glas, hvor eksteriør og interiør hænger smukt sammen. Huset indskriver sig i den nordiske tradition, hvor enkelthed i form, funktion, materialer og konstruktion sammentænkes i en helstøbt kunstnerisk idé. Huset og stedet hænger uløseligt sammen.

Kig ind gennem glaspartier

Hvis man ankommer til Sejlsportscenteret langs betonpromenaden ud mod Aarhus Bugten, har man mulighed for at sætte sig på en af de enkle og robuste, indbyggede egetræsbænke.

Det er en fin gestus til borgerne, en invitation til at tage et hvil og nyde den smukke havudsigt og de mange sejlsportsaktiviteter. Bag ved bænkene kan man kigge ind igennem store glaspartier i den kæmpe hal, på sejlsportsudøvere på højeste niveau og på deres sejlklare både.

Samtidig foregår her også skoleaktiviteter i løbet af dagen, hvor alle både står klar til eleverne ved ankomst, så der ikke spildes tid på klargøring.

Sejlsportscenteret er for den danske sejl-sportselite, og det kræver de ypperste faciliteter.

Dét kan centeret

Bygningsvolumenet indeholder mange forskellige olympiske bådklasser, værksteder, fitness og træningsrum, undervisningslokaler, mødelokaler, kontorer, omklædningsfaciliterer, køkken, afslapningsarealer og en stor tagterrasse på 1. sal samt gode muligheder for at kigge på sejlsport ude på Bugten.

Bygningen er hævet op på en plint udført i Densiphalt, der passer rigtigt godt til havnens øvrige robusthed og æstetik.

Da Aarhus i 2018 var vært ved afholdelsen af VM i 11 olympiske sejlsportsdiscipliner, fungerede Sejlsportscenteret perfekt, og man må forvente flere olympiske medaljer ved det næste OL i Tokyo, nu hvor der er blevet skabt så gode træningsmuligheder her i Aarhus.

Se Minbaad.dk's video-interview med centerchef Thomas Capitani og se stedet.

Se de nominerede bygninger i Aarhus

content-loader
content-loader
content-loader