Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Modellen af Americas Cup-yachten Reliance er genstand for publikums beundring. Den er sandsynligvis verdens største model af et lystfartøj. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

10 meter lang mega-model af Americas Cup-giganten Reliance kan ses i Flensborg

Modellen, der er skabt af frivillige, kan opleves på Yacht Heritage Center hos bådeværftet Robbe & Berking på havnen i Flensborg. Her indgår den indtil 15. januar i den aktuelle tema-udstilling om kapsejladsen Americas Cups historie.

Af Troels lykke |

Modellen er måske verdens største af et sejlskib. Fra spidsen af bovspryd til enden af bommen, nokken, måler den 10 meter og er over 11 meter høj.

Man kunne fristes til at tro, at mega-modellen er så stor, fordi den kun er en mindre nedskalering af forlægget. Det er ikke tilfældet. Den rigtige sejlbåd er seks gange så stor, altså modelskala 1:6.

Modellen er ikke bare XXL. Udførelsen har en standard, der har såkaldt museums-kvalitet.

Det skriver Søsiden, Fyns Amts Avis, der har været i Flensborg, se stor billedserie.

Stor detaljeringsgrad

Detaljeringsgraden er imponerende. Dæk, blokke, beslag, mast og rig. Det hele holder til et studie på tætteste hold, og den mulighed er pt. ikke så langt væk.

Modellen kan opleves på Yacht Heritage Center hos bådeværftet Robbe & Berking på havnen i Flensborg.

Her indgår den indtil 15. januar i den aktuelle tema-udstilling om kapsejladsen Americas Cups historie.

Skabt af frivillige

Modellen er fra 2016 og skabt af frivillige på Herreshoff Marine Museum / Americas Cup Hall of Fame i Bristol.

Forlæg for modellen er det største eenmastede fartøj nogensinde bygget, Reliance. Den gaffel-riggede letvægts-gigant blev konstrueret af legenden Nathaniel Greene Herreshoff med det ene formål at vinde tobåds-dysten Americas Cup i 1903. Det gjorde Reliance - og derefter kom pokalvinderen aldrig mere ud at sejle!

Efter oplægs-år i New York blev Reliances skrog af tyndt special-messing skrottet i 1913, og der er ikke siden bygget eenmastede sejlskibe af denne størrelse.

1930’ernes legendariske J-klasse og dagens hichtech’ede Americas Cup-fartøjer er langt mindre.

61 meter lang og mast på 61 meter

Nogle data på virkelighedens Reliance: 61 m lang, vandlinje 27 m, mastehøjde 61 m over vandet, sejlareal 1500 kvm, kølvægt 100 ton og dybgang 6 m. Der var 66 mand om bord.

Kilde. Fyns Amts Avis, Søsiden

content-loader
content-loader
content-loader