Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
I alt tyve L30'ere står klar til besætningerne ved VM i 2020. Foto: L30 Class

Verdens første offshore-VM for topersoners mixbesætninger sejles i L30'ere

Kølbåden kan nå en topfart på 24,7 knob, når sejlere fra hele verden mødes på Malta i 2020. Den nye mix-disciplin er en del af OL-programmet fra 2024.

Af Sara Sulkjær |

Med World Sailings afgørelse om at fjerne Finnjollen fra OL-programmet i 2024 til fordel for en topersoners, offshore mixklasse rykkede havsejladsen for alvor frem i lyset. 

For mange ambitiøse OL-sejlere en hidtil ukendt disciplin, der har affødt en række spørgsmål om såvel format som bådtype.

Nu står det dog klart, at det første verdensmesterskab, der afholdes på Malta i 2020, skal sejles i onedesign-kølbåden L30. Det offentliggør den internationale sejlorganisation, World Sailing, tirsdag.

Nye lande skal med

Det er en bådtype, som flere lande, herunder Danmark, ikke tidligere har satset på, hvilket World Sailing med eventen håber at ændre:

- Ved at sørge for en fuld flåde af L30'ere, der er klar til brug på event-stedet, vil offshore-verdensmesterskabet engagere lande, som er nye i doublehanded-offshoresejlads, forklarer World Sailing på sin hjemmeside.

Fra sommeren 2019 vil det ligeledes være muligt at leje de hurtige kølbåde, således at besætninger, der ikke selv har mulighed for at investere i bådtypen, kan opnå de afgørende træningstimer på vandet.

God i let vind

Helt tilbage i november 2015 blev L30'eren søsat første gang, og den har derfor allerede vist sit værd. Blandt andet i Morten Brandts Vegvisir Race, hvor båden sidste år var den hurtigste i sit løb. 

OL-medaljetager i 49er og deltager i Volvo Ocean Race 2008-09, ukrainske Rodion Luka, samt RC44-designer Andrej Justin står bag den kommende VM-båd, der er med sænkekøl, vejer 1820 kg og har en sejlgarderobe på seks forskellige sejl. 

- Fartrekorden på 24,7 knob blev opnået under urolige søforhold i 34 knobs sand vind. Båden performer exceptionelt i let vind, ligesom den har præsteret en bådfart på 2,8 knob i 1,9 knobs sand vind, forklarer designerne på deres hjemmeside.

Kilder: World Sailing og L30 Class

content-loader
content-loader
content-loader