Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads

Sløret løftet for foil-systemet på de lynhurtige AC75'ere

Det kommer til at gå stærkt, når seks teams i 2021 udfordrer Emirates Team New Zealand i America's Cup. Sikkerheden er derfor i top, hvorfor deltagerne forleden fik lov at kigge nærmere det nye foilsystem. Se video.

Af Sara Sulkjær |

Når America's Cup sejles for 36. gang, er katamaranerne skiftet ud med kølbåde. Et skifte, der har fået flere af sejlsportens aktører til at ryste på hovedet og stille sig en langt mindre actionpræget cup til udsigt. 

Ubegrundende bekymringer, mener arrangørerne, der i stedet vil skabe fart med foils, der netop nu er under udvikling, herunder også selve hæve-/sænke-systemet.

Et system, som deltagerne i den kommende cup nu har fået lov at kigge nærmere på.  

Systemet skal virke

At lade deltagerne kigge nærmere på designmæssige detaljer så tidligt i processen er ikke normen i den traditionsrige kapsejlads. Alligevel er det netop i den 36. udgave relevant, mener arrangørerne:

- Disse både vil nå meget høje hastigheder, og når de går ind i en manøvre, skal systemet fungere, understreger projektmanager Peter ‘Brush’ Thomas og fortsætter:

- Hvert team må være sikre på, at når de trykker på knappen og ønsker at sænke foilen, så sænkes den, og når de ønsker at hæve foilen, så hæves den, siger han til America's Cup.

Folk har ikke idé om størrelsen

En sikkerhed, som sejlerne sætter pris på, viser video af det nye foilsystem, som vises øverst i artiklen. Her bliver det også tydeligt for deltagerne, i hvor store både de kommende sejladser reelt bliver:

- AC75'erens størrelse er med garanti noget, folk ikke har nogen idé om. Du kan kun indse det, når du ser den på første hånd, fortæller en imponeret Dimitri Despierre fra NYYC American Magic.

Sammen med amerikanerne stiller yderligere seks teams op ved den 36. America's Cup, der sejles i new zealandske Auckland i 2021.

Her skal nogle af verdens bedste sejlere forsøge at fravriste den seneste cup-vinder, Emirates Team New Zealand, det famøse trofæ, som newzealænderne sikrede sig efter en imponerende 7-1-sejr i 2017 over det ellers imponerende Team Oracle USA, der havde sat kursen efter deres tredje sejr på stribe.

Kilde: America's Cup

content-loader
content-loader
content-loader