Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Det er 6. gang at Starbådene sejler på Lunkebugten ud for Valdemar Slot – det var også i dette område, der blev sejlet Star-VM i 2017.Fotograf Sonni Fredriksen
Kapsejlads
Det er 6. gang at Starbådene sejler på Lunkebugten ud for Valdemar Slot – det var også i dette område, der blev sejlet Star-VM i 2017.Fotograf Sonni Fredriksen

Starbåde fra fire lande klar til DM ud for Valdemar Slot - Melleby og Hejlsberg favoritter

25 både fra Sverige, Norge, Tyskland og Danmark dyster i weekenden 4. til 6. september på Lunkebugten om det officielle danske mesterskab, kaldet Henry Rasmussen Memorial Cup. Verdensmester i klassen, Eivind Melleby, har danske Martin Hejlsberg som gast.

Af Troels Lykke |

Danmarksmesterskabet er samtidig Henry Rasmussen Memorial Cup. Stævnetitlen er en hyldest til Svendborg-bådebyggeren, der hjembragte tegningerne til starbåden fra USA omkring 1914.

Troense Bådelaug har i mange år skabt fantastiske stævner for Starbådssejlerene. Med opbakning fra Fonden for Fynske Bank samt støtte fra Svendborg Event er det igen blevet muligt at skabe en event, som danske og udenlandske sejlere bakker op omkring.

Ni besætninger fra Tyskland, fem besætninger fra Sverige samt en OL-stjerne fra Norge, Eivind Melleby, har valgt at udfordre de danske starbådssejlere. Alle ingredienserne for endnu et fantastisk stævne er til stede.

Favoritter til DM

Eivind Melleby, Norge, og Martin Hejlsberg, Danmark, er med deres store erfaring fra OL favorit ved DM. Eivind Melleby har i flere år domineret i Starbådsklassen.

På CV’et kan også nævnes hans enorme erfaring fra Volvo Ocean Race på båden Ericsson. Samtidig har danske Hejlsberg et utal af sejre bag sig i klassen og deltog ligeledes i OL i Starbåden i 1996 i Savannah sammen med Michael Hestbæk.

Jørgen Schönherr og Jan Eli fra Køge er som sidste års vinder opsat på at genvinde DM.

Lokalheltene Flemming Sørensen og Niels Thrysøe lægger op til, at revanchen lurer, og de kan genvinde pokalen, som de har vundet to gange tidligere.

Blandt de tyske deltagere har Heiko Winkler samt Uli Varter også deres navne på trofæet, men Jørgen Svendsen og Jens Chr. Jurlander, Hellerup, regnes ligeledes for kompetente outsidere, og de har tidligere overrasket ved Starenes Mesterskab.

Danmarks bedste baneleder er klar 

Thomas Jørgensen fra Svendborg er baneleder på højeste internationale niveau og er igen i år ansvarlig for afviklingen af Troense Baadelaugs DM, som starter fredag den 4 .september med første start kl. 13.00.

På Thomas Jørgensens CV står blandt andet et job som dommer - i sejlsport kaldet baneleder - på hele tre olympiske lege. 

Thomas Jørgensen har bedømt OL-sejladser i både Beijing og London samt i Rio de Janeiro. Dertil kommer baneleder-ansvar ved en række verdensmesterskaber for olympiske bådklasser, blandt andet i Helt, Perth i Australien har Thomas Jørgensen bedømt kapsejlads. 

Starbåden en klassisk olympisk bådtype

- Starbåden er en af de mest givende kølbåde i verden af en simpel grund: Den er en utrolig båd at sejle. 

- Designet fra 1911 af Francis Sweisguth har vist sig at være en klassiker i enhver forstand. Det er den ældste olympiske klasse efter første gang at have været brugt i olympisk sammenhæng i 1932 og frem til OL i London 2012.

- Selvom designet ikke er moderne, forbliver klassen populær i dag og er en af verdens største kapsejladsklasser med ca. 2000 kapsejladsaktive både i Nordamerika, Sydamerika, Australien og Europa. 

- Klassen består af sejlere i alle aldre og på alle niveauer. Starbådssejlere deltager hvert år over hele verden i store felter til nationale og internationale stævner samt EM og VM.

- Mange af verdens bedste sejlere, tidligere- og nuværende verdens-mestre og olympiske mestre er stadigt involveret i Starbådsklassen. Fra Danmark kan nævnes Poul Elvstrøm, Benny Andersen, Jonas Høgh-Chirstensen, Michael Hestbæk m.fl. 

content-loader
content-loader
content-loader